Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Американският кръстоносен поход срещу газопроводите на Путин

Незавършеният „Северен поток 2“ влошава отношенията между Вашингтон и Москва и би могъл да повлече в битката и Брюксел

Американският кръстоносен поход срещу газопроводите на Путин

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov/ Bloomberg

Усилията на САЩ за прекратяване на завършването на подкрепяния от Русия газопровод „Северен поток 2“ увеличават оборотите си, което заплашва да се въвлече и Европейския съюз в тази ожесточена енергийна битка.

Двупартийна група американски сенатори представи преди две седмици законопроект, предлагащ да се разшири обхвата на санкциите, приети през декември 2019 г., за да се включи всяка компания, която ще предостави или осигури застраховки, оборудване и технологични услуги, пристанищни съоръжения, свързване, проучване и други дейности, свързани с инфраструктурния проект. Подобни санкции се предполага, че ще важат и за газопровода „Турски поток“,  пише Politico. 

Още по темата

Декемврийските санкции бяха насочени към корабите за полагане на тръби, което накара швейцарско-холандската компания Allseas се отдръпне от проекта малко преди Коледа.

"Първоначалното законодателство за санкциите ... беше изключително ефективно за предотвратяване на завършването на газопровода "Северен поток 2 ", заяви сенаторът от Демократическата партия Джейн Шайин. „Сега трябва да продължим тези усилия и да гарантираме, че Русия няма да разшири своето злокачествено влияние в цяла Европа“, изтъква тя.

Новината беше предшествана от статия в руските медии, в която се казва, че корабът за полагане на тръби, който най-вероятно ще възобнови строителството в "Северен поток 2", руският „Академик Черский“, е премахнат от официалния уебсайт на флота на "Газпром". Сега той е вписан в базата данни за регистрация на кораби в Русия като принадлежащ на Samara Thermal Energy Property Fund - частно съвместно предприятие между две регионални дъщерни звена на "Газпром", които се занимават с недвижими имоти, съобщи RBC.

Най-вероятно това е опит от страна на Русия да защити своя кораб от американските санкции.

„Путин продължава да се опитва да заобиколи тези санкции и затова този нов законопроект ще изясни веднъж завинаги, че участващите по какъвто и да е начин в процеса на полагането на газопровода ще се сблъскат с осакатяващи и незабавни американски санкции“, заяви сенатор Тед Крус, тексаски републиканец.

Политика или икономика?

Газопроводът с дължина 1240 километра - предназначен да удвои количеството газ, доставяно от Русия до Германия през Балтийско море до 110 млрд. ку. метра годишно - разполага две успоредни линии, като остават приблизително 70 км до пълното завършване на проекта.

Срещу доизграждането на съоръжението се обявиха САЩ, Полша, Украйна и балтийските страни, които го разглеждат като инструмент за руско геополитическо влияние. В същото време Европейската комисия (ЕК) се притеснява и от въздействието на газопровода върху енергийната сигурност на Европейския съюз (ЕС). Германското правителство предприе практически подход, като го нарече бизнес проект - въпреки че наскоро германският енергиен регулатор отказа на „Северен поток 2“ временно изключване от новите правила на ЕС, свързани с подобен тип съоръжения, които влизат в блока от страни, които не са негови членки.

Nord Stream 2 AG, швейцарска компания, зад която според Politico стои "Газпром", заяви, че санкциите ще навредят на европейския ѝ бизнес.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (16)

   1| 2    
0
 
6
 
16
преди 10 месеца
"Срещу доизграждането на съоръжението се обявиха САЩ, Полша, Украйна и балтийските страни, които го разглеждат като инструмент за руско геополитическо влияние." Истината е че Полша , Украйна и Балтииските страни вият щото губят рекета над руския газ. Руснаците са в правото си да се мъчат да си намалят разходите ........и ще успеят рано или късно.
0
 
8
 
15
Hahoto до: korn
преди 10 месеца
На русофилите интересите ги разбрахме, сега обясни твоите, че те нещо не се различават много!?...
8
 
3
 
14
korn до: Императорът
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
САЩ налагат санкции и спират СП и президента им, Доналд го било страх да се противопостави на това решение хахахаха Ти не си спрял да плюеш по Меркел и Германия, а сега стана заклет германофил. Не си спрял да виеш срещу сирийските бежанци, но сега въхваляваш мюсулманина Асад. Ей това русофилите, заради руските газове интереси и допетата и вярата ще си продадете.
2
 
9
 
13
преди 10 месеца
И не мисля, че някаква анонимна крава - джейн има право да поучава Европа кое е злокачествено за нея и кое не е злокачествено... защото европейците се убеждават все повече - че зловредно е американското влияние и американският рекет, а не руският газ.
1
 
10
 
12
преди 10 месеца
Преди 4 години в предизборните си речи, Доналд се чудеше защо САЩ са останали без приятели на света - е, сега вече губят и важни съюзници с наглостта си. Въпросът е, че самият Тръмп сигурно разбира безумието, което вършат в Сенатът и Конгресът по въпроса, но не смее да се обади, за да не го изкарат пак "руски агент".

Санкциите са абсолютно противоправни и нарушават суверенитета на чужди държави, да не говорим за наглостта на полша, украйна и балтийските джуджета. Хубаво е, че Германия защитава правото си и достойнството си - и че среща подкрепа в останалите държави.

САЩ хубаво да си помислят, защото в един момент ще останат сами срещу почти целия свят и то в момент, когато имат огромни вътрешни проблеми - защото на светът му е писнало от наглостта на говедорес.
Накрая хем СП 2 ще бъде достроен, хем отношенията между САЩ и Германия ще се вледенят. И Германия и голяма част от Европа ще обявят неофициален бойкот на американският LNG, който при настоящите цени няма абсолютно никакъв шанс да се бори пазарно с Газпром.

Още от Анализи
Наблюдението чрез изкуствен интелект на работното място невинаги е умно