Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Brexit хвърли Лондонското сити на вълците

Може да се окаже, че ако няма споразумение между Лондон и Брюксел, съдбата на финансовия център ще зависи от американските мениджъри

Brexit  хвърли Лондонското сити на вълците

Снимка: Bloomberg L.P.

Златният век на Лондонското сити започна с бум, но може да завърши с хлипове.

Страховете, че финансовият център, роден от дерегулациите на Маргарет Тачър от 1989 г. – известни като Големия взрив – постепенно ще се разпадне, се задълбочиха с поредния напускащ бизнес. Това се случва на фона на навлизането в последния месец преди изтичането на крайния срок за договаряне на ново търговско споразумение, посочва Bloomberg в свой материал.

Поредната промяна влиза в сила от 8 ч. местно време в понеделник, когато платформата за търговия с акции на London Stock Exchange Group Plc - Turquoise Europe, тръгва от Амстердам. Тя се присъединява към други търговски платформи, като Cboe Europe и Aquis Exchange Plc, които също се преместиха от другата страна на Ламанша в рамките на плановете си за Brexit без сделка.

Още по темата

„Лондонското сити бе хвърлено на вълците“, казва Аласдар Хейнс, главен изпълнителен директор на Aquis. Според него Великобритания може да загуби дори още по-голяма част от търговията с акции, ако големи американски мениджъри като BlackRock решат да търгуват в Париж или Амстердам.

Миналата седмица Goldman Sachs Group Inc. съобщи, че е подала документи пред френските регулатори за отваряне на своята SIGMA X платформа за търговия, считано от 4 януари догодина. Очакванията са по-голямата част от базираната в Лондон търговия с европейски акции за 8,6 млрд. евро на ден да премине към блока.

Aquis вече има платформа във френската столица, а други – като Liquidnet, развиват търговия в Дъблин.

„Очакваме голям бум на 4 януари“, посочва Дейвид Хоусън, президент на Cboe Europe, една от най-големите платформи за търговия в Лондон, която миналата година започна търговия в нидерландската столица. „Индустрията никога не е трябвало да премества толкова голям (търговски – бел. ред.) поток за толкова кратко време“, допълва той.

Но промените не са само за търговията с акции. Брюксел нанесе пореден удар на Лондон с решението от миналата седмица, че дериватите трябва да сменят собствеността си на базирани в ЕС платформи от януари. Това означава, че трансакции за трилиони долари може да се наложи да се осъществяват извън Великобритания.

Блокът посегна и на клиринговия суап бизнес в Лондон, призовавайки своите банки да ускорят прибирането си в Европа. Eurex Clearing на Deutsche Boerse успя да затвърди пазарен дял от 19% през последните години, но въпреки това изостава от дела на Лондон.

През последните седмици Goldman и JPMorgan Chase дадоха знак, че над 300 души техен персонал ще се премести на Стария континент. Goldman пренасочва 60 млрд. долара в активи към Франкфурт, а JPMorgan – 230 млрд. долара отново към германския град.

В доклад от миналия месец консултантската компания EY съобщи, че над 7500 позиции и 1,2 трлн. паунда (1,6 трлн. долара) в активи вече са били преместени от Лондон и това може да се окаже само началото. Компанията очаква още прехвърляния на хора и активи след края на преходния период.

Това е лоша новина за Лондон, където във финансовия сектор работят над 1 млн. души, а самият той отговаря за около 7% от икономиката и за над една десета от данъчните приходи. Въпреки това индустрията не можа да събере вниманието, отделено за риболова например, който представлява едва 0,1% от британската икономика, в преговорите за търговската сделка след края на преходния период.

Според официални представители от кабинета на Борис Джонсън евентуално търговско споразумение с Брюксел е възможно до дни, но само ако и двете страни продължат да работят за решаването на ключовия според Великобритания въпрос за риболовните права.

Лондон обаче продължава да има някои свои твърди преимущества като английския език, правната система и богатството от кадри, които означават, че Ситито няма скоро да бъде изместено от челната си позиция. И все още не е изключено договарянето на сделка, включваща финансовите услуги.

London Stock Exchange Group вече обяви, че ще отмени плановете за Turquoise Europe, ако ЕС разреши на Великобритания да продължи да приема търговия на европейски акции. Подобно споразумение все още остава възможно.

Времето обаче изтича. А без договор статутът на Лондон като европейски финансов център вече няма да е само в неговите ръце.

„Решителната дума тук ще имат американците“, смята главният изпълнителен директор на Aquis. „Няма гаранция, че те все още ще търгуват в Лондон. Те ще последват ликвидността“, смята той.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

2
 
3
 
6
ing5rov до: lyusien
преди 1 месец
споко , Юсеин , Турция достойно ше компенсира загубата ... : )))
1
 
6
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
То пък и едно сити...
Няма по-убит град от Лондон.
6
 
6
 
4
abdul до: lyusien
преди 1 месец
Няма профилна снимка
абе кво стана, минали ли бюжета в ес? :-)) хаха.
4
 
7
 
3
преди 1 месец
Англичаните твърдо са решили да напуснат Е С Без всякакви споразумения Твърдо вярват че Лондон ще остане световен финансов център Имат много илюзии включително и тази че Е С ще клекне и ще приеме техните условия Груба грешка Е С са вече готови за споразумение както и раздяла без сделка Митниците границите фин условия са вече готови Ще има масово пренасяне на фин активи в Франкфурт Париж и Амстердам ако няма сделка Великобритания ще остане един малък самотен остров постоянно прецакван от икономическите гиганти С А Щ Китай и Е С
9
 
3
 
2
преди 1 месец
до вървят по дяволите ЕС и милята в Лондон.

Още от Анализи
Повече финансови шефки ще са от полза за всички