IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет в търсене на "петролните перли"

Мултимилиардерът залага смело на възстановяването на петролната индустрия

12:53 | 19.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	85-годишн<span lang="bg-BG">ият</span>&nbsp;мултимилиардер Бъфет. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

85-годишният мултимилиардер Бъфет. Снимка: Ройтерс

Звучи почти невероятно. Докато светът се опасява от „предсмъртната агония“ на петролните цени, защото най-големият производител Иран се завръща бавно на световните пазари, инвеститорът легенда Уорън Бъфет смело придобива все повече акции на компании от петролния бранш.

85-годишният мултимилиардер показва, че се придържа към мотото си дори в напреднала възраст: „Бъдете алчни, когато другите се страхуват" – този негов цитат е сред най-известните му изказвания. И може да бъде доволен от това мото. Със своите горещи залози за нарастващите цени на петрола и за възстановяване на петролната индустрия той може да стане още по-богат. Кривата на цената на петрола потрепва нагоре - само минимално след години на спад, но все пак – нагоре, коментира Bloomberg.

Инвеститорите в суровини тъкмо откриват дълго търсения лъч надежда. Страните производителки на петрол обмислят след цели 15 години ново международно споразумение за замразяване на производството на петрол. Въпреки че това е просто една нестабилна декларация за намерения, при което Иран и Ирак трябва да последват примера, идеята за поставяне на горна граница на производство осигурява облекчение, както може да се види от движението на цената на петрола. 

А Бъфет вече залага на това. Една от последните му сделки е за покупката на 26,5 млн. акции от базирания в Хюстън оператор на петролопроводи Kinder Morgan. Стойността на участието възлиза на 396 млн. долара. Сделката очевидно е извършена още през декември. На каква стойност на акциите е станала тя, не е ясно. Но акциите на индустриалната компания се обезцениха от април миналата година заедно със срива на петролните цени с почти две трети.

Освен това Бъфет увеличи участието си в Phillips 66 до 14,3 на сто. Сегашният му ангажимент във фирмата му е коствал 6 млрд. долара. Инвестиционната компания на Бъфет Berkshire Hathaway вече е най-големият акционер в дружеството, което има рафинерии и бензиностанции. За последно Бъфет е придобил акции от компанията в средата на януари, малко преди цената на американския лек суров петрол да падне за първи път от 12 години под 30 долара за барел. Phillips 66 е сред най-големите петролни фирми в света.

Последователните сделки в изпитващата трудности индустрия повдигат някои въпроси. Толкова силно ангажиране в петролната индустрия в този момент е най-малкото рисковано. Нищо не загатва, че ще има продължително покачване на цените на петрола. Или поне не за бързо покачване. Ето защо инвеститорът легенда ще трябва да прояви сериозно търпение, преди инвестициите му да се изплатят. Акциите на Phillips 66 изоставаха в продължение на месеци зад общия пазар, едва наскоро се развиват едновременно с S&P 500.

Така че защо Бъфет инвестира толкова упорито в сектора? Мултимилиардерът не се счита за комарджия или за спекулант по отношение на цените на суровините. Той принадлежи по-скоро към онези, които наблюдават внимателно компаниите, преди да инвестират в тях. Бизнесът с петрол не е непозната територия за него. Той вече е придобил редица оператори на газопроводи. За Бъфет винаги най-важен е въпросът, свързан с това дали цената на акциите отразява дългосрочната стойност на компанията. Често именно с това Бъфет е правил наистина добри инвестиции.

Ето защо вероятно за него цената на петрола е от вторично значение. Това показва и неговата инвестиция във Philipps 66. Петролната компания не е сред онези, чиито акции се сринаха заедно с цената на петрола. Така че в случая не става дума за огромна отстъпка в цената. Книжата на бившата дъщерна компания на ConocoPhillips поскъпнаха почти двойно от IPO-то през 2012 г. Може би Бъфет наистина е открил нова перла?

Още за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още