IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Армии от адвокати „точат ножове“, ако изборите в САЩ стигнат до съда

Тази година има основателни предположения, че ще последват съдебни битки, и че само категоричен резултат е възможно да ги предотврати

19:45 | 05.11.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Stefani Reynolds/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Съвпадащи подписи. Късно пристигнали гласове по пощата. Избирателни урни. Двойни пликове с бюлетини за запазване тайната на вота.

Адвокати на демократите и републиканците вече са се обръщали към съда по тези въпроси в подготвителния период към вчерашните избори. Но юридическите битки могат да придобият нова острота, да не говорим за допълнителното настървение, ако от малката разлика в оспорван щат зависи още един четиригодишен мандат за президента Доналд Тръмп или администрация на Джо Байдън, пише БТА.

И двете страни казват, че са готови, с хиляди адвокати в очакване да влязат в съда, за да обезпечат преброяване на бюлетини или обявяването им за недействителни. 

От президентските избори през 2000 г., чийто изход в крайна сметка бе решен от Върховния съд, и двете партии наемат екипи от адвокати, за да се подготвят за малко вероятния сценарий, в случай че гласуването не определи победител. Но тази година има основателни предположения, че ще последват съдебни битки, и че само категоричен резултат е възможно да ги предотврати.

Кандидатите и партиите наеха изтъкнати адвокати с връзки с правителствата на демократи и републиканци. С оспорване в Пенсилвания пред Върховния съд се заема Доналд Верили, който бе водещ адвокат на бившия президент Барак Обама за Върховния съд, срещу Джон Гор, някогашен високопоставен служител в министерството на правосъдието в правителството на Тръмп.

Невъзможно е да се каже къде и дали изобщо ще възникне проблем, който да повлияе на крайния резултат от изборите. Но  водените съдебни дела в Пенсилвания, Северна Каролина, Минесота и Невада дават някаква представа за щатите, които е най-вероятно да станат епицентър в следизборната битка и за типа проблеми, които могат да заплетат ситуацията около изборните резултати.

Приблизително 300 съдебни дела вече са заведени във връзка с изборите в десетки щати из цялата страна, много от тях отнасящи се до промени в нормалните процедури заради пандемията от коронавирус, която уби повече от 230 000 души и зарази над 9 милиона в САЩ.

Повечето потенциални юридически проблеми вероятно ще произлязат от голямото увеличение на гласуването по пощата, наложено от коронавирусната пандемия. В Пенсилвания изборни служители няма да започнат да обработват тези бюлетини до деня на изборите, а някои окръзи заявиха, че няма да започнат да броят тези гласове до следващия ден след изборите. Бюлетини, подадени по пощата, които не идват в двойни пликове за запазване тайната на вота, трябва да бъдат обявени за невалидни, според постановление на щатския Върховен съд.

Последна актуализация: 20:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
"Никога досега не е имало съдебни дела в толкова голям мащаб и обхват"Ами защото никога не е имало такива мащабни и същевременно нагли машшшшинации !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Армии от адвокати точат ножове, ако изборите в САЩ стигнат до съда Ножове!?!Самурайски мечове > къси + дълги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още