Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

България отстъпва с 4 позиции в световна класация за икономическа свобода

Като цяло оценката за страната не се променя особено в последните 15 години, което позволява на други държави да ни изпреварят в подреждането

България отстъпва с 4 позиции в световна класация за икономическа свобода

Снимка: Velko Angelov/Bloomberg

България пада с 4 места в световната класация на института Fraser за икономическата свобода.

Страната ни заема 36-то място тази година от общо 165 държави и територии, след като през 2020 г. беше на 32-ро място.

Резултатът на страната ни обаче се подобрява минимално - с 0,02 пункта за една година, и като цяло в последните 15 години е в застой. С това други страни, отчели по-голямо подобрение в икономическата свобода, я изпреварват, например Грузия, която през 2000 г. е на 57-мо място в класацията, през 2003 г. вече е 34-та, през 2006 г. е 19-та и след известно влошаване заради световната финансова криза през 2012 г. влиза в топ 10 и непрекъснато подобрява позициите си.

България събира обща оценка на икономическата свобода от 7,76 точки от 10 възможни.

Най-лоша е оценката на страната ни за правната система и права на собственост – 5,94 точки, като това ни нарежда на 53-то място в света по този показател.

Втората най-ниска оценка е за размера на правителството. Страната ни получава оценка 7,02 точки, което ни нарежда на 72-ро място в света по този показател.

По показател регулация получаваме 7,81 точки, което ни нарежда на 43-то място.

Най-висока е оценката на страната ни по показателя стабилни пари – 9,66 точки, основно заради действащия валутен борд.

Оценката ни по показателя за свобода на международната търговия е 8,38 точки заради членството в ЕС.

С тази оценка страната ни е в групата на предимно свободните страни в света, като от останалите държави в ЕС в групата попадат останалите Прибалтийски страни, Румъния, Скандинавските страни, Германия, Дания, Нидерландия, Испания, Португалия и др.

Най-лошата оценка в рамките на ЕС получава Гърция – 7,15 точки, като страната е в групата на частично свободните държави. Там са още Полша, Унгария, Словакия, Словения, Италия, Франция, Белгия.

Хонконг остава лидер по икономическа свобода в света, но страната влошава оценката си в сравнение с миналата година до 8,91 точки.

На второ място е Сингапур с 8,81 точки, а на трето – Нова Зеландия с 8,56 точки. Топ пет се допълва от Швейцария и Грузия, чиято оценка се подобрява до 8,26 точки.

В топ 10 влизат още САЩ, Литва, Ирландия, Австралия, Дания.

За първи път Канада отпада от топ 10 на списъка с най-свободните държави и тази година е 14-та с оценка от 8,06 точки.

В дъното на класацията по икономическа свобода са Центраноафриканската република, Демократична република Конго, Сирия, Република Конго, Иран, Зимбабве, Алжир, Либия, Судан и Венецуела.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 4 дни
Само с 4!!!!Ако се вземат предвид фактори като мафията ГЕРБ, Ахмед Доган и Пеевски трябва да сме някъде към края на класацията за икономическа свобода.
0
 
1
 
1
преди 4 дни
Няма профилна снимка
В общи линии, не виждам връзка между обърканите пенсионери в мола на снимката и икономическата свобода. Вероятно снимката е предназначена за статия, обсъждаща икономическите възможности на пенсионерите в различните държави.

Още от Анализи
Собствената икономика е най-големият враг на Русия