Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Борис Джонсън трябва да приеме Brexit, който договори

Споровете около Северна Ирландия рискуват допълнителен спад в търговията на Великобритания

Борис Джонсън трябва да приеме Brexit, който договори

Снимка: Bloomberg

В предизборната си кампания през 2019 г. Борис Джонсън обеща на страната, че ще „осъществи Brexit“. Сега той за пореден път планира закон, който да му позволи да се откаже от части от сделката за Brexit относно Северна Ирландия, която лансираше в кампанията. Това би унищожило репутацията на Обединеното кралство, че държи на думата си, ще доведе до реципрочен отказ от ЕС от споразумението за свободна търговия, ще вбеси администрацията на Байдън и ще раздели Запада, пише Мартин Уулф за Financial Times.

Още по темата
По време на кампанията за референдума през 2016 г. тогавашният ирландски външен министър ми изтъкна, че ЕС е „мирен проект“. Това беше вярно за Франция и Германия. Същото важеше и за Ирландия и Обединеното кралство. Фактът, че Републиката и Обединеното кралство бяха заедно членове на ЕС, направи границите почти без значение. Това улесни мирния процес и може би дори го направи възможен.

„Ако го счупиш, е за тебе си“, както каза покойният Колин Пауъл на Джордж Буш-младши преди инвазията в Ирак. Изглежда, че тази възможност не е минавала през ума на привържениците на Brexit. Излизането от блока щеше наруши връзките с ЕС на двете страни, които улесниха споразумението от Разпети петък. Кампанията за напускане игнорира този проблем. Привържениците на оставането в ЕС също го направиха, но те имаха извинението, че не предлагаха да прекъснат връзките със Съюза.

Прави чест на Тони Блеър и Джон Мейджър (бивши премиери на Великобритания – бел. прев.), прародители на споразумението от Разпети петък, за това, че предупредиха за последствията от Brexit при посещение в Лондондери, Северна Ирландия през юни 2016 г., отбелязва Уулф. Блеър заяви, че единствената алтернатива на контрола по сухопътната граница „трябва да бъдат проверки между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, което също би било очевидно неприемливо“. Мейджър предупреди, че би било „историческа грешка“ да се направи нещо, което рискува да дестабилизира споразумението от Разпети петък. И двамата бяха прави. Уви, те бяха игнорирани, припомня авторът.

След референдума привържениците на излизането настояваха, че минималната им победа им дава право да изберат възможно най-трудния Brexit, независимо от цената му. Те отхвърлиха единния пазар. Те също така отхвърлиха споразумението за оттегляне на Тереза ​​Мей, което би оставило Обединеното кралство в митническия съюз. Едва наскоро Мей напомни на парламента, че „ви предложих сделка, която отговаря на изискванията на споразумението за Разпети петък и ни позволява да нямаме граница по Ирландско море или между Северна Ирландия и Република Ирландия. За съжаление Демократическата юнионистка партия и други в парламента решиха да отхвърлят това." Сред тези „други“ беше амбициозният Джонсън.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Колкото по-стресирани изглеждаме, толкова по-харесвани сме