Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Британските и германските акции имат голям потенциал

Това е въпреки очакването, че общото възстановяване на печалбите в Европа ще изостане от други региони

Британските и германските акции имат голям потенциал

Снимка: Bloomberg

Финансовите пазари биват дърпани в различни посоки от две големи сили: вливането на ликвидност от централните банки и опасенията за „втора вълна“ от инфекции на Covid-19, пише за Financial Times Марк Хефъл, главен инвестиционен директор в UBS Global Wealth Management.

Още по темата
Заглавията на ежедневните новини могат да ни накарат да повярваме, че от двете коронавирусът е доминиращата сила за пазарите. Следващите месеци вероятно ще покажат, че не е така. Инвеститорите трябва да подкрепят централните банкери в тяхната борба и да нагодят съответно своите портфейли.

Регулаторите по света отговориха на пандемията с безпрецедентни мащаб и скорост. Макар че те продължават да подкрепят по-рисковите активи, като акции и корпоративни облигации, чрез огромни програми за закупуване на активи и ниски лихвени проценти, най-важното нещо, което инвеститорите могат да направят, е да задържат вложенията си.

По-конкретно, смятаме, че британският и германският фондови пазари вероятно ще имат превъзхождащо представяне, въпреки че очакваме общото възстановяване на печалбите в Европа да изостане спрямо други региони.

Съставът на британския пазар на акции, който се търгува със значителна отстъпка спрямо други основни пазари, го оставя в добра позиция да се възползва от глобалното възстановяване от Covid-19. Около 40% от индекса FTSE 100, по пазарна капитализация, се състои от компании на стойността, тоест такива, които се търгуват при ниски оценки по отношение на техните печалби или активи. Те би трябвало да се представят по-добре с напредване на възстановяването.

Обединеното кралство е напът да се възползва и от възстановяването в цените на петрола сорт Брент, които очакваме да се повишат до 55 долара за барел до средата на следващата година. Енергийните акции, обикновено защитна инвестиция, съставляват 11% от индекса MSCI UK, в сравнение със само 4% в MSCI World.

Макар преговорите за търговска сделка с ЕС след Brexit да остават напрегнати, рискът от непостигането й изглежда преувеличен. Такъв резултат би бил взаимно вреден и двете страни ще работят за избягването му.

Германия също има няколко предимства, навлизайки във фазата на възстановяване от пандемията. Тя влезе в кризата със силни публични финанси, отразени в съотношението дълг/БВП от около 60%, в сравнение със средно ниво за еврозоната от близо 85%. В резултат на това страната е в добра позиция да подкрепи икономиката си с големи стимули.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
4
 
2
преди 1 седмица
Британските и германските акции имат голям потенциал.
Колкото по-високо е дадено тяло, толкова по-голяма потенциална енергия има.
Само някой да го бутне и при падане да видиш колко енергия ще се отдели!
2
 
2
 
1
преди 1 седмица
Няма по-подценен развит пазар от британския - да не говорим, че там дори няма данък върху дивидента, за разлика то високите данъци в Германия, Франция, Швейцария.

Още от Анализи
САЩ трябва да последват Европа в адаптацията й към коронавируса