IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на 40-то място в класацията за борба с климатичните промени

Германия пада с пет места надолу, последните позиции принадлежат на САЩ, Русия и Саудитска Арабия

12:22 | 11.12.18 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България заема 40-та позиция в класацията на Индекса за ефективност в борбата с климатичните промени 2019 (The Climate Change Performance Index – CCPI), показват данни на статистическата организация Germanwatch. 

CCPI е създаден през 2005 г. и проследява обстойно промените в енергийните политики на 56 държави по света, които заедно са отговорни за около 90% от наличните емисии парникови газове в глобален мащаб.

Проучването се прави въз основа на стандартизирани критерии. Показателят е инструмент, създаден с цел повишаване на прозрачността в международната политика в областта на климата.

Неговата цел е да окаже политически и социален натиск върху онези страни, които досега не са успели да предприемат по-амбициозни действия по опазването на климата и да посочи държавите с най-добри практики във въпросната област.

Класацията показва обобщените резултати от CCPI, които се определят от представянето на страните по отношение на 14 индикатора в рамките на четирите категории „Емисии парникови газове“, „Възобновяема енергия“, „Енергийна употреба“ и „Политика по климата“.

климат климат

Първата позиция принадлежи на Швеция, чийто коефициент е 76,28 пункта. Скандинавската страна е следвана от Мароко, Литва, Латвия, Великобритания и Швейцария.

Всички тези страни имат добре развита политика за борба с климатичните промени и ограничаването на емисиите въглероден диоксид.

В средата на класацията са Украйна, Люксембург, Румъния, Франция, Бразилия, Италия и Египет, които показват умерени резултати в борбата с глобалното затопляне и постигането на ефективна трансформация към възобновяема енергия.

Германия пада 5 позиции надолу спрямо 2018 г., заемайки 27-о място, като след нея остават Холандия, Беларус, Гърция, Белгия, Чехия и Китай.

климат климат

Интересно е да се отбележи, че Китай влиза за първи път в средата на класацията след спада на количеството емисии на парникови газове в периода 2014-2016 г.

България е позиционирана на 40-о място, като плътно след нея са Полша, Унгария, Словения и Нова Зеландия.

Последните десет позиции принадлежат на Малайзия, Русия, Казахстан, Канада, Австралия, Тайван, Южна Корея, Иран, САЩ и Саудитска Арабия.

САЩ губят позиции главно заради излизането им от Парижкото споразумение за климата от 2015 г. по инициатива на американския президент Доналд Тръмп по-рано през годината и стимулирането на добива на шистово гориво и въглища.

