IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът ще е губещият в битката между САЩ и Китай

Глобалните компании не могат да напуснат азиатската страна и ще трябва да се подготвят за свят с две писти

16:09 | 05.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Стара шега сред международните бизнесмени е, че в Китай сделка, в която и двете страни печелят, означава, че Китай печели два пъти. Това никога не е било напълно вярно, разбира се. Ако беше, толкова много корпоративни вериги за доставки и инвестиционни проекти нямаше да бъдат осъществени в страната. Но охладняващите отношения между Китай и САЩ изправят глобалния бизнес пред вариант само загуба, пише Робърт Армстронг за Financial Times.

През последните няколко месеца двете страни се обвиняваха една друга и се разменяха конспиративни теории във връзка с Covid-19. Сенатът на САЩ прие законопроект, който може да принуди някои китайски компании да прекратят регистрацията си на американските борси. Търговското министерство затегна правилата срещу китайския телекомуникационен шампион Huawei, което накара Китай да обмисли ответни мерки. Законодателството в областта на сигурността, наложено от Пекин на Хонконг, застраши статута на града като основна търговска връзка между Китай и света.

Това не е проблем само за американските и китайските компании. Новите ограничения за Huawei, например, са заплаха за всички световни производители на чипове, които са доставчици на компанията - всички те зависят от американски компоненти. Mercedes и BMW изнасят автомобили от САЩ в Китай. Списъкът продължава, като компаниите се плашат. „Макар все още да не сме близо до същото ниво на враждебност, видяхме как САЩ наказват европейските компании, които имат отношения с Иран и Русия“, казва Йорг Вутке, президент на търговската камара на ЕС в Шанхай.

Това не е просто труден период или временна враждебност, предизвикана от пандемията. Дори преди тази ужасна пролет политиката и корпоративните нагласи бяха в ход. В проучване от миналото лято на членовете на Американската търговска камара в Шанхай, 21% бяха песимистично настроени към петгодишните перспективи за бизнес в Китай. От 2000 г. насам тази цифра не се бе повишавала над 9 на сто.

Китайският пазар е твърде голям, като компаниите са инвестирали твърде много, за да обмислят изтегляне. Но тенденцията към двойствени корпоративни стратегии се ускорява. Тъй като преминаването на границата става по-сложно, компаниите предприемат подход „за Китай, в Китай“ към вътрешния пазар, като същевременно задълбочават и диверсифицират веригите за доставки в останалата част от света.

Китай изостря разцеплението на дела, ако не на думи. Бизнесмени съобщават, че Пекин остава склонен да угоди на американските компании, които инвестират в Китай. Но както казва Вутке, „докато пред инвеститорите се разпъва червен килим, износителите от САЩ попадат под ударите, защото те могат да бъдат заменени“. Това разделение ще се ускори, тъй като Covid-19 разкри зависимостта от веригите за доставки в Китай. Предпочитането на устойчивостта пред ефективността има своята цена.

Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още