Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Биткойнът не покрива критериите за международна валута

Той е изключително волатилен, ограничен е като обем, трансакционните му разходи са високи, а няма и гарант

Биткойнът не покрива критериите за международна валута

Снимка: Bloomberg

Стойността на биткойна и други криптовалути се умножи през последното десетилетие. Липсата на възвръщаемост при ценните книжа с фиксиран доход и страхът от бъдеща инфлация, когато централните банки ще оставят печатницата за пари да работи на пълни обороти, накараха инвеститорите да търсят алтернативи. Мнозина се ориентираха към криптовалути. Съществува и усещане, че те ще са новото международно платежно средство. Президентът на Ел Салвадор наскоро заяви, че ще направи биткойна законно платежно средство в страната.

Още по темата
Изследванията показват, че една международна валута трябва да отговаря на поне четири базови условия: тя трябва да има дългосрочна стабилна стойност; трябва да има достатъчен обем, за да отговори на нуждите на международната търговия със стоки, услуги и финансови активи; трансакционните разходи трябва да бъдат ниски, с малка разлика между цените "купува" и "продава" и висока ликвидност; и трябва да има стабилен емитент, който да гарантира валутата, пише за Financial Times Роджър Свенсон, асоцииран професор в Института за изследване на индустриалната икономика. 

Въз основа на това пазарните участници избират коя валута да бъде най-жизнената в световната търговия, като не е необходима наднационална власт. Условията важат както за стокови, така и за фиатни (декретни) пари. За вторите трябва да има издател, тъй като валутата предполага ангажимент към притежателя.

В исторически план всички доминиращи международни валути са отговаряли на тези изисквания: атинските тетрадрахми (около 480-40 г. пр. Христа), римските денарии (211 г. пр. Христа - 200 г. след), византийските солидус (300 - 1085 г.), флорините и дукатите от Флоренция и Венеция (1250-1600 г.), холандският гулден (1600-1780 г.), британският паунд (1800-1918 г.) и накрая щатският долар (1918-досега). От всички тези златният солидус е най-дълготрайната валута, като съдържанието и теглото й са били непроменени повече от 700 години, от което произлиза и думата "солиден".

Биткойнът обаче не отговаря на нито едно от четирите условия. Първо, той има по-голяма волатилност от която и да е друга преобладаваща валута в историята. Промените в цената му от десетки проценти в рамките на дни са нещо обичайно. Второ, при него има предварително определен максимален размер, който може да бъде създаден. За да покрие биткойнът нуждите на нарастващата международна търговия, относителната стойност на валутата трябва да се увеличи, което я прави още по-нестабилна. Трето, трансакционните разходи са високи; трансакциите отнемат време и системата може да обработва само ограничен брой за даден период от време.

Освен това блокчейн системата, която произвежда биткойни, консумира огромни количества енергия и няма стабилен емитент, който да гарантира валутата. Ако един или повече големи режими забранят трансакциите, приказката скоро може да приключи. И макар ограниченото количество на всяка криптовалута да лимитира прекомерното издаване, има огромен брой единици, като всеки ден се създават нови.

Средство, който работи добре като пари, трябва да намали трансакционните разходи, но трябва и да съхранява стойност. Тогава парите могат да действат като смазочно масло в икономиката. Биткойнът не може да изпълни тези функции. Парите имат характера на мрежов продукт: колкото повече хора ги приемат, толкова по-полезни стават. Биткойнът се приема само в рамките на ограничена група.

Популярността на криптовалутите отчасти се дължи на анонимността на притежателите на биткойн портфейли. Въпреки че трансакциите могат да бъдат идентифицирани, за трети страни е трудно да разберат кой стои зад тях. Това ги прави атрактивни за престъпниците и перачите на пари. Други гледат на тях като възможна инвестиция. Но няма никаква устойчива стойност в актив, който не изпълнява критериите за средство за размяна, разчетна единица или съхранение на стойността, и който няма издател. Поскъпването на криптото напомня на пирамидална схема, при която инвеститорите постоянно се надяват, че други ще оценят актива още по-високо.

Когато биткойнът възвърне истинската си стойност, събуждането може да бъде брутално за мнозина. Не само криптовалутите има ограничен обем, същото важи и за броя на хората, които се изкушават да се включат в пирамиди.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
0
 
0
 
15
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Когато един професор прави анализ на каквото и да е било то първо трябва да се образова за него . Аз не съм професор ,но мога да го опровергая за много от глупостите ,които е наговорил . Да се образова преди да коментира защото в момента дори не осъзнава колко се излага пред хората ,които са отделили стотици часове в образоване на тема биткойн .
0
 
4
 
14
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Минахме 40 :)Явно никой не ми следи мисълта ! Аз не съм инвестирал 95% от порфолиото си в биткойни :). Инвестирал съм 5% само. Тоест няма нищо абсолютно нищо лошо да инвестираш 5% от портфолиото си в супер рисков актив който може да нарасне няколко пъти, но може и да стане почти нула или да е нужно да почакаш едни 20 години да се върне нагоре.Ако спадне на 15-20 хил просто ще остана на позиция. Не играе с лостчета така,че мога да стоя на позиция и 5 години :)
1
 
1
 
13
Mechkata до: Solar Power
преди 1 месец
"Фундамента са всички малки единични хора"...звучиш фанатично (вярата ти е силна, спор няма) Ако си мислиш, че си фундамент на нещо подобно значи си крайно наивен. Под малки единични хора какво разбираш? Такива с по 1-2-3-4-5 Btc в портфейлите? На Бай Мъск му е по-голям фундамента тогава...та той дори е отскоро "фундамент" .... само да ПпрЪъдне и цената на койна се мени, наред и с другите държавни мерки / постове / спекулации и т.нИначе няма лошо, търгувайте....аз също съм на мнение, че биткойна ще скочи по някое време до 100 к заради спекулативни глупости и наивността на "малките играчи"...но че ще стане някаква разплащателна основа, рийш ли и че първите включили се в надпреварата един ден ще се събудят и ще са царете на света...не мисля.Копаенето става все по скъпо и е въпрос на време да бъде по-мащабно захапано като регулации и прочее...тогава ще оцелеят истинските едри играчи на борсата и майнър фермите.
0
 
0
 
12
michaelis23 до: Solar Power
преди 1 месец
А между другото играя лонг. Очаквам до 2-3 седмици максимум да гоним 45 хилки и нагоре. Sky is the limit :)-------------------------------------------------а ако се спусне къде 15/20 хилки кво прайш, щот тука нема plunge protection team и не спират борсата на 5% спад щот нема как да се спре ?! .... :))
0
 
1
 
11
khao до: Solar Power
преди 1 месец
Няма профилна снимка
нали знаеш че подмяната на термини, особенно с псевдо такива се използва само от манипулаторите... :):) Като имаш нещо предвид, напиши го... не пиши глууупости! Физическо и виртуално ... това са термините.Примерно и термина "крипто" е неправилен, но там не се заяждам щото е с една идея по близо до истината заради функцията която се ползва.. но реално ква информация криптираш?... никаква!

Още от Анализи
Икономическият растеж в САЩ се засилва, но пречките пред пълното възстановяване остават