Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Cerberus обмисля да купи държавното участие в Commerzbank

Финансовият инвеститор премисля сделката, която зависи и от изхода на изборите в Германия

Cerberus обмисля да купи държавното участие в Commerzbank

Снимка: Bloomberg LP

Съкращения на работни места, кавги в мениджмънта, загуба: В момента Commerzbank е в центъра на постоянни скандали. Вероятността това да се промени в близко бъдеще е ниска, тъй като след федералните избори сила ще набере и дебатът за излизането на държавата от втората по големина частна банка в Германия.

Американският финансов инвеститор Cerberus, който държи пет процента в кредитора, би могъл да обмисли поемане на държавния дял от 15,6%, твърдят няколко източника, запознати с темата, пред Handelsblatt.

Германският шеф на Cerberus Дейвид Ноуер е изразявал в поверителни разговори желанието си да обмисли придобиването на държавния дял в Commerzbank, ако новото федерално правителство е готово да го продаде. Cerberus и Commerzbank не са коментирали темата пред изданието.

Източниците смятат, че продажбата на държавния дял на Cerberus е реалистична, особено в случай, че лидерът на Партията на свободните демократи Кристиан Линднер стане нов финансов министър. В края на краищата либералите многократно се обявяват в подкрепа на излизането на държавата от Commerzbank. 

Още по темата

В Християндемократическия съюз (ХДС) също има известна отвореност за такава възможност, казват запознати с дискусиите. Също и според евентуалния финансов министър на Зелените Робърт Хабек шансовете за продажба на дела на Commerzbank не са лоши. Социал-демократичният съюз, от друга страна, е по-предпазлив по темата.

Тъй като формирането на правителство вероятно ще отнеме няколко месеца след федералните избори, участниците не очакват движение по въпроса до 2022 г. Дали тогава държавата е готова да продаде своя дял на Cerberus, ще зависи до голяма степен от състава на новото федерално правителство. Според запознати най-голяма е вероятността за това в случай на т. нар. „коалиция Ямайка“, съставена от ХДС, Зелените и Свободните демократи.

Според запознати Cerberus не е водил никакви разговори с настоящото правителство относно поемането на държавния дял в Commerzbank. Министерството на финансите не е коментирало евентуална продажба на Cerberus, но подчертава принципно: „Междуведомствна комисия ще вземе своевременно решение относно процеса за участието на фонда за стабилизиране на финансовите пазари в Commerzbank."

Независимо от резултата от изборите експерти от финансовия сектор очакват новото федерално правителство да преразгледа дела на държавата в Commerzbank. Освен продажба на Cerberus опция е и продажба на друга банка като част от сливане. „Когато всичко бъде подредено след федералните избори, Commerzbank ще се превърне сравнително бързо в гореща и голяма тема ", прогнозира човек, запознат с дебатите.

Държавата спаси кредитора от срив през 2008 и 2009 г. с капиталова помощ на обща стойност 18,2 милиарда евро. Commerzbank вече е изплатила голяма част от парите. Със своя дял от почти 15 процента обаче държавата все още е най-големият акционер - пред American Capital Group с 5,3 процента и Cerberus с пет процента.

Държавният дял, за който някога федералното правителство бе платило почти 5 млрд. евро, в момента струва само малко повече от 1 млрд. евро поради спада в цената на акциите на Commerzbank. Ако продаде своя дял, федералното правителство вероятно ще трябва да приеме големи загуби. 

Още по темата

След като сливането между Deutsche Bank и Commerzbank, подкрепяно от Cerberus, се провали през пролетта на 2019 г., американците с месеци натискаха зад кулисите за по-голямо на маляване на разходите в банката с жълтото лого. Когато тези настоявания се оказаха неуспешни, фондът, кръстен на триглавото куче от Ада от гръцката митология, позволи на ситуацията да ескалира и атакува ръководството на Commerzbank в писмо.

„Незрелите и зле изпълнени задачи на ръководството за предотвратяване на упадъка на Commerzbank демонстрират в голяма степен небрежност и арогантност, които вече не искаме да приемаме“, пише Cerberus на председателя на надзорния съвет Щефан Шмитман - и открито заплашва с бунт на акционерите. Малко по-късно Шмитман и изпълнителният директор Мартин Цилке подадоха оставка.

Наследникът на Цилке Манфред Кноф сега иска да преструктурира Commerzbank с твърда ръка. До 2024 г. той възнамерява да съкрати 10 хил. щатни бройки по целия свят и да затвори 340 клона в Германия. Възвръщаемостта на собствения капитал трябва да се повиши до седем процента.

Засега от Cerberus са доволни от работата му и се надяват, че изпълнителният директор, който е на поста от началото на годината, ще обърне тенденцията. Инвеститорът разполага с множество банкови експерти и има силно глобално присъствие във финансовия сектор.

В Германия американците имат основен дял в Хамбургската търговска банка, бившата HSH Nordbank. През последните години банката бе драстично свита от главния изпълнителен директор Щефан Ермиш и насочена към по-добри финансови резултати. В Австрия Cerberus успя да преструктурира бившата синдикална банка Bawag - и генерира висока печалба, когато стана публична през 2017 г.

На този фон не е изненадващо, че Cerberus има фундаментален интерес, ако федералното правителство се раздели със своя дял в Commerzbank. Не е сигурно обаче дали американците действително ще направят оферта. В крайна сметка това ще зависи и от това как ще се развият ситуацията с коронавируса и икономиката през следващите няколко месеца - и каква цена федералното правителство би искало да получи за своя дял.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Щатската икономика не е обречена на стагфлация