IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BHP Billiton: Търговският спор ще препъне глобалния икономически ръст

Защитните мерки в търговията ще доведат до загуба и за двете страни, твърди главният търговски директор Арно Балхюзън

11:08 | 30.10.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Търговският спор между САЩ и Китай ще забави икономическия растеж и на двете страни, твърди глобалната миннодобивна компания BHP Billiton.

„Сега очакваме и за Китай, и за САЩ с между 0,5 до 0,75 процентни пункта по нисък ръст на брутния вътрешен продукт, отколкото прогнозирахме по-рано“, заяви главният търговски директор на BHP Billiton Арно Балхюзън по време на браншовата конференция IMARC в Мелбърн.

Това ще окаже и забавящо въздействие върху глобалния растеж през 2019 и 2020 г.

„Това потвърждава, че защитните мерки в търговията ще доведат до ситуация на „загуба и за двете страни (lose-lose-situation, б. ред.)“, казва мениджърът, цитиран от Ройтерс.

Самата BHP досега не е регистрирала никакви последици от митническия спор за собствената си дейност.

Но въпреки нарастващото напрежение в търговията, което порази глобалния растеж, по-слабата търговия между Китай и Съединените щати ще отвори вратата за увеличаване на търговията другаде, твърди мениджърът.

"Има много други държави около сценария, в който САЩ и Китай защитават търговията си, и те активно засилват своята търговия", каза той.

Икономиката на Китай нарасна с по-бавните от очакваните 6,5% през третото тримесечие, което е най-слабият темп на растеж от световната финансова криза насам, а анализаторите смятат, че условията на бизнеса ще се влошат, преди да се подобрят.

Според медийни публикации от последните часове САЩ обмислят дори още по-строги мерки срещу Китай.   

„Трябва да сме реалисти, че сегашната ситуация няма да бъде разрешена лесно", каза още Балхюзън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още