IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън не може да избегне цената на Brexit

Загубеният растеж обрича Великобритания на по-високи данъци и по-ниски разходи

11:29 | 08.11.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

„О, пак тази цифра!“, възкликна министър от британския кабинет, когато получи нови доказателства, че Brexit ще доведе до негативен дългосрочен ефект от 4% върху британския БВП. Фактите може да са още по-малко спорни, но консерваторите не усещат цената, пише Робърт Шримзли за Financial Times. 

Привържениците на Brexit постигнаха двоен резултат. Те не само отхвърлят неудобните истини, но и създадоха климат, в който опонентите им се притесняват да ги посочват. Торите твърдят, че страната вече не иска да чува за Brexit, освен в случаите, когато искат да разтръбяват неговите положителни страни. Дори посочването на проблем означава да се предизвика психологическа атака от привържениците на Brexit, които отклоняват въпроса, като изобличават свооите критици като „опечалени” от Brexit. С подобни техники дори основната опозиция не желае да държи сметка на правителството.

И все пак е необходимо това да не се оставя така - не защото Brexit може да бъде обърнат, а защото последствията остават живи. Цифрата от 4 процента идва от Службата за бюджетна отговорност (CBO), затвърдена от последните търговски данни. За сравнение, дългосрочните белези, причинени от Covid, се оценяват на 2% от БВП. Казано по-просто, Brexit нанася два пъти повече дългосрочни щети на икономиката на Обединеното кралство от пандемията.

Това не е академичен въпрос. Ударът върху доходите във Великобритания вече се усеща чрез нивото на данъците и ограниченията върху разходите. Правителството се бори да засили растежа от нивата на ръст, които се предвижда да бъдат съответно 2,1%, 1,3% и 1,6% през трите години след 2022 г. Brexit направи тази задача по-трудна. И това оставя настрана рибните войни с французите, последиците от спора за Северна Ирландия и нарастващите местни проблеми.

Борис Джонсън можеше да бъде открит за цената. Brexit винаги е бил политически проект и неговите поддръжници могат да намерят ползи в имиграционните реформи и бързото разпространение на ваксина срещу Covid-19, което може да се припише на Brexit мисленето в правителството. Но на фона на нарастващата загриженост на избирателите относно икономикатата и недостига на работна ръка, правителството му настоява, че Brexit предлага значителни икономически ползи и в тази област. Министрите цитират шаблонно търговските сделки (предимно удължаване на предишни споразумения) и свободните пристанища.

При всеки бюджет служителите на Министерството на финансите се опитват да предложат политики, които да бъдат представени като победа на Brexit. Тази година те включват реформи на данъка върху тонажа на корабите, митата за алкохола и намаляването на налога върху вътрешните полети. Като възвръщаемост на политика, която трайно намалява БВП с 4 процента, тези мерки като че ли са скромни. И въпреки всички предвещания за съмнителни ползи и алтернативното извинение на пандемията, хората забелязват, че икономиката не е отприщена. Проучване на YouGov показа, че 61% от гласоподавателите смятат, че правителството управлява зле Brexit.

Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
korn
преди 2 години
ЕС и Великобротания са губещи от БРЕКЗИТ. Ако има печеливши, това най вероятно са САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Борис Джонсън не може да избегне цената на Brexit > Не може. Верно. Да живее Шотксит и Иреексит :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още