Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Азия може да се превърне в бойно поле в пазарната битка между САЩ и ОПЕК+

Прогнозите за наближаването на пика в търсенето на петрол изправят един срещу друг петролния картел, начело с Рияд и Москва, и американската шистова индустрия

Азия може да се превърне в бойно поле в пазарната битка между САЩ и ОПЕК+

Снимка: Bloomberg L.P.

Анализатори очакват битка за пазарен дял на азиатския петролен пазар, докато търсенето на петрол се насочва към своя пик.

Силното търсене на петрол извън Азия осигури лъч светлина за иначе мрачната 2020 г. за пазарите на „черно злато“, тъй като редица страни по света наложиха повторно пълни или частични блокади, за да ограничат разпространението на коронавируса, съобщава Bloomberg. Но след поредните предупреждения за края на растежа в търсенето на петрол някои анализатори споделят виждането, че се заражда борба за пазарен дял в Азия между ключови износители на петрол като САЩ и страните от широкия алианс ОПЕК+ (събирателно от Организацията на страните износителки на петрол, ОПЕК, и техните съюзници – бел. ред.). 

Още по темата

„Търсенето на петрол от страна на Китай никога не е било по-силно, но това може да приключи бързо“, изтъква Райън Фицморис, анализатор в Rabobank. Според него страни като Русия и Саудитска Арабия ще се възползват от този момент, за да разширят своето присъствие при доставките за региона.

След като коронавирусът предизвика исторически спад в търсенето на петрол, редица петролни компании обявиха прогнозите си за достигане на пик в рамките на десетилетие. Други, като BP Plc, допуснат, че консумацията на петрол никога няма да се възстанови до предпандемичните нива.

В същото време САЩ нахлуха на петролния пазар в Азия за сметка на ОПЕК+ на фона на опитите на Пекин да изпълни обещанието си да купува повече американски стоки, съгласно търговското споразумение от първа фаза.

От своя страна ОПЕК+ не може да си позволи загуба на пазарен дял в един от малкото региони, където търсенето ще продължи да нараства заради естеството на местните икономики. Заплахата от разширяването на дела на електромобилите и другите превозни средства с алтернативно задвижване също принуждава алианса да защити позициите си в Азия преди достигането на пика в търсенето на суров петрол до 2030 г., посочват от Bank of America Global Research.

„Предстои битка за пазарен дял и ОПЕК+ няма да се предаде пред американската шистова индустрия“, посочват анализаторите от Bank of America Global Research.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Европа се изправя пред вълна от онкологични заболявания