IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балансът от 8 трлн. долара на Фед само ще се разширява

Доходността на държавните облигации вероятно ще остане по-ниска, а кредитният цикъл - по-малко волатилен

16:19 | 16.08.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Не очаквайте Федералният резерв да намали съществено баланса си за доста дълго време напред, пише Лиза Абрамович за Bloomberg.

Анализаторите и икономистите стигат до заключението, че централните банкери на САЩ ще продължат бавно да увеличават своя баланс от 8,2 трилиона долара в обозримо бъдеще, дори ако икономическото възстановяване се случва и те започнат да намаляват покупките на облигации в размер на 120 милиарда долара месечно.

Субадра Раджапа от Societe Generale очаква да види увеличение с 1 трилион долара на активите, притежавани от Фед, в рамките на следващите 12 месеца, дори и при понижаване покупката на книжа. Стивън Ричиуто, главен икономист за САЩ в Mizuho Securities, заяви, че очаква Фед да продължи да разширява баланса си с темпа на ръст на номиналния брутен вътрешен продукт дори след като спре последния кръг на количествено облекчаване.

Част от причината е, че Федералният резерв се е опарвал преди. През 2018 г., когато започна да позволява на малка част от своите дългови вложения да падежират, без да реинвестира постъпленията, доходността по 10-годишните ДЦК достигна връх от 3,24%. Икономистите се притесняваха от непредизвикана регулаторна грешка, тъй като инфлацията не беше особено гореща, а тя е един от ключовите показатели, които Фед следи отблизо. Републиканците, включително президентът Доналд Тръмп, обвиниха централната банка в политически мотиви.

Централните банкери на САЩ обърнаха курса и сложиха край на намаляването на баланса си два месеца по-рано от планираното. През двугодишния период, когато Фед понижаваше баланса, активите му спаднаха от около 4,4 трилиона долара до 3,76 трилиона долара. Нищо особено катастрофално не произтече от цялата работа, но политиката беше краткотрайна и се състоя в икономически силен период. Фед не иска неоснователно отново да се впуска в политически дебат с малко ползи.

Междувременно ръцете на централната банка са завързани повече, отколкото в миналото, тъй като лихвите вече са толкова ниски и няма вероятност да се повишат много дори при горещо икономическо възстановяване. Това дава на Фед по-малко амуниции за противодействие на следващия спад и прави баланса още по-важен инструмент от преди.

Последиците са значителни: доходността на държавните облигации вероятно ще остане по-ниска, а кредитният цикъл - по-малко волатилен. Федералният резерв все повече ще разглежда пазара на ДЦК като инструмент на политиката си, а не като пул от свободно търгувани ценни книжа, които се покачват и спадат в зависимост от дълга на държавата и темпа на растеж. Кредитните пазари ще се движат успоредно, особено защото централните банкери са показали, че са готови да включат покупките на корпоративни облигации в своя арсенал от инструменти за облекчаване на финансовите условия.

Въпреки нарастващото безпокойството кога и как Фед в крайна сметка ще започне да намалява своите покупки на активи, ефектът от всяко отдръпване ще бъде смекчен от много по-големия баланс през следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
Боян
преди 2 години
Е те това е ясно, всеки който е в час го знае, учудващо е че дори се споменава такава еретична мисъл? Иначе по темата отдавна свършига ***.ците които копуват ценни книжа от правителството на фалирала държава като САЩ, остана само ФЕД та когато правителството мине на излишък (мали просто е по-вероятно слънцето да изгреее от запад) тогава и баланса ще намалее т. е. никога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
я изпей що рассияните продават от златните резерви ... ?! какво ви снесе кутев ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Балансът от 8 трлн. долара на Фед само ще се разширява > Ще пращи и трещи по шевовете. Каква е тая *** дума - разширява?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още