IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън вдига корпоративния данък, докато немалко икономики го свалят

За разлика от президента на САЩ тези страни залагат, че ниският налог ще увеличи бизнес инвестициите, растежа и държавните приходи в дългосрочен план

14:25 | 05.04.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Машината за данъчни увеличения работи на пълни обороти в администрацията на Байдън. Преди президентът да обяви вдигането на корпоративния данък, министърът на финансите Джанет Йелен постави основите, като каза: „Участвахме в глобална надпревара за понижаване на корпоративното облагане и се надяваме да сложим край на това.“ 

Йелън е права, че в световен мащаб се наблюдава тенденция към намаляване на данъците за бизнеса. Нейната грешка е, че се опитва да я обърне, като мисли, че ако САЩ първи накажат своите компании, всички други ще ги последват, пише Wall Street Journal в редакционен коментар.

За да финансира последната си разходна програма за 2 трилиона долара, президентът Байдън иска да увеличи федералния данък върху корпоративния доход от 21% на 28%. Обявявайки законопроекта в Питсбърг, той каза, че намалението на данъците от републиканците през 2017 г. е било „лошо за американската конкурентоспособност“. Той има предвид, че намаляването на корпоративния данък от 35% е било безразсъдeн подарък, който не повиши много конкурентоспособността на САЩ.

Но лидерите на други големи икономики имаха различен отговор на данъчното намаление на Тръмп: Те го изимитираха. От 2017 г. няколко от най-големите и богати държави в Европа и Азия намалиха данъците върху бизнеса, докато много малко ги увеличиха.

Девет от най-големите и най-напредналите икономики в света намалиха горната си корпоративна данъчна ставка през последните четири години. Франция, Индия и Белгия, които имаха ставки близо до старото ниво в САЩ от 35% (или 38,9% с включване на местните данъци), намалиха налозите върху бизнеса съответно на 32%, 30% и 25%. Гърция, Израел и Швеция, които имаха горна ставка от около 25%, я понижиха до съответно 24%, 23% и 21,4%, за да поддържат темпото.

Тенденцията не се забавя. Данъчната фондация съобщава, че „няколко държави планират да намалят своите корпоративни данъчни ставки през следващите години“, тъй като конкуренцията за мобилен капитал и работни места се засилва. Холандия ще снижи корпоративния си данък до 21,5% тази година от сегашните 25%. Франция и Швеция ще намалят още ставките, до 25,8% и 20,6% съответно. Между другото, данъкът върху фирмите в Китай е 25%, в сравнение с общо 32,4% федерален и щатски корпоративен данък, ако предложението на Байдън стане закон.

За разлика от президента Байдън тези страни залагат, че ниските корпоративни данъци ще увеличат бизнес инвестициите, икономическия растеж и държавните приходи в дългосрочен план. „Производството във Франция ще бъде по-евтино - толкова е просто“, каза френският министър на финансите Брюно Льо Мер, когато изложи данъчния план миналото лято. Американските компании репатрираха над 1,6 трилиона долара чуждестранни печалби в САЩ през периода 2018-2020 г., след данъчната реформа от 2017 г., и конкурентите се втурнаха да повторят този успех.

Пандемичните разходи оказаха натиск върху националните бюджети, но малко държави изземат от бизнеса, за да запълнят своите фискални дупки. От миналата година насам САЩ и Великобритания са единствените големи икономики, които обявиха увеличение на корпоративния данък. „Да, дългът ще трябва да бъде изплатен, но не чрез вдигане на данъците, а чрез засилване на растежа", посочи Льо Мер.

Йелън вероятно ще се опита да убеди Льо Мер и други финансови министри, че трябва да последват администрацията на Байдън, като направят данъчните си системи по-малко конкурентни. Да се ​​надяваме, че те не са толкова саморазрушителни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Е то това е целта.Щатските губернатори не са *** като руските, да държат кашони пари у тях си. Искат крипто - но това не е корупцияя.я..я.....я, това е друго! Разбиране трябва!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Еми ще има изместване от акцийки в крипто отново :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още