Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

България е 55-та в света по защита на правото на собственост

Страната все още получава ниска оценка за правната и политическа среда, включително независимостта на съдебната система, корупцията и върховенството на закона

България е 55-та в света по защита на правото на собственост

София. Снимка: Jasper Juinen, Bloomberg

България е на 55-то място в света от общо 129 държави, представляващи 98% от световния БВП и 94% от населението, по защита на правото на собственост – и физическа, и интелектуална. Това се вижда от индекса „Право на собственост“, изготвян всяка година от Алианс „Право на собственост“.

Индексът се издава за 14-та поредна година и вече се е утвърдил като подходящ инструмент за проследяване на ефективността на защитата на правото на собственост и връзката ѝ с просперитета на обществата в световен и регионален план, както и в конкретната държава, посочва се в съобщение на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Резултатите са формирани въз основа на представянето на държавите в три различни области - правна и политическа среда, право на физическа собственост, право на интелектуална собственост. Измерва се как защитата на правото на собственост влияе върху благосъстоянието.

Държавите са разделени на пет групи (квинтили) по реда на резултата си. Първенците в класацията (първите 20% от включените държави) се радват на 16 пъти по-висок доход на човек от населението в сравнение със страните на дъното (последните 20% от включените държави). Данните показват, че по-добрата защита на правото на собственост води до повече инвестиции, по-ниско неравенство в доходите, по-висок стандарт на живот, повече иновации и по-голяма равнопоставеност между половете.

Как се представя България

Страната ни е оценена с 5,72 точки в тазгодишното подреждане – близо до средната оценка за света (5,73 от максимални 10 точки). Спрямо миналата година резултатът на страната нараства с 0,15 точки, което я придвижва с 6 места напред в класацията.

Още по темата
Представянето на България в класацията обаче е сравнително стабилно през годините. Оценката от 5,7 е съвсем малко по-висока от оценката, получена през 2009 г. – 5,6 точки. Най-ниска оценка България е получила през 2018 г. – 4,8 точки.

Най-ниски продължават да са резултатите в областта на правната и политическа среда (4,9 т.), доказвайки за пореден път слабостите в независимостта на съдебната власт, върховенството на закона, политическата стабилност и контрола над корупцията. Точно в тази категория общият резултат на страната се увеличава най-малко (с 0,1 т.). България получава оценка от 3,8 точки за независимост на съдебната власт, 4,94 за върховенство на закона, 6,219 за политическа стабилност и 4,697 за контрол на корупцията.

В областта на правото на физическа собственост (6,4 т.), въпреки че защитата на правото на физическа собственост нараства, няма подобрение при индикаторите за регистрация на собственост и достъп до заеми. Индикаторите за защита на правото на интелектуална собственост (5,9 т.) показват, че липсата на защита на правото на интелектуална собственост и широкоразпространеното пиратство на авторски права продължават да са сред големите проблеми в страната. В тази категория индикаторът с най-висока стойности остава патентната защита, който нарасна след промените в Закона за патентите и Закона за марките през 2017 г.

Защитата на правото на собственост по света

Финландия е страната в света с най-висока защита на правото на собственост, като получава 8,65 точки от 10-те възможни.

На второ място е Швейцария с 8,53, а на трето - Сингапур с 8,48 точки.

Топ 10 се допълва от Нова Зеландия, Япония, Австралия, Нидерландия, Норвегия, Люксембург и Дания.

В дъното на класацията е Хаити с оценка 2,66, както и Йемен с 2,71, Венецуела с 2,85, Бангладеш с 3,29, Ангола с 3,36, ДР Конго с 3,49, Нигерия с 3,72, Мадагаскар с 3,96, Зимбабве също с 3,96, Чад с 3,99, Боливия с 4,05.

За втора поредна година има лек спад на средната световна оценка за защитата на правото на собственост. Правната и политическа среда е най-слабият компонент със средна оценка от 5,14 точки, следвана от защитата на интелектуалната собственост.

Най-добро представяне от регионална гледна точка има Океания със средна оценка 8,39, следвана от Северна Америка със 7,12 точки и ЕС с 6,91.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Русия държи петрола си у дома в опит да се пребори с високите цени