IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските капиталови пазари не вещаят победа за Клинтън

Широкият борсов индекс S&P 500 е един от малкото показатели, които дават индикации за развоя на президентските избори в САЩ

16:23 | 02.11.16 г. 25
<p>
	Хилари Клинтън. <em>Източник: Ройтерс</em></p>

Хилари Клинтън. Източник: Ройтерс

Представянето на американския борсов индекс S&P 500 е добър индикатор за изхода на президентските избори в САЩ от 1984 г. насам, разкрива анализ на Strategas Research Partners LLC. Покачването на индекса за три месеца преди изборите е означавало победа за управляващата партия в 88% от случаите от 1928 г. насам. В момента индексът се е понижил с 3,6% от 8 август насам, което може да се тълкува като евентуална победа за кандидата на републиканците Доналд Тръмп.

Във вторник бе регистриран най-големият спад на S&P 500 за последните 3 седмици, като той се понижи до 2 111,72 пункта. За последно индексът бе на равнище под 2 100 пункта на 7 юли. Показателят спада, въпреки че надпреварата за Белия дом става все по-оспорвана, предаде Bloomberg.

Във вторник индексът CBOE Volatility Index отчете ръст от 9%, достигайки най-високи равнища от 27 юни насам.

Логично е, че "прозорливостта" на фондовата борса се дължи на чувствителността й към икономиката. Падащата стойност на акциите обикновено е свързана с потребителското недоволство, което може да е в полза на кандидата на партията в опозиция.

И ако сигналите от тази година са исторически най-слаби, то трябва да се отбележи, че растежът на БВП е слаб и следва най-големия спад на потребителското доверие за годината. Някои анализатори се чудят дали стимулите на ФЕД не са направили сигналите, идващи от фондовата борса, по-ненадежден източник за състоянието на икономиката отпреди.

Репутацията на пазарите да влияят на политиката бе сериозно накърнена, когато капиталовите пазари по цял свят бяха засегнати от решението за Brexit. Само четири месеца след този шок притесненията растат с наближаването на изборите в САЩ. Преднината на Хилари Клинтън започна да се топи, откакто в петък гръмна новината, че ФБР ще разследва нова порция нейни имейли.

Капиталовите пазари трябва да се анализират по-резервирано като политически индикатор, тъй

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 5 rate down comment 0
scott
преди 7 години
Визирах Нерон, щот е ЗАПАЛИЛ Рим, за да го рисува и щото е заявявал на всеослушание, че ШЕ ИМА НОВИ, ЦВЕТУЩИ ГРАДОВЕ, които ше носът неговото име, но Рим няма да е в техного число. И е посочвал кат изход от замърсяването в Рим - строеж на високопланинска столица в алпите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 1
kalendar
преди 7 години
След Нерон идва Клавдий, който, макар и да има лош имидж е добър император. Прицел е на подигравки защото е заеквал и защото жена му се скъсала да му кръшка, но е управлявал добре. По-скоро е като при Калигула-назначаваме си коне за сенатори и народа си обича вожда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 3
scott
преди 7 години
който и да спичели, се тая.Упадъка е като при Нерон. За изходъ - незнам. Напоследък изкуството им се бъгна. Нема музика, нема литература дет да те грабне. Само психоделичен негърски шум у таа сфера. Та, скоро ше се бъгнат съвсем. Прочее, тука у Българеска, нещата ми стават ноо интересни. По радеята бълват стойностните парчета от едно време? Защо ли? ДА НЕ БИ ДА ИСКАТ ДА НИ ИЗЛЪЖАТ, ЧЕ ТАКИВА ПЕСНИ И ТАКЪВ ДУХ СЕ ПЕЧАТАТ ТАМ ДНЕС? СЛУШАШ ДЖОПЛИН И СИ ВИКАШ "ТРЕБЕ ДА СЕ ИДЕ НА УДСТОК", А КАТО ОТИДЕШ ТАМ - харлем и рап, брато. Наглата лъжа ПАК Е ТУК А НЕ ТАМ.Отвратително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 1
Hahoto
преди 7 години
От Инвесттеро се скъсаха с косвени прогнози.То не беше, който събере най-много пари от спонсори, той печели.Сега пък с борсовите индекси предсказания се правят.Утре сигур на сухо г.овно ще гадаят с клечка, кой ще спечели изборите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Това, което исках да кажа е, че за да има въобще бежанци, то някъде трябва да се водят военни действия. Иначе бежанците няма как да получат статут на бежанец, а щяха да са си обикновени емигранти. А те могат много по-лесно да бъдат спрени, а имат и много по-малко права.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 7 години
и не си прав...панталеев иска да каже(поне аз така го разбирам), че ако отиде коня у ряката, то тая сила ще избие на някъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 0
kalendar
преди 7 години
джизие, харадж, няколко десетки вида ресм-и данъци..отлук хак, бач, саралък, адет-и гулямие, сюрат и да не продължавам. Все данъци, освен десятъка. Но ще си призная-за някои от тях се наложи да погледна гугъла, че отдавна беше...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
Вече неколко пъти съм ти изказвал адмирации за класата и нивото на разсъждения! Потвърждавам пак - математиката е есенцията на човешкия интелект! Направо - г^ъз глава затрива! Човекот оди по магазините и после пише уравнението на капитализъма, даже направо го доказва! (Гъзпапир + кокакола в търговската мрежа) - (образование + здравеопазване) = капитализъмТи гледай магазините, младеж! Там е истината... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 7
nobel
преди 7 години
Ти да не говориш за оная война, в която американците бомбардираха София и пуснаха двете атомни бомби над Япония? Ако е за нея - мнението ми си остава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 6
mathematician
преди 7 години
Ако в Америка са със социалистически възгледи, не знам какво остава за Европа. То тука си е бетер комунизъм тогава.Ама уви не е. Все още има тоалетна хартия по магазините. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още