IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бърни Мадоф, обезчестеният Понци-инвеститор, почина на 82 години

Той бе архитектът на една от най-големите финансови измами в американската история

17:57 | 14.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/JUSTIN LANE</em></p>

Снимка: EPA/JUSTIN LANE

Бърни Мадоф, архитектът на една от най-големите финансови измами в американската история, почина на 82-годишна възраст.

Мадоф, някога председател на Nasdaq Stock Market и един от символите на Wall Street, шокира света през декември 2008 г., когато призна, че инвестиционният му бизнес е многомилиардна Понци-схема. Той се призна за виновен през март 2009 г. и беше осъден на лишаване от свобода за 150 години.

През десетилетието след ареста си назначен от съда синдик върна над 12 милиарда долара на бившите клиенти на Мадоф, пише в свой обзор WSJ.

В изявление от Бюрото по затворите на САЩ в сряда се казва, че Мадоф е починал на 14 април във Федералния медицински център в Бътнър, Северна Каролина.

Смъртта на Мадоф настъпва приблизително година след като неговият адвокат поиска федерален съд да го освободи от затвора, тъй като той се бори с неизлечима болест. 

Мадоф, който излежава първото десетилетие от 150-годишната си присъда, има хронична бъбречна недостатъчност и му остават то 18 месеца живот, написа тогава неговият адвокат.

Мадоф „не оспорва тежестта на престъпленията си, нито се стреми да сведе до минимум страданието на жертвите си“, писа тогава още той. „Сега, след повече от десет години лишаване от свобода и с по-малко от 18 месеца живот, Мадоф смирено иска от този съд малко състрадание“, посочи още защитникът.

Размерът и продължителността на измамата му са неуловими. Първоначалните разследвания сочат, че 65 млрд. долара са били унищожени от Bernard L. Madoff Investment Securities.

Но скоро стана ясно, че активите, които Мадоф се хвалеше, че управлява, съществуват само на хартия. Той не беше инвестирал парите на клиентите, а вместо това е размествал милиарди долари през банковата сметка на компанията си и е изготвял отчети, показващи печалби година след година. В крайна сметка назначен от съда синдик изчисли, че Мадоф е откраднал клиентски пари в размер на 17 милиарда долара чрез схемата.

Мадоф беше брилянтен мошеник. Той изглеждаше като будещ дълбоко уважение аристократ с посребряла коса. Той примамваше жертвите с обещание за ексклузивност, карайки инвеститорите да дават огромни суми. Мадоф даваше да се разбере, че няма да се занимава с клиенти, които не могат да инвестират достатъчно високи суми. Той беше изключително потаен за своите методи, което пък увеличаваше привлекателността - и му позволяваше да избегне разкриването на престъплението.

Мадоф отглежда голяма, макар и не само еврейска клиентела. Сред неговите богати и известни клиенти бяха членове на семейство Уилпон, собственици на New York Mets; покойният Ели Визел, оцелелият от Холокоста и Нобелов лауреат евреин; банки, хедж фондове и благотворителни организации и хиляди възрастни пенсионери. Жертвите се тълпяха в съдебната зала в изслушването му за присъдата през 2009 г.

„Последствията от това, че спестяванията на живота ви се стопяват, наистина са нещо,  което никога бе можете да опишете“, казва в съда Доминик Амброзино, пенсионер и бивш банков служител.

Ирвинг Пикар, назначеният от съда попечител, назначен да възстановява средства за жертвите, бе набрал 14,3 млрд. долара към ноември 2019 г., главно чрез съдебни дела и споразумения срещу инвеститори, които са изтеглили повече от фирмата на Мадоф, отколкото са инвестирали, и институции, които той обвини в игнориране на сигналите за измами заради стремежа на печалба на Мадоф. Към юли 2019 г. Министерството на правосъдието е възстановило още 4,05 млрд. долара.

В резултат на това много жертви си върнаха онова, което първоначално бяха инвестирали в компанията на Мадоф. Но те не успяха да възстановят богатството, което някога са смятали, че ще имат запоради неговите лъжи.

Скандалът е пресъздаден в много книги от журналисти, жертви и годеницата на по-малкия син на Мадоф. През 2016 г. телевизионен филм на ABC, наречен „Madoff“, изобразява Ричард Драйфус като мошеник. HBO пусна свой собствен филм „Магьосникът на лъжите“, базиран на книга на Даяна Енрикес, през 2017 г. с Робърт де Ниро в ролята Мадоф и Мишел Пфайфър в ролята на съпругата му Рут.

Мадоф помогна да се предизвика революция във финансите през 70-те години чрез своя законен пазарен бизнес. Той беше сред първите, които използваха компютърни екрани за показване на цените на акциите и извършване на сделки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още