Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Азия през 2021 г. – възстановяването и реформите ще продължат

Зелени коридори, дистанционна работа, борсов възход на технологичните компании и надеждите около ваксините – може ли тази тенденция да се запази през новата година?

Азия през 2021 г. – възстановяването и реформите ще продължат

Снимка: Yan Cong/Bloomberg

2020 г. представляваше сериозно отклонение от на пръв поглед добре ориентираните прогнози на икономисти и анализатори, направени още през 2019 г. Но вместо да се възприеме като повратна точка, пандемията прилича повече на особено изкривяване на времето. Нещата, които се случиха през годината, ускоряват своя темп – възходът на Китай, упадъкът на Запада, преструктурирането на глобалната търговия, фокусът върху климатичните промени и засилването на мощта на т.нар. Big Tech отразяват верижната реакция, отприщена от пандемията от коронавирус, пише Nikkei Asia Review.

Коронавирусът няма толкова да промени основната посока на световната история, колкото ще ускори някои процеси, смята Ричард Хаас, президент на Съвета по външните работи.

Масовите ваксинации няма да върнат назад стрелките на часовника

За добро или за лошо много работещи ще продължат да комуникират със своите колеги посредством компютри и телефони и през 2021 г. Експертите смятат, че границите между дома и работното място ще останат размити за по-дълго време. 

Още по темата

Част от това е добре дошло за страните, които са технологически по-развити и могат да се възползват от някои предимства, предоставени от ситуацията. В Япония например работата от вкъщи започна като реакция срещу разпространението на пандемия, но бързо се оказа, че спомага за облекчаването на недостига на работна ръка.

Проучване на изследователския институт Nomura установява, че близо 90% от жените с малки деца изпитват трудности при дистанционна работа, въпреки че 79% от всички респонденти оценяват спестяването на време поради избягването на пътуване до работното място.

През септември логистичният гигант Yamato Holdings започна да тества роботи за доставките по улиците на Токио, опитвайки се да намали експозицията си към COVID-19. Сортирането на колети вероятно в крайна сметка също ще бъде автоматизирано, прогнозира Йосуке Ясуи, анализатор в Japan Research Institute и бивш служител на Японската централна банка. Фабриките, които ускоряват процеса на автоматизацията, за да отговорят на опасенията относно заразата, осъзнаха, че всъщност могат да се справят и с по-малко хора.

Така стоят нещата за третата по големина икономика в света. Но какво ще се случи в останалата част на Азия, където работната сила е повече, а процесът на автоматизация тепърва започва?

Някои отрасли като производството и строителството, които са от решаващо значение за държави като Индия, изискват физическо присъствие на работниците, отбелязва Дхармакирти Джоши, старши икономист в индийската компания Crisil.

Страната е и основен износител на услуги, като поддръжка и контакти с клиенти, за развитите икономики, като пандемията ускори дигитализация, тласкайки развитието на технологии като изкуствен интелект и чат ботове.

Но "хората трябва да си взаимодействат, да работят в групи и да обсъждат заедно. Технологиите не могат да заместят напълно това", изтъква Джоши. "Въпреки че хората сега работят по различен начин, те няма да се откажат напълно от стария си начин на живот", добавя той.

Борсите – технологичните компании се очертават като големите спасители

Когато първата вълна от пандемията срина азиатските икономики около март, цената на търгуваните там акции падна рязко заради опасенията от икономически спад. Sequoia Capital определи коронавируса като „черния лебед на 2020 г.“ и призова инвеститорите и корпоративните ръководители да се подготвят за най-лошото.

Когато икономическият крах стана факт, той отприщи трилиони долари под формата на държавни стимули в Азия. Много страни продължават да се борят с още по-голяма вълна от инфекции. Но бизнес пейзажът в региона изглежда изненадващо различен: акциите се възстановиха до нивата отпреди пандемията, движени от големите технологични компании. Повечето държавни стимули и перспективи около ваксините представляват само част от факторите, стоящи зад възстановяването на доверието на инвеститорите.

Платформата Zoom, която до известна степен определя 2020 г., продължава да се радва на стабилно търсене, тъй като компаниите продължават да залагат на дистанционната работа. Но Азия разполага и със собствени компании, предлагащи корпоративен софтуер, като японския доставчик на счетоводен софтуер Freee, чиято стойност на акциите се утрои през 2020 г. Непрекъснато нарастващата нужда от онлайн пазаруване поражда спекулации за листване на някои от най-големите представители на електронната търговия на континента, включително за южнокорейската Coupang и индонезийската Bukalapak.

От друга страна, проточващият се процес на ваксинация може да доведе до друга форма на сключване на сделки- консолидацията. Водят се преговори за обединяване на Grab и Gojek, двете най-големи технологични компании в Югоизточна Азия, споделя Уатару Сузуки, автор в Nikkei Asia Review.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Роналдо и Клуни сред банкерите – новият предводител на Unicredit