климат климат

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis12
преди 5 години
как ше познаеш трола ако го нема ?!? ... :)) нека по добре трола Стоен да го има та ората да познаят що за оллигофрени шизофреници живеят в колонията ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 5
majnata
преди 5 години
Баси простотиите ...ей неспасяем си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 5 години
След като затвори магазина, ще отплувам с яхтата за която вече съм заделил 450 000$ от подаянията на господарите си. В главата ми се въртят понятия като Кирибати, Науро, Тонга, Вануату, Хаваи, Аруба,Таити, Мадейра, Занзибар, Мавриций, Пукет, Балеарски, Азорски, Карибски, Малдивски. Ще се опитам да ги видя с очите си, да оставя стъпки по кораловите им плажове, да усетя топлината на туземките и да се потопя в доволство, охолство и блаженство. Всичко това е благодарение само на факта, че съм протягал ръчичка достатъчно дълго на "правилното" място. Макар и прекарал живота си като слуга, сега пред мен се открива хоризонта на албатроса. Ти ще останеш тук за да водиш неравна и обречена борба с моят приемник. PS Надявам се разумните са наясно, че това е гротеска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 7
michaelis12
преди 5 години
пхахахахах трола вика дръжте трола, типично за бананова република кат наща .... :)) за тва населението намалява докат пукнеш и ти в собствените си лайнна ... :)) щот в един момент затварят магазина и твойте шефове си заминаат щот немат имат пари остаат само лайнната кат тебе ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 5 години
Вместо да драскаш по форумите, можеше да направиш една дупка с нужния размер в корпуса на нечия яхта(хипотетично на Домусчиев). Това твое действие би имало възпитателен ефект върху собственика. Убеден съм че следващия път вместо да си купи яхта, ще раздаде парите като бонус на работниците си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 8
michaelis12
преди 5 години
ама батка те наще управляващи феодали са назначени от Митрополията Сашш от 1990та насам, тва не е никаква тайна ..... аз не мога да си обясня ти какво очакваш да стане ?!? Да земе Софиянския или Цветанов или който и да било от ония кат Домусчиев да продаде яхтата си и имотите си навънка и той да земе нещо да напрай за хората и въздуха ?!? Добре ти как го виждаш това и в най смелите си мечти да стане .... ?! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 5 години
На вас тро.ловете трябва да ви организират курс по обща култура. Природния в Щатите е евтин и от него се добива електроенергия с по-ниска себестойност от тази на АЕЦ. Фирмите могат да "удавят" в природен газ консуматорите. Въпроса е че няма изградена инфраструктура(не е и нужна) за преноса, а се използват местен добив и терминали за регазификация на LNG. При особено студено време договорените количества не са достатъчни. В САЩ има достатъчно и доста по-евтин от руския природен газ, но има закон за каботажния превоз. Той забранява между две американски пристанища да се превози американски товар, ако кораба и екипажа не са американски. А такъв газовоз просто не съществува. Затова и се налага при екстремни ситуации да се внесе природен газ пък бил той и руски, че и по-скъп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 6
deant
преди 5 години
Колеги съгласен съм с вас, че не домакинствата замърсяват въздуха с дърва и въглища. Това гориво се е използва от хляди години навсякъде по планетата. Замърсяването идва от изгарянето на буклуци и изхвърлянето им по неправилни начини. Както и високо замърсяващи промишлености каквито има в моя град примерно. Лично съм потърпевш от това. Има сутрини в които не може да се диша нормално навън и това не е заради изгорените дърва! Предния ми коментар беше по скоро описващ некадърността и пълната липса на последователност и дългосрочна мисъл на хора иначе управляващи 10 години. Това е повече от жалко, защото нещата определено не са никак по-добре от преди 10 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 9
studioaa
преди 5 години
Еко-перверсията натура 2000 най-голямата кражба на частна собственост от 1944г, а уж частната собственост била неприкосновена. Явно ако е за еко-парк и защитена територия тогава Конституцията не важи, а важат разпоредбите на оон, юнеско и европейския съюз. В момента поне 50% от територията на страната ни е обявена за защитена територия, която не може да се използва за никаква човешка дейност. Не е нормално общата площ на всички национални паркове да надхвърля 5-7% от територията на страната, колкото е в Германия. Нашата територия трябва да се използва с цел благото на българите, а не с цел опазване на биоразнообразието или защитените видове. Абсурдно и противо-конституционно е интереса на животни и растения да се поставя пред този на хората. Като капак на всичко е противозаконно предназначението на половината държава да се променя без ВНС от чиновниците в някое министерство или европарламента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 9
studioaa
преди 5 години
Всички по-малки населени места трябва да преминат на отопление само на дърва и въглища първо защото са родно производство и второ защото така се намалява възможността за газова криза след като бъде спрян газа през Украйна. Освен това трябва да се върнем към балиране на отпадъците от стъкло и пластмаса вместо да ги рециклираме, защото това е много скъпо и икономически безсмислено - материалите за стъкло са неизчерпаеми и петрол има предостатъчно. Освен това трябва да се въведат законови промени, която забраняват на държавата да се намесна в стопанисването на частни имоти без значение дали те влизат в национален парк, дали са скъпоценни дюни или на тях расте свещена папрат или гнездят златни орли. Трябва да отпаднат и екооценките за проекти на хотели и ски инфраструктура в планините както и омразните такси за найлоновите торбички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още