Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Азия избегна високата инфлация заради по-доброто си справяне с пандемията

Там имаше по-малко натрупано търсене, предлагането беше гъвкаво, а и заплатите не се ускориха

Азия избегна високата инфлация заради по-доброто си справяне с пандемията

Снимка: Bloomberg

Светът преживява силна инфлационна вълна. Но някои места са изключение. Рязкото покачване на цените в САЩ и Обединеното кралство - където водещият индекс на потребителските цени (CPI) нарасна съответно с 6% и 4% - породи опасения от катастрофална грешка на централните банки и връщане към хроничната инфлация от 70-те години на миналия век. Но в голяма част от Азия покачването на цените е потиснато. Това носи уроци за икономическата политика, сега и в бъдеще, пише Робин Хардинг за Financial Times.

Още по темата
В Китай индексът на потребителските цени е нараснал с 1,5% в сравнение с преди година, докато в Япония, както обикновено, инфлацията е приблизително нула. В Австралия водещият CPI може и да се повиши с 3% на годишна база, но основната инфлация от 2,1% е в долната част на целевия диапазон на централната банка.

Само две големи развиващи се икономики в Азия имат инфлация над 5% - Шри Ланка и Пакистан - в сравнение с много в Европа и Южна Америка. Погледнат от Токио, Пекин или Джакарта, глобалният скок на инфлацията изобщо не изглежда глобален. 

Това е така, въпреки че Азия внася много енергия и претърпя същия скок в цените на петрола, газа, въглищата и други суровини, както навсякъде другаде по света. Причината, поради която инфлацията в Азия е лека, се свежда до един прост фактор: континентът се справи с пандемията от Covid по-добре от останалия свят. В по-голямата част от региона страните успяха да избегнат принудителните блокади (Южна Корея); ограничиха ги по обхват и продължителност (Китай и Тайван); или отложиха тези мерки доста навътре в 2021 г., когато ваксините станаха достъпни (Нова Зеландия).

Последиците от този относителен успех сега се проявяват по няколко начина. От страна на търсенето Азия преживя по-малко от драматичните промени в потреблението от услуги към стоки и обратно, които белязаха опита на САЩ и Европа, предизвикан от влизането и излизането от блокади. Ако никога не сте били затворени вкъщи, то никога не сте изпитвали нужда да си купите пътечка за бягане, нов телевизор или дървен материал, изпълващ целия заден двор. Ако сте можели да поддържате редовно подстригване, зъболекарски прегледи и пийване с приятели, междувременно, нямаше нужда да бързате към фризьора, зъболекаря или в най-близкия бар, когато икономиката се отвори отново.

Азиатците също така като цяло бяха по-предпазливи от европейците или американците, когато техните икономики се отвориха. В Япония, например, възрастните домакинства представляват почти 40% от потреблението, както отбеляза в неотдавнашна реч управителят на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода. Но въпреки че пенсионерите в Япония вече са до голяма степен ваксинирани, тяхното потребление на услуги все още не се е върнало към нормалното си ниво, да не говорим за бум след пандемията.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
0
 
2
преди 1 месец
По-скоро е възможно инфлацията да не се е предала чрез долара, защото тези страни имат свои валути и своя парична политика. Възможно е дори валутите им да са поскъпнали спрямо долара и това също спомага за задържане на инфлацията.
1
 
3
 
1
преди 1 месец
"ако заплатите се ускорят, тогава преходният натиск върху инфлацията ще стане постоянен." - Разбирайте или ниска заплата или висока инфлация. Аз май получавам и двете - ниска заплата съчетано с висока инфлация.

Още от Анализи
Вертикалната интеграция се завръща сред американските корпорации