Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Blackrock: Пазарите очакват нулеви лихви едва ли не завинаги

Мениджър на фонда очаква налагането на хеликоптерни пари през следващите 10 години, вероято първо в Япония и англосаксонската зона

Blackrock: Пазарите очакват нулеви лихви едва ли не завинаги

Снимка: Ройтерс, архив

Като директор на облигациите за Европа във фонда Blackrock Михаел Краутцбергер не може да избегне темата за отрицателните лихви. Цените на облигациите се повишиха толкова много над стойността на обратното им изкупуване, че две трети от всички европейски облигации са на негативна територия. С други думи, всеки, който купува книжата сега и ги държи до падежа, ще отчете чиста загуба въпреки лихвените плащания.

Краутцбергер, който е отговорен за инвестиции на стойност 100 млрд. евро в Blackrock и също така управлява фондове, намира напълно рационални аргументи за наличието на отрицателните лихви. Чрез паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) за отрицателна ставка по краткосрочните депозити на банките „цялата тъкан се измества надолу“, за пазарите сега има нова „нулева линия“, казва той.

Още по темата

При това пазарите биха действали така, сякаш инфлацията и паричната политика остават много хлабави поне в продължение на десетилетие. „Донякъде е преувеличено, но може да се каже: Пазарите очакват нулеви лихвени проценти завинаги“, казва експертът в интервю за Handelsblatt.

ЕЦБ понижи лихвата за краткосрочни депозити на банките в отрицателната зона преди години, като в момента тя е на ниво от минус 0,4%. На този фон Краутцбергер счита, че поне не е нерационално, ако институционалните инвеститори инвестират пари в облигации, чиято възвръщаемост е сравнително ниско в отрицателното ниво.

През тази седмица се очаква ЕЦБ да намали допълнително лихвения процент. Това обаче няма да помогне много според Краутцбергер. Ето защо той счита за важно ЕЦБ и други централни банки да обмислят предварително други мерки за стимулиране на инфлацията и икономическия растеж.

Една от възможностите би била "Going Direct", един вид хеликоптерни пари. В този случай централните банки биха създали определено количество пари, което държавите директно да харчат за инфраструктурни мерки.

Краутцбергер предполага, че ще видим този вид хеликоптерни пари през следващите десет години, но заради „сложното вземане на решения" по-скоро не първо в еврозоната, а в Япония или англосаксонската зона.

Подобни съображения обаче нямали отношение към неговите инвестиционни решения. Управителят на фонда дефинира работата си, като ежедневно обмисля как може да инвестира за „следващите две, четири седмици или дори два месеца“, за да генерира „няколко десетки процентни пункта“ за своите клиенти. „Гледаме кои облигации, например, са подценени в сравнение с бундовете или кои предлагат в краткосрочен план най-добрите възможности", обяснява той.

Възможности вижда например при четиригодишните италиански облигации, обвързани с инфлацията. „Те се възползват от отрицателната инфлация, тоест, от спадащи, вместо растящи потребителски цени".

Пазарът принуждавал фонд мениджърите да мислят по-краткосточно, отколкото преди няколко години. Дали доходността върху падежа е положителна или отрицателна, за Краутцбергер е от второстепенно значение. „Ако обсъждахме само отрицателната възвръщаемост, нямаше да вземаме никакво инвестиционно решение“, казва той. И е убеден, че през следващите няколко години няма да се печели много чрез вложения в облигации. С много гъвкави фондове можело да се достигне печалба от един до два процента, по-малко - с другите по-консервативни фондове, признава специалистът.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
2
 
6
SS-23 до: Blizzarder
преди 1 година
Промяна на мисленето - това е алтернативата!Както сам се съгласи - "пари" не съществуват, а само желание за "доминация", т.е. прекалено животински инстинкти присъстват в Живота на висшето "животно", наречено Човек! Ето това трябва да се промени и "животното" Човек най-накрая да излезе от Пещерата, където все още се намира ментално и да стане Човек!
1
 
7
 
5
Blizzarder до: SS-23
преди 1 година
Няма профилна снимка
Да приемем, че теорията ти е вярна и "Пари" не съществуват. Как предлагаш да се осъществи размяна на материални блага? Също така какво възнамеряваш да правиш по цял ден, сле като не отдаваш Енергията си за чуждо ползване? Не казвам, че светът е идеален, даже напротив, но простото плюене е малко дразнещо. Имаш ли алтернатива на "живота", която да е приложима, тъй като историята се движи в траекторията на "парите" от хиляди години.
4
 
4
 
4
SS-23 до: SS-23
преди 1 година
*** тик ве ник
4
 
9
 
3
SS-23 до: pinoccio
преди 1 година
Следващата стъпка ще бъде да превеждат заплатите директно на корпорациите - ако искаш маратонки, си вземи, ако не искаш - да си си взел---И какво ще правят т.н. корпорации с тези "пари"? То ще има ли смисъл от тях, като няма да има на кого да си продадат "продукцията" ?"Пари" НЕ съществуват! Това, което наричаме "пари" е просто инструмент, мисловна конструкция, чрез която да принудят Индивида да си даде Енергията за чуждо ползване! Ами ако не ще? Ти ще кажеш - ами да мре!Е хубаво, той "ще умре" ... ама и ти ще умреш след него ! И кво правим тогава? Какъв е Смисъла изобщо?!Когато изчезне "1-ият етаж", този който е бил на "2-ия етаж", автоматично става "на 1-ия етаж" ... и така докрая ... докато остане само Един! Сигурно ще да е "бог", но няма да има кой да му се кланя, освен оня *** в Огледалото!Амин!
2
 
16
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Не пазарите, а кукловодите очакват нулеви лихви завинаги. Защото инфлацията си върви, а дълговете вече няма нужда да бъдат отписвани, както беше досега. Коя лихва тук е нулева - това е изцедената последна възможност за хората да вземат някой лев от банките и да убият и последните остатъци на възможността на хората да спестяват. Икономиката и без това е удавена в планина от дългове - какво може да бъде отписано от тях, което ще е няколко изровени камъка. Следващата стъпка ще бъде да превеждат заплатите директно на корпорациите - ако искаш маратонки, си вземи, ако не искаш - да си си взел.

Още от Анализи
Остарелите счетоводни правила заблуждават инвеститорите