Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Бичите настроения на щатските борси пораждат мъчителни съмнения

Дългият списък включва по-заразните мутации на Covid-19, поведението на потребителите и политиката на Фед

Бичите настроения на щатските борси пораждат мъчителни съмнения

Снимка: Bloomberg

Лесно е да се разбере защо инвеститорите са категорично положителни за икономическите перспективи тази година. Но дали пазарите не калкулират твърде много оптимизъм, се пита Колби Смит на страниците на Financial Times.

Повторното отваряне на фискалните кранове от правителството на САЩ подхрани бичето настроение. Президентът Джо Байдън настоява за пандемичен пакет от стимули в размер на 1,9 млрд. долара в допълнение към 900-те млрд. долара от края на декември. Понастоящем се очаква нещо в рамките на 1,5 млрд. долара, или близо 7% от брутния вътрешен продукт, според Goldman Sachs.

Разпространението на ваксините също се ускорява, като сега САЩ имунизират повече от 1 милион души на ден. Одобрението за ваксината на Johnson & Johnson може допълнително да ускори процеса, добавяйки около 30 милиона нови дози до началото на април и 100 милиона до края на юни, според Barclays.

Банката повиши прогнозата си за растежа на БВП на САЩ през 2021 г. до 6,3%. Goldman, Morgan Stanley и NatWest Markets напоследък също завишиха предвижданията си, както и изследователската компания Oxford Economics, която сега очаква 5,9% ръст през тази година, което е с близо 2 процентни пункта по-високо от прогнозата й от януари.

Преоценките подкрепиха залозите, че доходността на американските ДЦК и очакванията за инфлацията се насочват нагоре. Разпродажбите на държавен дълг на САЩ се ускориха наскоро, като за първи път от година доходността по 30-годишните облигации надмина 2 процента, след като се движеше около 1,6 процента през ноември. А 10-годишните инфлационни очаквания достигнаха най-високото си ниво от 2014 г. насам - 2,2%. През септември те бяха под 1,7%.

След такъв огромен ход на пазара „започват мъчителните съмнения“, коментира Робърт Тип, главен инвестиционен стратег в PGIM.

Ясно е, че списъкът с вероятните рискове е дълъг. „Трудно е да не бъдете доста оптимистични“, споделя Дейвид Райли, главен инвестиционен стратег в BlueBay Asset Management. Но „това звучи ужасно самодоволно, което ме кара да се притеснявам“, казва той.

Новите, по-заразни мутации на Covid-19 представляват най-очевидната заплаха за възстановяването. Предварителните доклади, които показват, че досега одобрените коронавирусни ваксини не са толкова ефективни срещу щама от Южна Африка, са особено обезпокоителни, казват инвеститорите.

„Разпространението на мутациите наистина се конкурира с това на ваксините и тук е рискът“, казва Алиша Лъвин, главен стратег в BNY Mellon Investment Management.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Ще издържат ли енергийните мрежи на ВЕИ?