Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Бизнесът трябва да преосмисли мястото си в обществото на фона на коронавируса

Репутацията се превръща в основен фактор по отношение на това как бизнесът е позициониран да премине през тази криза

Бизнесът трябва да преосмисли мястото си в обществото на фона на коронавируса

Снимка: Getty

Частният сектор беше „невероятен“, заяви наскоро Доналд Тръмп на пресконференция, докато американският президент представяше група ръководители, които са „изпълнили патриотичния си дълг“ чрез производството на маски и други материали, за да помогнат в борбата с коронавируса, пише Андрю Еджклиф-Джонсън за Financial Times.

Любовта към родината не беше на преден план за  мениджърите на повечето мултинационални компании в ерата на глобализацията. След като обаче фармацевтичните компании започнаха скоростно да правят тестове за Covid-19, производителите на автомобили се транформираха в направата на обдишващи апарати, а логистичните компании се пренасочват към доставки за болници, бизнесът трябва да преосмисли мястото си в обществото.

Положителната обществена реакция спрямо мобилизацията на индустрията е рядко хубав момент в ужасната здравна криза, която разруши търсенето, прекъсна веригите на доставки и доведе до фундаментално преоценяване на риска. Много компании бяха твърде заети с това да останат над водата, за да допринесат достатъчно. Тези, които са най-силно засегнати - от производителите на самолети до казината, откриват, че връзката между частния и публичния сектор може да се промени по начини, които са извън техния контрол.

Почти една четвърт от пакета икономически стимули на стойност 2 трлн. долара, който Конгресът одобри неотдавна, е насочен към големите компании, но Вашингтон вече въведе условия към заемите, които предлага, ограничавайки способността на кредитополучателите да уволняват служители, да изкупуват обратно акции и да изплащат бонуси на ръководителите си.

Ако спасителната помощ успее да стабилизира икономиката, политиците почти сигурно ще поискат още в замяна на подкрепата на публичния сектор. Бизнесът навлиза в период на по-голяма държавна намеса в корпоративния живот, отколкото беше свикнал.

Нетърпеливият Тръмп вече се позова на закон, датиращ от Корейската война, за да накара General Motors да произвежда обдишващи апарати, като той може да го използва и по-масово. Компаниите казват, че не е нужно. "Не ни е необходим военновременият закон, за да ни помолят да действаме", каза главният изпълнителен директор на United Technologies Грег Хейс, докато стоеше на няколко метра от президента.

Някои демократи, включително Джо Байдън и Бърни Сандърс, кандидатите, които все още имат шанс да наследят Тръмп като президент, призовават за по-строго федерално координиране на коронавирусната реакция от страна на индустрията. Дори ако компаниите избегнат такава формална намеса, те все пак могат да се окажат с ограничена свобода относно начините за разпределяне на кеша си.

Политиката на обратно изкупуване на акции вече се промени, като авиокомпаниите попаднаха под обстрел заради сумите, които похарчиха за собствените си акции през годините преди да поискат подкрепа от правителството. Високите възнаграждения за фирмените ръководители и ниските корпоративни данъци лесно могат да се окажат следващите цели.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Този неминуем спад в глобалната икономика бе предизвестен! Сякаш е естествено продължение на насищането от нови технологии влезли в серийно производство за целите на обикновените потребители. Това обаче е само привидно. В същност сега предстои ново, по-голямо предизвикателство - постепеното превземане на нишите на слабо развитите и развиващите се пазари и повишаването на социалния стандарт в тези области. То - предизвикателството, ще дойде от нуждата за юридическа, социална и техническа регулация в тези райони, а тези които успеят да инвестират на правилните места ще бъдат силните играчи в бъдеще.
0
 
1
 
1
преди 4 месеца
Всички сектори трябва да преосмислят мястото си - държавните институции и електронизацията им, популярните спортове и първенства (футбол, баскетбол, олимпиади), бизнесът и управляващите навсякъде по света и не на последно място: здравните системи очевидно са под всякаква критика.
Но - убеден съм, че след 6 месеца макс, всички ще са трижди по-алчни от преди.

Още от Анализи
Началото на края за големите петролни компании започва