Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Англосферата се очертава като най-добрата противотежест на Китай

САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия, плюс големите азиатски демокрации, изглеждат като най-обещаващата комбинация срещу Пекин

Англосферата се очертава като най-добрата противотежест на Китай

Поддържането на геополитическия баланс е деликатен въпрос. Снимка: Bloomberg

Като общо правило е добре да бъдете предпазливи към хората, които говорят за „Англосферата“. Във Великобритания това е идея със силен аромат на носталгия по империята и Втората световна война. Идеята датира от Уинстън Чърчил, който е написал четиритомна „История на англоговорящите народи“.

Сега обаче идеята за Англосфера придобива неочаквано съвременно значение. Причината е все по-агресивното поведение на Китай, което обединява група англоговорящи страни, всяка от които е възприела по-конфронтационни политики спрямо Пекин, пише Гидиън Ракмън за Financial Times. 

Още по темата
Администрацията на Тръмп започна търговска война с Китай и засили военноморските операции в Тихия океан. Готовността за конфронтация с Пекин очевидно ще продължи в модифицирана форма по време на администрацията на Джо Байдън. Новият президент на САЩ обеща „изострена конкуренция“ с Китай. Първият телефонен разговор между Антъни Блинкен, новият държавен секретар на САЩ, и Ян Дзиечъ, неговият китайски колега, беше остър.

Някои европейски съюзници на Америка обаче са много предпазливи по отношение на това, което се страхуват, че ще бъде нова студена война с Китай. ЕС шокира екипа на Байдън, като подписа ново инвестиционно споразумение с Пекин, игнорирайки исканията за консултация със САЩ. Германският канцлер Ангела Меркел измени на себе си в неотдавнашна реч, предупреждавайки срещу антикитайските настроения, които може да разделят света на блокове. Френският президент Еманюел Макрон направи подобни изявления.

Като контрапункт САЩ получават повече подкрепа от Великобритания, Австралия и Канада. Отношенията на всички тези държави с Пекин се влошиха рязко през последните няколко години. В резултат на това те са по-склонни да приемат американската гледна точка, че надигащият се Китай е заплаха, на която трябва да се противодейства.

Австралийската твърдост е отчасти продукт на тесните връзки между върхушката в областта на сигурността във Вашингтон и Канбера. Но тя е и резултат от налагането на търговски санкции от Китай в отговор на 14 австралийски „гряха“, посочени от Китай, в които влизат призивите на Канбера за международно разследване на произхода на Covid-19.

Арестът в Канада на Мън Уанджоу, главен финансов директор на Huawei, в отговор на искане за екстрадиция от страна на САЩ, предизвика ярост в Пекин. Малко след това двама канадци бяха арестувани в Китай и обвинени в шпионаж. Оттогава те на практика са държани като заложници. Отношенията между Канада и Китай са в най-лошото си състояние откакто дипломатическите връзки бяха възстановени преди 50 години.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
САЩ вече трябва да се тревожат за демографията