Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Американската икономика може би е изправена пред посредствено десетилетие

След завръщането си през 2010-те САЩ едва ли ще изригнат отново през 2020-те, смята Ручир Шарма, главен глобален стратег на Morgan Stanley

Американската икономика може би е изправена пред посредствено десетилетие

Снимка: Bloomberg

Воденa от успеха на ваксинaцията в САЩ и огромните правителствени стимули, американската икономика се очаква да нарасне със 7% тази година и в момента води световното възстановяване. Коментаторите славят „Американския Ренесанс“ на нация, която на 4 юли отбеляза своя 245-и Ден на независимостта.

Но има проблем: Америка вече премина наскоро през икономически ренесанс. Не е вероятно тя да се възроди отново, пише за Financial Times Ручир Шарма, главен глобален стратег на Morgan Stanley Investment Management и автор на книгата „Десетте правила на успешните държави”.

Преди десетилетие, след финансовата криза от 2008 г., Standard & Poor’s понижи държавния дълг на САЩ за първи път в историята, което предизвика мрачни прогнози за американски упадък. Вместо това през 2010-те се наблюдаваше разширяване на икономическа мощ на Америка, водена от нейната технологична сила и относително бързото разрешаване на дълговата й криза.

Делът на САЩ в световния брутен вътрешен продукт се повиши от минимума от 21% през 2011 г. до 25% през миналата година. Средните доходи в САЩ започнаха десетилетието с 26% по-високи, отколкото в Европа, като го завършиха с над 60% повече. Превишението спрямо японските доходи нарасна още по-драстично. Към началото на 2020 г., въпреки говоренето за „отчаяние“ при безработната средна класа, доверието на потребителите и малкия бизнес в САЩ достигна върхове, невиждани от 60-те години на миналия век.

Още по темата

Като финансова суперсила САЩ достигнаха още по-големи висоти. Делът им в капитализацията на световните фондови пазари се увеличи през 2010-те от 42% на 58%. Доларът е по-доминиращ от всякога, помагайки на САЩ да разширят лидерството си пред другите развити държави.

Към края на 2019 г. 75% от всички чужди заеми за физически лица и корпорации бяха деноминирани в долари, в сравнение с 60% преди кризата от 2008 г. 6 от всеки 10 държави използваха долара като своя „котва“ - валутата, срещу която те измерват и стабилизират стойността на собствената си валута - почти рекордно висок дял. През 2010-те също така усилията на Китай да оспори долара като предпочитаната световна резервна валута се провалиха напълно.

След десетилетие на завръщане Америка едва ли ще се издигне отново през 2020-те. Както твърдях в началото на пандемията, мощните пикове почти винаги са последвани от дълъг махмурлук.

Американската икономика водеше света през 60-те години, но през 70-те се тревожеше да не изостане от задвижвания от петрола Съветски съюз. През 80-те години имаше опасения от възхода на Япония. САЩ се върнаха с гръм и трясък по време на технологичния бум през 90-те години, но 2000-те минаха под знака на възхода на развиващите се пазари, водени от Китай.

Прогнозите за пореден подем в САЩ отчасти зависят от вярата, че те могат да продължат да увеличават преднината си в технологиите. Но американските интернет гиганти вече са изправени пред конкуренти от развиващите се пазари (от Азия до Африка), където местните предприемачи изграждат национални и регионални пазарни лидери в електронната търговия, електронното банкиране и при търсачките. Европа затваря иновационната пропаст в области като роботиката и изкуствения интелект, а европейските стартъпи привличат повече непубличен капитал от всякога.

Бумът често е подриван от самодоволство, което сега обхваща САЩ. Значителни гласове и в двете основни партии твърдят, че Америка трябва да продължи да заема и харчи свободно, благодарение на ненадминатия статут на долара като най-търсената валута в света.

Но лесните пари, изтичащи от Фед, заплашват да отслабят долара и да подхранят възхода на зомбитата - компании, които печелят твърде малко, за да покриват дори лихвените плащания по дълга си. Такива почти нямаше в САЩ преди 20 години, но представляваха 6% от листнатите на борсата компании до 2010 г. и почти 20% през миналата година.

Сега федералното правителство и корпорациите са толкова задлъжнели, че е трудно да си представим как те могат допълнително да стимулират икономиката. През 2010 г. САЩ дължаха на останалия свят 2,5 трлн. долара - сума равна на 17% от БВП на страната. В началото на миналата година тези задължения се увеличиха до 10 трлн. долара, или над 50% от БВП - праг, чието преминаване често е предизвиквало валутни кризи в миналото. Понастоящем дълговете вече възлизат на 14 трлн. долара, или 67% от БВП.

Нищо от това не означава, че вярващите в американския упадък, които сгрешиха толкова през 2010-те години, най-накрая ще се окажат прави. Нарастващият дял на Китай в световната икономика дойде главно за сметка на Европа и Япония. Тези хора, все още убедени, че САЩ скоро ще бъдат изпреварени от Китай, пренебрегват факта, че и Китай има огромни дългови проблеми.

По-вероятно е САЩ да имат посредствено десетилетие, обременено от екстремностите на неотдавнашния бум. В сравнение с други пазари американските акции са на 100-годишен връх. Високите оценки отразяват новия оптимизъм: след десетилетие на неочакван успех в САЩ много анализатори сега очакват повече от същото. Уви, това може да е таванът за Америка.

По статията работи: Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Германците все още са разделени по оста изток-запад