IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовият балон в САЩ може да стане един от най-големите в историята

Делът на акциите със съотношение цена/продажби над 10 приближава това от пика на дотком балона

08:15 | 09.09.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Преживявам дежавю.

През 1988 г., като млад и неопитен инвеститор, срещнах транспортен анализатор от Nomura. Той обясни как средно голяма и силно задлъжняла железопътна компания притежава земя в Токийския залив. Тя имаше потенциал да построи гигантски апартаментен комплекс върху нея, като по този начин се диверсифицира към силно печелившия пазар на недвижими имоти, пише за Financial Times Андрю Парлин, основател и главен инвестиционен директор на консултантската компания Washington Peak.

Нямаше значение, че земята беше запустяла и недостъпна. Нито че придобиването на необходимото разрешение щеше да отнеме години. Анализаторът създава сложни финансови модели, показващи как акцията всъщност струва пет до десет пъти повече от тогавашната ѝ стойност. Главата ми се завъртя. Дори японските железопътни компании бяха  сред активите, включени в една от най-мощните мании за акции и недвижими имоти в съвременността.

Тогава всичко, което имаше и най-малката връзка с недвижимите имоти, беше в центъра на спекулациите. Сега най-горещите сектори в Америка са почти всички променящи технологии. Акциите с реална или възприемана експозиция към облака, цифровите плащания, електрическите превозни средства, растителната храна или нещо общо с икономиката на стоене вкъщи се изстреляха в космоса.

Историите около най-популярните компании новатори са точно толкова нереални, колкото случилото се в Япония. Образуват се балони около отделни акции и сектори. С разширяването на концентричните кръгове от пазарно преувеличение все повече акции биват заразени. Жестоко надценените корпоративни разкази предизвикват отделяне на цените от фундаменталния анализ.

Така акция като Tesla има пазарна капитализация от около 400 млрд. долара, спрямо 80 млрд. през март и 40 млрд. преди година. Възходът на Tesla тласна целия пазар на електрически превозни средства в луди спекулации. Такива надценени пазарни ниши продължават да се появяват, така че в крайна сметка в големи части от пазара се натрупват огромни и дестабилизиращи излишъци.

Също както набъбващите съотношения цена-счетоводна стойност сигнализираха за огромен спекулативен риск в Япония в края на 80-те години, където активите бяха господстващата мода, така и днес в САЩ безумно високите съотношения цена-продажби подчертават пълната липса на реализъм в оценките на най-горещите акции на растежа.

Обикновено това съотношение е доста стабилно, тъй като приходите не следват големите колебания при печалбите, а и не са толкова лесни за манипулиране чрез креативно счетоводство, колкото печалбата или счетоводната стойност. Но рядко се случва една акция да се търгува при съотношение цена/продажби от над 10 пъти. Дори такава акция да има нетен марж на печалбата от 20 процента - наистина много висок - коефициентът ѝ цена/печалба би бил колосалните 50 пъти.

Днес, според данни на Bloomberg, 530 от всичките 8 513 листнати обикновени акции в Америка се търгуват за над 10 пъти продажбите. Това е 6,2%, спрямо 3,8% при най-ниското ниво на пазара през март. Само в пика на дотком балона, през март 2000 г., можем да открием по-висок дял - 6,6%.

През 2000 г. три от първите 10 американски акции по пазарна капитализация имаха съотношения цена/продажби от над 10 пъти: Cisco, Intel и Oracle. Днес има четири такива: Microsoft, Facebook, Tesla и Visa. Въпросът е, че космическите коефициенти цена-продажби не остават там, както луковиците на лалета през 17-ти век в Холандия не успяха да поддържат цената от 100 000 долара.

Това показва проблема с балоните. Те не изчезват след гладко и ендогенно свиване, а продължават да се надуват, докато се спукат. Ето защо пукването им е обикновено шокиращо, грандиозно и хаотично.

В мемоарите си от 2007 г. бившият председател на Федералния резерв Алън Грийнспан пише, имайки предвид края на 1996 г., че „Америка се превръща в нация на акционерите“. Той отбелязва, че общата стойност на щатските акции се е увеличила от 60% от брутния вътрешен продукт през 1990 г. до 120% през 1996 г. - „съотношение, надминато само от японското в разгара на балона там от 80-те години“.

В Япония това съотношение бе скочило до 140% в края на 1989 г., според Световната банка. В САЩ през 2000 г., за изумление на Грийнспан, то достигна същото ниво. Днес съотношението е вече почти 200 процента. Само компаниите от индекса S&P 500 струват около 30 трлн. долара, или 150% от БВП.

