Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Bloomberg: Ръководеният от Кристалина Георгиева МВФ е облагодетелствал Бразилия

Според агенцията фондът е премахнал от доклада за страната важни фрази, свързани с екологичните рискове за бразилската икономика

Bloomberg: Ръководеният от Кристалина Георгиева МВФ е облагодетелствал Бразилия

Кристалина Георгиева. Снимка: Bloomberg LP

Служители на Международния валутен фонд (МВФ), включително изпълнителният директор Кристалина Георгиева, която направи изменението на климата основен приоритет, са смекчили предупреждението за екологичните рискове за икономиката на Бразилия, след като правителството на президента Жаир Болсонаро се е възпротивопоставило на констатациите. Това се случило в края на юли и е засягало ключова годишна оценка, известна като консултации по Член IV с най-голямата латиноамериканска икономика, предава Bloomberg.

Според агенцията на 30 юли 2021 ръководството на фонда е дало съгласие за доклада на служителите, но е оттеглило одобрението няколко часа по-късно и след това е премахнало спорните фрази.

Редактирането на текст на документ е обичайна практика, свързана с диалог между персонала, ръководството и представителина на някоя от 190-те страни членки. Стандартно е и висшето ръководство да прегледа и подпише оценката, обяснява говорител на МВФ. 

Още по темата

Въпреки това обаче рядко се случва да бъде оттеглено вече дадено одобрение на текст за консултациите по Член IV. "Ръководството е взело решението, след като Георгиева се е срещнала с бразилския представител пред борда на фонда Алфонсо Бевилакуа, който няколко пъти се оплакал, че оценката на МВФ не обхващала националната политика за климата". Около 90 минути след одобряването на доклада ръководството на МВФ научило, че Бевилаку много иска да сподели възгледите си по въпроса.

Макар че в окончателния доклад на МВФ, публикуван публично на 22 септември и обхващащ 84 страници, се казва, че съществуват рискове за бразилската стокова индустрия от увеличените неблагоприятни метеорологични явления, липсва констатация от предишна версия, видяна от Bloomberg News: „климатичните промени представляват макрокритичен риск за бразилската икономика".

Окончателната версия на доклада също пропусна израза от предишната версия, анализиращ политиките на Бразилия, оставяйки фактически списък с инициативи, предприети от страната.

В изявлението си пред Bloomberg News МВФ заявява, че промяната в текста не се е отразила на посланието за климата в доклада. Сравнението на черновата и окончателната версия показва, че са премахнати около 60 думи.

Това е пореден удар към Георгиева, потвърден от служители на фонда, но този път не за нейни действия в Световната банка, а след като през октомври 2019 г. оглави МВФ.

Публикацията на агенцията съвпада със заседание на борда на МВФ за обсъждане на казуса с твърденията срещу Кристалина Георгиева на американска адвокатска кантора, засягащи дейността ѝ в Световната банка.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
0pk
преди 1 месец
Абе ясно е, че не слуша и трябва да и издърпат ушите. Кофтито е, че тя няма как да изнасили тъмнокожа камериерка в хотела и затва се смучат от пръстите други смешни обвинения :]
1
 
2
 
2
преди 1 месец
След като спретнаха преврат на другото наше момиче Дилма Русев-а, Бразилия реално само пречи на БРИКС. Що да не я подкрепят Бразилията глобалистите. Върши си работата..
2
 
1
 
1
преди 1 месец
Разпраха я нашата Сталинка. Всичко предложено и наложено от ГРОБ, все смърди. Я да кажат сега и за връзките на мъжа й с някои бивши соц държави и да се приключва. Време й е на тая да си ходи.

Още от Анализи
В китайската комунистическа система всеки е уязвим