IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските производители напускат Китай заради митата на Тръмп

Производствата обаче не се връщат в САЩ, а се насочват към други страни с ниски разходи, като Виетнам, Индия, Тайван и Малайзия

08:13 | 06.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските производители пренасочват производството си към страни извън Китай, след като търговското напрежение между двете най-големи икономики в света продължава втора година, пишат за Wall Street Journal Остин Хафърд и Боб Тита.

Фирмите, които правят обувките Crocs, охладителите за бира Yeti и камерите GoPro, произвеждат стоки в други страни, за да избегнат американските мита, достигащи 25% върху внос от Китай за 250 млрд. долара. Apple също обмисля да прехвърли сглобяването на някои от своите устройства извън Китай, за да избегне американските мита.

Мебелната фабрика Lovesac прави около 60% от мебелите си в Китай, което е спад спрямо 75% в началото на годината. "Ние пренасочваме производството към Виетнам много агресивно", казва Шон Нелсън, главен изпълнителен директор на компанията от Стамфорд, Кънектикът. Нелсън заяви, че планира да няма производство в Китай до края на следващата година.

Действията на американските компании допринасят за пренареждането на световните производствени вериги, тъй като те се подготвят за продължителен период на неравни търговски отношения. Ръководителите на компании, които преместват операциите си извън Китай, казват, че очакват да ги запазят навън заради времето и парите, инвестирани в създаването на нови съоръжения и промяната в каналите за доставки. Компаниите заявиха, че промените са се ускорили след като митата за много китайски стоки се повишиха от 10% на 25% през май.

"След като се преместиш, вече не се връщаш", казва г-н Нелсън.

Yeti Holdings заявиха, че планират да преместят по-голямата част от производството на меки охладители извън Китай до края на тази година. iRobot обяви, че тази година ще стартира нова производствена линия Roomba в Малайзия. От Crocs заявиха, че очакват по-малко от 10% от продуктите, предназначени за американския пазар да бъдат произведени в Китай до следващата година, което е спад от 30% през юни. Производителят на дизелови двигатели Cummins заяви, че е избегнал 50 милиона долара митнически разходи, като е преместил част от производството в Индия и други страни.

Вносът от Китай е спаднал с 12% през годината до май, в сравнение с година по-рано, според статистиката в САЩ - най-големият спад след финансовата криза преди десетилетие.

Най-големи бенефициенти от този спад са други страни в Азия, където производствените разходи са ниски, като Виетнам, Индия, Тайван и Малайзия. Много от тези страни отбелязаха рязко нарастване на износа, въпреки че имаше твърдения, че част от добавения трафик произтича от стоки, произведени в Китай, които са били пренасочени през тези страни без значителни промени, за да се избегнат митата.

Последна актуализация: 15:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още