IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките са близо до деня, в който необслужваните кредити ще напомнят за себе си

Държавната подкрепа и кредитните ваканции забавят изострянето на проблемите, но и този ефект ще се изчерпа

11:03 | 03.11.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Банките се приближават до деня, в който ще ескалира проблемът с лошите заеми на фона на пандемията въпреки правителствените мерки за облекчаване на удара за кредитополучателите.

Гаранциите на правителствата, кредитните ваканции и държавната подкрепа за заплатите на работещите, засегнати от мерките за блокиране заради коронавируса, забавят изострянето на проблемите при заемодателите. Ситуацията обаче се усложнява и все повече банки попадат под натиска на регулаторите да оценят реалната вреда върху балансите си, пише онлайн изданието Politico.eu в свой анализ.

Андреа Енрия, председател на надзорния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), предупреждава кредиторите, че „сега е моментът“ да идентифицират кредитополучателите, които са изостанали при плащанията си, и да прекласифицират заемите за всеки отделен случай.

Председателят на надзорния орган на ЕЦБ многократно подчертава, че бързите действия по проблемните кредити могат да предотвратят натрупването им в балансите, което може да възпрепятства бъдещото кредитиране – нещо, което се случи при световната финансова криза.

Енрия признава, че мерките за обществена подкрепа означават, че банките „летят на сляпо“ що се отнася до необслужваните заеми. Евентуалното въздействие е трудно да се изчисли към този момент.

„Знаем, че необслужваните кредити ще се увеличават и се готвим за това въздействие, но не знаем кога точно ще се случи“, коментира той по време на конференция на Европейската група за спестявания и банкиране на дребно (ESBG).

Енрия не е единственият представител на регулатор, който говори по темата. „Въздействието върху банките, т.е. необслужваните кредити, най-вероятно ще отнеме още няколко тримесечия, за да се почувства, като се има предвид сегашното високо ниво на държавна подкрепа за реалната икономика“, коментира Елке Кьониг, председател на Единния съвет за спасяване на банки, пред законодателите на ЕС.

Тя определи държавната помощ като „защита“ на банките. „Моето послание към банките е ясно“, коментира тя. „Банките трябва да въведат мерки за идентифициране и справяне с необслужваните кредити по-скоро, отколкото по-късно, и предпазливите провизии никога няма да навредят“, допълва тя.

Сърфиране на гребена на вълната

Парадоксално е, че втората вълна на коронавируса, която отново затваря икономиките в цяла Европа, може да даде на политиците повече време да изготвят план за проблемните кредити. Продължителната държавна подкрепа за силно засегнат бизнес може допълнително да забави момента, в който последствията от COVID-19 ще се усетят от банките.

Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 3 години
как няма да е прав, като е пряко замесен... знае кви некадърни крадци са и знае че не става за нищо...с такива ни чака и тежко лято!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
red6
преди 3 години
Ами... добро утро. За две неща баце е прав - че ни чака тежка зима и тежка икономическа криза. За двете той не направи нищо, даже по-скоро влоши нещата. Е, естествено помогна на неговите хора и на чекмеджетата. Но до там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още