IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън слага примката на рецесията на врата на Тръмп

Въпреки това обявяването, че американската икономика е в рецесия от февруари, не непременно ще се окаже лоша новина за американския президент

08:17 | 12.06.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Байдън слага примката на рецесията на врата на Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп е изправен пред нова пречка по пътя си към преизбирането – САЩ вече са в рецесия.

Етикетът, който бе поставен в понеделник, затвърждава мъката на мнозина избиратели и ще подхрани избора им на президентския вот през ноември за това кой от кандидатите ще може по-добре да се справи с предизвикателството.

В понеделник организацията, която служи като арбитър на американските бизнес цикли, определи, че икономическият ръст на САЩ е приключил още през февруари след рекордните 10 години и осем месеца.

За демократа Джо Байдън решението на Националната служба за икономически изследвания е поредно доказателство, че икономиката на страната е била разклатена още преди да се усетят ефектите от коронавируса. Според него Тръмп е успял да „пропилее“ процъфтяващата икономика, която наследи от своя предшественик Барак Обама и самия Байдън.

За Тръмп обявяването на рецесия става факт паралелно с отслабването на подкрепата за него – както показват социологическите проучвания, на фона на пандемията, икономическите последствия от нея и протестите срещу расизма. Президентът същевременно се надява в идните седмици да може да поднови своите емблематични митинги, където ще може да похвали икономическите си постижения.

И въпреки че игнорира обявяването на рецесия в своя профил в Twitter, президентът продължава да поддържа тезата, че щом веднъж е изградил силна икономика, ще може да го направи отново.

Байдън на свой ред посочва, че като вицепрезидент през 2009 г. е наследил рецесията, която започна при управлението на републиканеца Джордж Буш. По думите му той е застанал начело на икономическото възстановяване, което е приключило през февруари, и може да го направи отново – този път като президент.

Според допитване на CNN, публикувано отново в понеделник, Тръмп продължава да има преднина пред Байдън по въпроса за това кой по-добре ще се справи с икономиката – 51% срещу 46%, въпреки че демократът оглавява цялостната надпревара.

Въпреки че обяви края на най-дългия икономически ръст в историята на САЩ в понеделник, Националната служба за икономически изследвания заяви, че рецесията може и да не продължи още много дълго. Според службата пандемията „е предизвикала понижение с различни характеристики и динамика в сравнение с предишни рецесии“. Въпреки това няма грешка, че става въпрос именно за рецесия, като се има предвид „безпрецедентният магнитуд“ и „широкият обхват“ на загубените работни места.

Доналд Тръмп прекара цялото си управление в хвалби за това как на него се дължи процъфтяващата американска икономика. Сега обаче Джо Байдън е решен да сложи същата тази примка, но с етикет „рецесия“, на врата му.

„Президентът не е отговорен за вируса, но е отговорен за напълно нескопосания отговор, който не само коства хиляди животи, но и милиони повече работни места отколкто трябваше да бъдат загубени“, заяви Байдън в изявление.

Голямото „но“ обаче е, че времето на обявяване на рецесия всъщност би могло да помогне на Тръмп.

„Обикновено рецесията приключва, преди да бъде обявено, че е започнала“, казва икономистът от университета в Принстън Алън Блайндър, бивш заместник-управител на Федералния резерв, назначен от президента Бил Клинтън. Колкото по-бързо икономиката достигне своето дъно, толкова по-бързо може да започне да се възстановява.

Ръстът на заетостта и приходите на домакинствата имат най-пряк ефект върху одобрението на даден президент, а не това дали икономистите казват, че има рецесия. Но данните за рецесията са важни за анализаторите, според което президентите демократи са по-полезни за икономиката от републиканците.

Това поне е заключението на Блайндър и неговият колега от Принстън Марк Уотсън. От избирането на Хари Труман през 1984 г. президентите от Демократическата партия средно са прекарали едно тримесечие от управлението си в рецесия. При републиканците този период е 4,5 тримесечия.

Според Блайндър икономиката може вече да се е възстановила, което означава, че най-вероятно това ще бъде потвърдено официално преди изборите през ноември. Но това не означава, че заетостта и икономическото производство ще се върнат на нивата си отпреди пандемията.

„Ако паднете 17 стъпала и се изкачите с 4, то това е възстановяване“, посочва още икономистът. „Но все още ще сте 13 стъпала надолу от там, откъдето сте започнали“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 3
Valentin13
преди 3 години
доказан?! от кого, кога, къде? няма такива факти, момко. изложи се пред блумбърг и няма да ти даде надник днес. трябваше да посъбереш материал.голавода
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
Valentin13
преди 3 години
обаче, в пристъп на временно прояснение преди два дена каза - този, когото или която избера за вице, да се готви да президенства от дей-уан! човека има проблясъци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 3 години
Trudni wremena idvat!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
Тя май врътката ще се окаже друга. Здраво натискат за черен вицепрезидент жена, а Байдън е вече на 78 години. Ако не успее да доизкара мандата си, вицето поема щафетата. Там според мен е играта. Ще гледаме кой ще сложат за вице и ако е някой с подобен профил ще видим много завъртяна игра. Всъщност битката за трона ще е по-скоро между Тръмп/Пенс и вицето на Байдън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Тръмп ли е съсипал икономиката? Как - като отвори милиони нови работни места ли? Защо борсовите индекси твърдят точно обратното?Не дeбилът байдън ще тури примката на великият човек, но обратното !!! Наистина ли някой вярва, че Руди се е върнал от украйна с празни ръце? Става дума за корупция за милиарди, в една държава, която обонговата клика разсипа - и всичко това Тръмп ще то извади когато трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
Money
преди 3 години
Тръмп е доказан престъпник и ще стане първият бивш президент пратен зад решетките. Залогът за него е доста голям. Дано му конфискуват и незаконно придобитото имущество, ама това ще е по-трудно.Много късмет има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Zlato
преди 3 години
Ти остави, че е престъпник. На него проблем му е деменцията. С нетърпение чакам дебатите между двмата, ако Байдън не е забравил дотогава, че се е кандидатирал за президент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Valentin13
преди 3 години
Байдън е доказан престъпник. Украйна е на път да го съди. освен, че има явна деменция. освен, че е 40 във властта и е част от Вашингтонското блато. ако Тръмп успее да унищожи това блато, ще е твърде оптимистично. не вярвам. мръсотията, с която се бори е твърде заразила голямо множество народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още