Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Бернанке и Йелън: Фед трябва да ограничи дългосрочните щети от коронавируса

Възобновяването на програмите от финансовата криза е първата стъпка, но на централната банка може да се наложи да купува корпоративни облигации

Бернанке и Йелън: Фед трябва да ограничи дългосрочните щети от коронавируса

Йелън и Бернанке. Снимка: Bloomberg

По света регулаторите се борят с ефектите на опустошителния коронавирус, започват своя коментар за Financial Times бившите председатели на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке и Джанет Йелън.

Още по темата
Експертите по обществено здраве заемат водещата роля, както и трябва. От своя страна фискалните власти помагат за финансиране на реакцията в общественото здравеопазване, като същевременно предоставят критична помощ на хората, чиито живот и поминък бяха разбити от вируса и неговите ефекти. Фискалната политика със сигурност ще трябва да направи повече, тъй като размерът на удара върху икономическата дейност става очевиден.

Централните банки, като Федералния резерв, също имат важна роля. Някои от действията, обявени наскоро от Фед, включително намаляването на краткосрочния лихвен процент почти до нула и подготовката за закупуване на ДЦК и обезпечени с ипотеки ценни книжа за най-малко 700 милиарда долара са на пръв поглед подобни на тези, предприети от монетарните власти през финансова криза от 2008 г. 

Основните предизвикателства обаче днес са съвсем различни. Тогава почти крахът на финансовата система замрази кредитите и потреблението; целта на паричната политика бе да се рестартират и двете. Сега проблемът не идва от финансовите пазари: те само отразяват фундаменталните опасения относно потенциалните щети, причинени от коронавирусната пандемия, на които, разбира се, паричната политика не може да повлияе.

В близко бъдеще целите на общественото здраве налагат хората да останат вкъщи вместо да ходят на работа и да пазаруват, особено ако са болни или изложени на риск. Така че производството и потреблението би трябвало неизбежно да спаднат за известно време.

И така, какви са целите на Фед днес? Неотдавнашните му действия бяха насочени към стабилизиране на финансовите пазари, които са силно нестабилни и не функционират нормално. Kомуникациoнните трудности на пазара може да са допринесли за неликвидността му. Най-важните финансови пазари, включително тези за ДЦК и обезпечени с ипотеки ценни книжа, трябва да работят правилно, за се чувстват кредиторите уверени при отпускането на кредит за домакинствата и бизнеса в такива необичайни времена.

Фед и другите регулатори обаче са изправени пред още по-голямо предизвикателство. Те трябва да гарантират, че икономическите щети от пандемията не са дълготрайни. В идеалния случай, когато ефектите от вируса преминат, хората ще се върнат на работа, на училище, в магазините и икономиката ще се върне към нормалното. В този сценарий рецесията може да е дълбока, но поне ще е кратка.

Но това не е единственият възможен сценарий: ако критични икономически отношения са прекъснати от месеци на ниска активност, на икономиката може да й отнеме много дълго време, за да се възстанови. Иначе здрави бизнеси може да се наложи да бъдат спрени поради няколко месеца на ниски приходи. След като веднъж се обяви фалит, възстановяването на доверието и връщането към нормалните операции може да не е лесно. Ако една финансово затруднена фирма освободи работници - или намали наемането им - тя ще загуби опитните служители, необходими за възобновяването на нормалния бизнес. Или семейство, временно без доходи, може да спре да обслужва ипотеката си, губейки дома си.

За да се избегнат трайни щети от предизвикания от вируса икономически спад, е важно да се гарантира, че е наличен кредитът за иначе стабилни кредитополучатели, които са изправени пред временен период с ниски печалби или приходи. Една от основните цели на Федералния резерв е да гарантира наличието на кредит. Фед силно насърчи банките да работят със заематели, които страдат от временна загуба на доходи, и намали лихвения процент, който начислява на банките, които заемат от дисконтовия му прозорец. Купуването на ипотечни ценни книжа от централната банка трябва да понижи ипотечните лихви и да улесни получаването или рефинансирането на ипотека. Конгресът също така обмисля предоставянето на целева помощ на домакинствата, фирмите и индустриите, които са най-силно засегнати от икономическите ефекти на вируса.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Инвеститорите в акции трябва да вдигнат наздравица за ниските лихви