Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Анализаторите гледат оптимистично към новата седмица

Въпреки опасенията за нарастващата доходност по облигациите, очакванията за ваксинациите и подобряването на икономиката надделяват

Анализаторите гледат оптимистично към новата седмица

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Въпреки вълненията на финансовите пазари, причинени от нарастващата доходност по облигациите, много анализатори остават оптимисти. Това се илюстрира от текущите оценки и прогнози. Например експертите от германската DZ Bank разчитат на пакетите от помощи за милиарди евро, подобряването на световната икономика и продължаващите ваксинации. Експертите подчертават: „Ето защо преди няколко седмици повишихме прогнозата си за водещия германски индекс за края на годината от 14 000 на 15 000 пункта“.

Експертите на DZ Bank виждат потвърждение в прогнозата си от относително силното дневно развитие в петък, след като по-големите азиатски пазари преди това бяха загубили три до четири процента вследствие на опасения за лихвите и инфлацията. Dax обаче загуби само 0,7% в петък. Основните индекси на повечето други европейски фондови борси спаднаха по-рязко.

Още по темата

Изявления на член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ също оказаха ефект на пазара. Изабел Шнабел заяви на конференция, че Европейската централна банка ще бъде принудена да действа, ако доходността по облигациите се повиши до точката, в която тежат на икономическия растеж. Някои участници на пазара гледат на това като на причина за относително доброто развитие на акциите от чувствителния към лихвите сектор на недвижими имоти и комунални услуги. Акции, като тези на Vonovia и Deutsche Wohnen, леко поевтиняха, докато акциите на RWE поскъпнаха.

Предвид скорошните опасения за инфлацията и повишаването на лихвените проценти анализаторите ще обърнат в новата седмица особено внимание на икономическите данни. В понеделник се предвиждат данни за инфлацията от Германия, индексите на мениджърите за покупки в САЩ и реч на ръководителя на ЕЦБ Кристин Лагард. Данните за пазара на труда в Германия, продажбите на дребно и европейските потребителски цени ще последват във вторник.

Ето по-специално какво ще следим:

Вторник: Инфлацията в еврозоната рязко нарасна в началото на годината, но се характеризира и със значителни еднократни фактори. Намалените тегла на случайните пътувания, транспортните услуги и облеклото означават, че сезонните намаления на цените имат по-малко влияние върху индекса на потребителските цени.

Освен това обичайните януарски разпродажби на дрехи бяха по-слабо изразени в резултат на блокирането. И двата еднократни ефекта вероятно ще загубят своето значение през февруари, поради което от Dekabank очакват основната инфлация да спадне до 1,1%. В същото време по-високите цени на бензина, дизела и нафтата вероятно ще доведат до още по-голяма обща инфлация до 1,0%.

Петък: Сесията на Националния народен конгрес започва в Китай. Тук се обявяват най-важните цели за икономическата политика за текущата година. След като миналата година не беше формулирана цел за растежа поради пандемията, сега се очаква, че може да има конкретна цел, не на последно място за да се документира  връщането към стабилно развитие. Целта може да бъде формулирана доста предпазливо на 8% (DekaBank прогнозира 9,6%). В допълнение ще бъде представен петгодишният план за периода до 2025 г. От DekaBank очакват средносрочната цел за растеж да бъде намалена до 5% (доскоро 6,5%). Акцентът в икономическото развитие вероятно ще бъде върху екологичните технологии и производството на чипове. Икономиката вероятно ще бъде насочена към отваряне за чуждестранните инвеститори.

Петък: Какво се случва на пазара на труда в САЩ? През последните три месеца броят на служителите се увеличи с малко под 90 000. В същото време обаче средното седмично работно време също се увеличи много силно. Еквивалентът на заетостта би бил месечно създаване на работни места за почти 300 000 души. Търсенето на работна ръка е голямо, но предвид скорошния икономически спад също няма недостиг на работна ръка.

Би било възможно компаниите да бъдат предпазливи при наемането на нови служители, тъй като не се доверяват на развитието на кризата. Нито резултатите от проучванията за инвестиционните планове, нито действителното високо ниво на инвестиционна активност съответстват на това. От Deka предполагат, че растежът на заетостта ще бъде по-силен през февруари, отколкото през предходните месеци.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Защо Маркус Зьодер няма да бъде следващият канцлер на Германия