Кога и как ще свърши това е невъзможно да се каже. Но тъй като Фед преследва мащабни покупки на активи и става все по-мек по отношение на целта си за 2% инфлация, балонът на фондовия пазар определено е на път да се превърне в един от най-големите в историята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 3 години
защото са големи.---неее, защото имат лобисти... иши с други думи, позволяват им легашна корупция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
То вече принадлежи на ФЕД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 3 години
Балони , Изпуснати балони, Гръмнали балони, кеш, акции, облигации и т.н. едно прекрасно утро ще се събудим и ще се осъзнаем,че вече всичко принадлежи на ФЕД!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
qnidopi
преди 3 години
Кеша, безрисковите активи и облигациите са на гарантиран минус. Акциите предлагат по-висок риск срещу вероятност за по-висока възвращаемост. Кеша и облигациите не са никак безрискови, така че всеки преценява според хоризонта на инвестицията си къде иска да се позиционира в рисковия спектър. Нещата, които се пишат тук (вкл. и коментарите) са изключително късогледи с несериозен инвестиционен хоризнот. Една качествена компания може да запази стойността на инвестираните пари и да е на плюс (както се изрази ти). И пак повтарям, не става въпрос за Тесла/Apple. През последните 4-6 месеца всеки, като чуе борса започва да разтяга локуми за Тесла и т.н. Успешни инвестиции имаше и преди 10 години, има сега, ще има и занапред. Щом виждаш повече потенциал извън пазара на equity, от мен имаш само пожелания за успех. Пазара се основава на това хората да имат различно виждане за нещата. Иначе никой няма да купи, когато искаш да продадеш..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
mnz
преди 3 години
Ами това е малкия бизнес, опаковат подаръци и гледат да изкарат поне минималната заплата като махнеш камарите разходи. Високо рисков и нискодоходен бизнес, но с никакъв капитал не можеш да измислиш кай знае какъв бизнес. Колкото си по-дребен, толкова повече риск си носиш и никой няма да тръгне да ти помага или спасява. А големите компании винаги имат гръб, държавата винаги ще им налее едни кредити или дори дотации, защото са големи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Toва обиквено се случва само в големи компании (или банки, но там е по-скоро кофти управление). Малките бизнеси *** като мухи. До нас преди седмица отвори магазин за опаковки на подаръци, тия ако не произвеждат наркотици, не виждам как ще оцелеят, дори да нямаше вирус, пак е *** идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
pioner
преди 3 години
Един от основните проблеми е, че когато един бизнес вече не е печеливш вместо да го отрежат се наливат пари в него и се трупат планини от дългове. След това се трупат нови дългове за да се изплащат старите и в един момент тези които са ти дали пари не могат да ти позволят да фалираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
Mirilai-lai
преди 3 години
easy come, easy go.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
pass
преди 3 години
Това че кеша, безрисковите активи и облигациите са на минус, не значи че акциите са на плюс. Просто защото когато камарите с кеш се изльоскат към акциите и те минават на як минус заради свръхнадценените си нива. Реално няма такъв актив който да е на + при тези новопоявяващи се камари с кеш, самите камари омазват положението тотално. Ако някъде има актив на +, то камарите кеш отиват там и му еб*ват ****ата. Така става и с високорисковите активи, като акциите на Тесла, компания с почти никакви като обем продажби струваща огромни суми само срещу надеждата за светло бъдеще, а печалбата от дейността още е мираж. Нещо като технологичния балон от 2000г., големи надежди за светлото бъдеще, но нито парични потоци имаха, нито пък печалба, но пък модерно беше. Както и да е, реално проблемът за сегашните балони са камарите кеш, срещу който не седи нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
qnidopi
преди 3 години
Едностранчива статия. Написаното е вярно, но не се отчита следното: светът се промени. Облигациите и безрисковите активи в момента носят доста сериозно отрицателна доходност ако се погледне в хоризонт поне 10 г. Кеша е още по-зле. Много хора/компании са ок с това да инвестират в акции на компании с високо P/E просто, защото в настоящата обстановка няма по-добра алтернатива. Ерата на облигациите и влоговете отмина и най-вероятно няма да се върне. Вече всико е equity. Но да, Тесла си е балон към днешна дата. Тази цена може и да е актуална след 2-5 години. Ако си buy-and-hold за 15-25 години няма проблем да купиш и сега. Иначе не бих рискувал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още