Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Blackstone: Европа ще се възстанови последна от кризата

Пазарите не отразяват настоящата икономическа ситуация, а по-скоро надеждите за бъдещето, казва Стивън Шварцман

Blackstone: Европа ще се възстанови последна от кризата

Стивън Шварцман позиционира своята компания за постпандемичната ера. За първи път от години насам Blackstone отново инвестира в хотели. Най-голямата компания за дялово участие в Америка току-що обяви плановете си да купи осем хотела в Япония.

„Ние разглеждаме също така възможни инвестиции в хотели в Европа“, казва шефът на Blackstone в интервю за Handelsblatt. Той предполага, че Европа, след Азия и САЩ, ще бъде последният регион, който ще преживее възхода след кризата. „Мисля, че след една година Европа ще почувства същата увереност, която изпитваме в САЩ днес“, каза той. 

Още по темата

Blackstone си постави амбициозни цели за растеж. След пет години финансовият инвеститор иска да управлява активи за трилион долара, с около 400 млн. долара повече от сега. Шварцман разчита и на млади компании, които бързо се разрастват и са напът да станат публични - сравнително нова област за фирмите за частен капитал, които се прочуха с тежките си мерки за преструктуриране през 80-те години.

Така например Blackstone изведе на борсата през февруари стартъпа за приложението за запознанства Bumble, след като използването му се увеличи шест пъти. Blackstone държи и дял в шведския производител на овесено мляко Oatly, който също планира да стане публична компания.

„Пазарите не отразяват настоящата икономическа ситуация, а по-скоро надеждите за бъдещето. Що се отнася до реалната икономика, в момента наблюдаваме най-силния подем в Азия, а регионът бе и първият, засегнат от кризата. В САЩ предстои да видим V-образно възстановяване благодарение на безпрецедентната подкрепа от централната банка и фискалната политика - и голямата кампания за ваксинация, която се ускорява“, казва Стивън Шварцман.

Според него и в момента на пазарите се виждат признаци на ексцесии. „Просто погледнете бума на криптовалутите, но също така и явления като Gamestop. И многото Spac-ове, които в момента стават публични“, казва той.

„Spac са интересни, защото са заместител на класическото IPO. По този начин път до фондовия пазар могат да намерят и компании, които не реализират никакви печалби и също нямат перспектива за печалба, но се оценяват на десет пъти по-високо ниво от приходите им. А цената на акциите им се покачва. Това е още една индикация, че на пазара има твърде много пари. В миналото основното правило винаги бе: Ако чистачът на обувки или таксиметровият шофьор поискат съвет за акции, тогава настроението скоро ще се промени“.

Според Шварцман обаче още не сме стигнали до този момент. „Има ексцесии в определени области, но ще има и много основен икономически растеж. Не трябва да приемаме, че светът ще остане такъв, какъвто е, особено когато лихвените проценти се повишат. Нещата няма да се развият добре за някои компании като Gamestop. Но има редица компании, които ще се справят добре дълго време“, пояснява той. 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Американските банки ще направят равносметка при огромни очаквания