IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън се провали с плана за по-високи данъци

Един-единствен сенатор от демократите осуетява този централен проект на президента на САЩ.

22:13 | 22.10.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на САЩ Джо Байдън говори в Electric City Trolley Museum в Скрантън, Пенсилвания. &nbsp;<em>Снимка: Hannah Beier/Bloomberg</em></p>

Президентът на САЩ Джо Байдън говори в Electric City Trolley Museum в Скрантън, Пенсилвания.  Снимка: Hannah Beier/Bloomberg

Американският президент Джо Байдън вероятно ще трябва да наруши ключово обещание от икономическата си програма. За първи път Байдън призна, че планираното увеличение на корпоративния данък в САЩ вече не е актуално. „Трябва да направя компромис“, каза той по време на свое интервю за текущата политика в предаване на CNN. 

В предизборната си кампания за президент Байдън беше обявил, наред с други неща, че иска да увеличи ставката на корпоративния данък от 21% на 28%. Скорошен модел на демократите в Конгреса на САЩ предвиждаше 26,5%. По-високите данъци трябва да се използват за пакет от милиарди долара, който включва огромни инвестиции в социанлни програми и опазването на климата. 

Размерът на пакета се сви все повече и повече през последните няколко седмици, вместо 3,5 трлн.долара, сега Белият дом изчислява разходите на под 2 трлн. долара. Сега още един централен аспект на насрещното финансиране е под въпрос. Според американски медии планираният данък върху богатството също се подлага на съмнение. Досега се планираше най-високата данъчна ставка за хората, които печелят повече от 400 000 долара годишно, да се покачи от сегашните 37 на 39,6%. Тази идея също може да бъде погребана, се говори във Вашингтон.

При всички случаи Конгресът на САЩ ще гласува за осъществяването на значителни инвестиции, подчерта Байдън. „Но ние не винаги получаваме всичко, което искаме“, каза президентът. Обратът на Белия дом по данъчния въпрос е поредния удар за президента, изправен пред спадащо одобрение за себе си.

Ставката на корпоративния данък от 21% е наследство от Доналд Тръмп, който намали корпоративния данък от първоначалните му 35% в началото на мандата си. Тогава всички демократи в американския Конгрес гласуваха единодушно против реформата. Сега, с демократ в Овалния кабинет и мнозинство на демократите и в двете камари на Конгреса, изглежда, че е дошло времето за политическо отмъщение. Но полето за маневри на Байдън изглежда по-ограничено от всякога. 

Американският президент обеща, че пакетът за трилиони долари няма да натовари допълнително и без това огромния бюджетен дефицит на САЩ. По-високият корпоративен данък и новата ставка на данъка върху доходите за богатите биха вкарали в хазната около 1 трлн. долара в рамките на десет години, наскоро изчисли Goldman Sachs. Основният въпрос е дали насрещното финансиране все още е осъществимо. 

Какви са алтернативите

Според Белия дом се обсъждат следните алтернативи:

  • Правителството на Байдън разчита повече от всякога на минимален глобален данък. През октомври 136 държави, включително САЩ, се договориха за минимална данъчна ставка от 15% за всички компании. Причината е, че много компании всъщност плащат много по-ниска ставка, защото могат да претендират за удръжки и други кредити. По-ниска граница ще сложи край на това и ще направи много по-трудно за мултинационалните компании, като големите технологични гиганти, да отчитат печалбите си в страни с ниски данъци като Ирландия. Минималният данък обаче поне засега съществува само на хартия. С оглед на властовите съотношения абсолютно не е ясно дали Конгресът на САЩ във Вашингтон ще одобри плановете.

    - Данък за най-богатите от богатите: Такива планове се обсъждат в Конгреса на САЩ от години. Той предложи облагане на печалбите от акции на милиардери и трилионери. Въпреки че това засяга по-малко от 1000 американци, може да генерира нови приходи. Според Washington Post Белият дом преразглежда по-строгите правила. В момента супербогатите могат да се възползват от огромно увеличение на стойността на своето богатство, без да плащат допълнителни данъци. Печалбите се облагат с данък само при продажбата на актив. Данък върху капиталовите печалби би променил това.
     
  • Борба срещу укриването на данъци: данъчният орган IRS трябва да бъде по-добре оборудван за улавяне на укриващите данъци.

    Все още няма изчислителен модел за това колко пари биха генерирали новите планове, защото те все още са твърде неясни. Първоначалните реакции на експертите обаче са предпазливи. Ако пакетът за инвестиции за трилиони долари в Конгреса се окажат „значително по-малки“, би било възможно контрафинансиране, казва Хауърд Глекман от мозъчния тръст Tax Policy Center на Washington Post. „Можете да направите много, без да увеличавате корпоративните данъци. Но ако този компонент бъде пропуснат, надеждното насрещно финансиране ще бъде много по-трудно“. 
Последна актуализация: 21:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
elinelinov
преди 2 години
За " Спящият Джо е лоша сделка " .Защото Джо това което обеща изпълнява стига Господ да го остави на тоя свят. Разбира се ! и там имат нужда от него. .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
ъхъ , дип че е бащицата байдън ... без него пропаднА светът .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Има надежда все още за Америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
scott
преди 2 години
жива да не бях! *** то, се едно, агент николай ти гласува срещу лестрацията при кабинета на костов....как ги допускате тез работи, другари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Байдън се провали с плана за по-високи данъци >> Но ще преуспее в краденето, сиреч печатането на зелена макулатура!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още