IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред държавите с висок риск от социално напрежение през 2014 г.

Най-уязвимите региони са Близкият Изток, Северна Африка, Южна Европа и Балканите, според Economist Intelligence Unit (EIU)

16:45 | 26.12.13 г. 4
България е сред държавите с висок риск от социално напрежение през 2014 г.

България е сред държавите с висок риск от социално напрежение през 2014 г., според Economist Intelligence Unit (EIU).

Страната ни се нарежда сред държави като Албания, Алжир, Беларус, Бразилия, Буркина Фасо, Камбоджа, Камерун, Чад, Иран, Йордания, Лаос, Македония, Мексико, Мароко, Мианмар, Перу, Тунис, Турция, Украйна и други.

В списъка попада и Испания – една от най-големите европейски икономики, която пострада тежко заради кризата и е обхваната от рекордно висока безработица без изгледи за скорошното й понижаване.

Сред държавите с много висок риск от социално напрежение EIU нарежда Аржентина, Бахрейн, Бангладеш, Ирак, Ливан, Либия, Нигерия, Сирия, Узбекистан, Венецуела и други.

В държавите с умерен риск попадат Армения, Азербайджан, Белгия, Великобритания, Куба, Естония, Франция, Грузия, Ирландия, Италия, Кения, Литва, Малта, Холандия, Русия, Сърбия, Словения и други.

Нисък ще е рискът от социално напрежение в Австралия, Канада, Чили, Германия, Хонконг, Исландия, Нова Зеландия, Полша, Словакия, Тайван, Обединените арабски емирства, САЩ и други. Най-нисък риск има в Австрия, Дания, Япония, Люксембург, Норвещия и Швейцария.

През последните 12 месеца се засилиха протестните действия в Украйна, България, Бразилия, Аржентина, Мексико, Тунис, Египет и Турция, отбелязва сп. Economist. Дори и в традиционно спокойни страни, сред които Япония и Сингапур, имаше демонстрации заради социалното неравенство и политическо недоволство.

Според Лаза Кекич от EIU икономическите сътресения са почти винаги предпоставка за протест, но не във всички случаи обясняват изблиците на социално недоволство.

“Свиването на доходите и високата безработица не винаги са последвани от протести. Висок риск от нестабилност има само когато икономическите беди са придружени от други елементи на уязвимост. Такива фактори включват разширяване на неравенството в доходите, лошото управление, слабо социално осигуряване, етническо напрежение. От особено значение за предизвикването на недоволство напоследък е и девалвацията на доверието в правителствата и институциите, кризата на демокрацията”, посочва анализаторът.

EIU измерва риска от социално недоволство в 150 държави по света, като поставя акцент върху институционалните и правителствени слабости. Според оценката 65 държави, или 43% от всички изследвани, са изправени пред висок или много висок риск от социално напрежение през 2014 г. В сравнение с преди 5 години списъкът на държавите с висок риск от социално недоволство се е увеличил с още 19 държави, като най-уязвимите региони са Близкият Изток, Северна Африка, Южна Европа и Балканите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 16 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Ако смениш думата "капитализъм" с думите "корпоративен империализъм" ще си по-точен.При капитализма има капитали, видни, на лице и няма корпорации.Корпорациите са характерни за империализма, уви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 1
game_over
преди 10 години
виж *** рейшо на Телеком Аустриа, дали не подсказва, че наближават фалит с такова надценяване и продължаващ спад на пазари в Хърватия, България, Австрия. Виж колко хора гледат страниците им в интернет и дали всички не идват случайно от реклама. След като направиха скандал на десетилетието с Хохехер, който от името на Телеком Аустриа, подкупи Българки и Австрийски премиер, има ли съмнение за намесата им в политиката. Обвръзването на страната с техни комуникации подсказва как си подсигуряват кражбите от БНБ и бюджет, защото комуникациите на Спектрумнет са критични за това. Мтел вече са с отрицателна нетна печалба - остават на пазара за да подкрепят Банките и контрола на комуникациите. Ако ги изгоните протестите ще успеят, защото те контролират правителството. Питай ЕК за Мтел и Телеком Австрия защо покриват този регион. Това са новости в комуникациите, не само някое телефонче. Като биг дейта е. Крадеш, хващат те, тъкмо си тръгваще
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 5
dakl
преди 10 години
Очевидно някой се погрижи широко да се популяризира една лъжа за България , защото вероятно има интерес да избухнат подобни бунтове и тук както в страните от други региони на които активно се "помага"в това отношение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 7
SS-23
преди 10 години
Дори и в традиционно спокойни страни, сред които Япония и Сингапур, имаше демонстрации заради социалното неравенство и политическо недоволство.===========================================================Все повече и повече хора по цял свят, ще прозряват истината за капитализма! 1. А тя е повече от ясна- капитализма е една експлоататорска социално-икономическа система, при която разделението и социалната несправедливост между хората е най-силно изразена2. "Живота на кредит", харченето на пари, които още не са изработени, е в дъното на социалните катастрофи и обслужва само и единствено БАНКИТЕ3. Банките трябва да проумеят, че НЕ може да вземат повече, от колкото могат да им дадат....колкото и да не им се иска! Лихвите трябва да кореспондират със жизненият стандарт в съответната страна....иначе просто няма да се обслужват... няма с какво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още