Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Централните банки и пазарите са в процес на трайно събуждане

Не можем да се скрием от дългосрочния преход към по-трудни финансови условия

Централните банки и пазарите са в процес на трайно събуждане

Снимка: Bloomberg

За глобалната икономика и пазарите миналата седмица бе окончателното „пробуждане“.

Тъй като хубавите думи на централните банки за борбата с инфлацията отстъпиха място на по-смислени политически действия, имаше първо събуждане относно осъзнаването, че несъмнено правим преход към нов и по-предизвикателен режим на финансови условия.

И тъй като този преход идва толкова късно, имаше второ пробуждане – признаването, че не можем да се скрием от трудностите, които това създава за властите, домакинствата, компаниите и пазарите, пише за Financial Times Мохамед Ел-Ериан, президент на кеймбриджския Queens’ College и съветник на Allianz и Gramercy.

Просто вижте какво се случи миналата седмица. В САЩ Федералният резерв повиши основната си лихва с 0,75 процентни пункта (до диапазона 1,50-1,75% - бел. прев.) в сряда. Това противоречеше не само на собствените му предварителни насоки за покачване с 0,50 пункта, но също така и на нещо, което председателят му Джей Пауъл сам доброволно отхвърли няколко седмици по-рано, заявявайки, че увеличение с 0,75 пункта не се обмисля активно от централната банка.

Вече не може да се отрече, че след продължителен период на съпротива най-мощната централна банка в света на висок глас призна, че няма друг избор, освен да се заеме с инфлацията по-агресивно, независимо от въздействието върху пазарите.

На следващия ден в Европа Швейцарската национална банка повиши лихвите с 0,50 пункта, като изненадващо се разграничи от действията на Европейската централна банка. Това онагледи нещо, което мнозина бяха започнали да подозират. Това е централна банка, отдавна свикнала да се противопоставя на поскъпването на швейцарския франк. Но след като стана свидетел на случилото се в Япония и Обединеното кралство, тя се присъедини към нарастващия брой парични власти, които желаят да предотвратят валутната обезценка, която би направило битката с инфлацията още по-трудна за спечелване.

И всичко това се случи през седмицата, когато Фед започна да прилага втория елемент на монетарното затягане - намаляване на баланса си от 9 трилиона долара, който беше раздут от продължителната програма за закупуване на активи в подкрепа на пазарите.

Безспорно е, че след години на масивни ликвидни инжекции и минимални лихви светът е в плен на всеобщо затягане на финансовите условия, което се самоподхранва. Това не е циклично явление, което скоро ще отприщи сили, връщащи ни към средната стойност.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (20)

   1| 2    
0
 
0
 
20
преди 2 седмици
Заглавието не е вярно. ЕЦБ още спи и сънува розови понита.
0
 
3
 
19
OPASEN до: zelka007
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Зелка, Зелкаааа ... много глупости написа и чак вече си мисля ти да не си Кирил Петков? :-)) хе хе !! Ти не видя ли какво стана в САЩ ? Само за едно заседание лихвата скочи с 0,75 б.п., а това означава, че пак са сгрешили - като при предходната криза ;-) ха ха !! Истината е, че там не се греши ;-) Кризата е планирана и изцерителна за инфлацията, а сметката ще я платят хората! Ако някой тук си спомня ОПАСНИЯ от миналото лято ... моя милост още тогава Ви каза, че иде криза! Не съм пророк - просто знам как работи системата :-) Конкретно по цифрите - при 1,5% ръст вдигането на ОЛП, вдигането при гражданските кредити ще е поне 2,0%, ЗАЩОТО забравяш, че Банката трябва да реализира и печалба!! А 1,5% е само началото!! Повярвай ми ;-) Междувременно Централните банки си намаляват баланските, т.е. няма да има вече прошка - парите трябва да се върнат!! И сега ... Държавите как ще помагат, след като Централните банки спряха кранчето, а идващата рецесия ще намали приходната част в Бюджетите! Пари няма, а трябва да се помогне на всички - на кой първо да помогнат?? И на края ... защо, по дяволите, хората винаги си мислят, че Централните банки и Държавите работят за тяхното благо?? Явно е надежда без покритие, защото друго не им е останало... :-((
2
 
2
 
18
zelka007 до: nkavrakov1982
преди 2 седмици
Ми добре , нека да 1,5% , в нашият случай вноската става 895лв , или 895 - 792 = 103лв , нема и един резервоар да напълниш ... :))) ... една седмица ще се возиш с метрото и после пак , или една прическа на жена ти ... две фланелки , една вечеря в ресторант ... Нали не мислиш че раздават на всеки срещнат със заплата от 1500лв по 120 бона ?! М/у другото откъде в тебе толкова много негативизъм се е събрал ... ?! Пак ти казвам , никакъв проблем не е това увеличение на лихвите . Всички в еврозоната имат работа , дори и в двете изключения , но и там безработицата е едноцифрена и такава ще остане . Даже в работещите икономики е под 5% ... И стига с този негативизъм , лято е , излез на чаршията и позяпай потничетата и късите впити панталонки , помечтай си малко ... Лихвите та лихвите ... :)))
1
 
2
 
17
nkavrakov1982 до: Karo
преди 2 седмици
Някъде за помощ да четеш да се предвижда че аз недовиждам леко ,хм ?Това е от днес новина :Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да сложи край на отрицателните лихвени проценти през септември. Такова мнение изрази членът на Управителния съвет на банката Петер Кажимир, цитиран от Bloomberg."Отрицателните лихви трябва да са в историята до септември", каза централният банкер пред репортери в Братислава във вторник, като допълни, че има консенсус, че увеличение от 50 базисни пункта (б.п.) е "много вероятно".На въпрос за инструмент на ЕЦБ в помощ на цялостта на еврозоната Кажимир посочи, че страните трябва да решат собствените си проблеми и банковият и фискален съюз би трябвало да е завършен."Не трябва да забравяме, докато създаваме такъв инструмент, че не зависи от ЕЦБ да реши всички проблеми на Европа. Когато говорим за фрагментация, често става въпрос за това, че се *** на грешната врата. Ключът за европейските икономи е да се модернизират, да бъдат по-устойчиви, изправени пред проблеми", допълни Кажимир.
1
 
2
 
16
nkavrakov1982 до: zelka007
преди 2 седмици
Това е от днес новина :Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да сложи край на отрицателните лихвени проценти през септември. Такова мнение изрази членът на Управителния съвет на банката Петер Кажимир, цитиран от Bloomberg."Отрицателните лихви трябва да са в историята до септември", каза централният банкер пред репортери в Братислава във вторник, като допълни, че има консенсус, че увеличение от 50 базисни пункта (б.п.) е "много вероятно".На въпрос за инструмент на ЕЦБ в помощ на цялостта на еврозоната Кажимир посочи, че страните трябва да решат собствените си проблеми и банковият и фискален съюз би трябвало да е завършен."Не трябва да забравяме, докато създаваме такъв инструмент, че не зависи от ЕЦБ да реши всички проблеми на Европа. Когато говорим за фрагментация, често става въпрос за това, че се *** на грешната врата. Ключът за европейските икономи е да се модернизират, да бъдат по-устойчиви, изправени пред проблеми", допълни Кажимир.

Още от Анализи
Скъпият петрол помага на Русия в краткосрочен план. А след това?