IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет не разпродава безразборно банкови акции

Легендарният инвеститор всъщност съкращава позициите си в по-рисковите кредитори

10:56 | 19.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Оракулът от Омаха. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Оракулът от Омаха. Снимка: Bloomberg

Малко тревожно е да открием, че Уорън Бъфет прави същите сделки като всички останали, пише Робърт Армстронг за Financial Times. 

Бъфет изгради репутацията си чрез финансовия еквивалент на влизане в горящи сгради. Един от най-известните му афоризми гласи: „Страхувайте се, когато другите са алчни, и бъдете алчни, когато другите се страхуват.“

Но според последните регулаторни отчети големите сделки на неговата инвестиционна компания Berkshire Hathaway през второто тримесечие са включвали разпродажба на банкови акции от JPMorgan Chase, Wells Fargo и Goldman Sachs и закупуване на дялове в златодобивната фирма Barrick Gold. Това много прилича на страх, докато и другите се страхуват. Банките загубиха една трета от стойността си, след като пандемията удари пазарите през февруари. В същото време цената на златото е на исторически връх (в номинално изражение, реалният пик е от 80-те - бел. прев.), като книжата на Barrick поскъпнаха с почти 30 на сто.

Спадането на банковите акции и скокът при златото са тясно свързани с намаляващите лихвени проценти, като и двете не вещаят нищо особено добро за икономиката. Ако вярвате, че растежът ще се възстанови, значи смятате, че лихвите ще се повишат, а с тях маржовете и печалбите на банките. Същевременно вдигането на ставките почти винаги е лошо за цената на златото. В такъв случай Бъфет изглежда песимист по отношение на икономическото възстановяване (което омаловажава друга популярна негова максима: „Никога не залагайте срещу Америка“).

Като се има предвид, че той е най-добрият дългосрочен инвеститор (трети негов девиз: „Любимият ни период на вложение е завинаги"), е трудно да пренебрегнем последните му залози като краткосрочна стратегия. А и сумите са големи. Berkshire продаде банкови акции за близо 6 милиарда долара и купи такива в Barrick Gold за над 500 милиона долара.

Ако Бъфет „слага каската”, трябва ли да направим същото? Преди да го направим, нека да анализираме по-внимателно.

Berkshire Hathaway все още има огромна инвестиция в американски банки и други финансови институции на стойност около 56 млрд. долара от общия й баланс в размер на 788 млрд. долара.

В основата на този финансов портфейл е вложението от 22 млрд. долара в Bank of America - Berkshire добави още 2 млрд. долара към него след края на второто тримесечие. Като се има предвид, че това е много повече от инвестицията в JPMorgan, интересно е да се помисли защо Бъфет и неговият екип не го пипат.

Макар двете банки да имат значителни прилики - сходни активи, големи банкови операции на дребно, сериозна дейност на капиталовите пазари - BofA има по-малко рисков баланс.

Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още