IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Часове делят Финландия от експеримента "Безусловен базов доход"

2 хил. "опитни зайчета" ще получават по 560 евро на месец безусловна помощ в продължение на две години

11:20 | 29.12.16 г. 117
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Финландия възнамерява да провери дали евентуалният безусловен базов доход (ББД) може да опрости социалната система на страната и да доведе до това повече безработни да намерят работа.

2000 случайно избрани безработни във Финландия ще получават от януари вместо своето обезщетение за безработица по 560 евро на месец, без каквито и да е условия. Парите няма да подлежат на данъчно облагане и няма да има каквато и да е финансова санкция, ако получаващите ги печелят и допълнително. Този тест на национално ниво ще направи от Финландия първата страна в света, която ще изплаща безусловен базов доход, казва пред DPA Марюка Турунен от финландския държавен Институт за социална сигурност Kela, който ще проведе експеримента.

„Опитните зайчета“ ще научат малко преди Нова година, че са част от теста. Те не могат да се откажат от експеримента. Всички те са лица на възраст между 25 и 58 години, които са получавали през ноември 2016 г. обезщетения или някаква финансова подкрепа за безработица.

Голямата надежда зад експеримента е, че хората ще бъдат мотивирани от теста да потърсят работа. Много от получаващите социални помощи не приемат работни места на непълно работно време, защото след данъчно облагане ще получават чисто по-малко пари, казва Турунен. Основният базов доход няма да се облага, дори ако получаващите го си докарват по още 4000 евро на месец допълнително. „Ние смятаме, че всичко това би могло да бъде голям стимул хората да приемат поне едно работно място на непълно работно време", казва ръководителката на проекта. 

В допълнение се очаква базовият доход да спомогне за намаляване на бюрокрацията. В момента безработните финландци трябва постоянно да попълват формуляри и да подават заявления. Това не е нужно при получаване на безусловния базов доход.

„Той също така ще даде на хората финансова сигурност", казва Турунен. „Можете да бъдете сигурни, че парите ще са навреме по сметките им. Това, което ще правят с тях, си е тяхна работа“. Властите не възнамеряват да наблюдават действията на субектите, защото това би могло да се отрази на резултата от теста.

Очаква се експериментът първоначално да продължи две години. Kela има намерение да го разшири след първата една година с още повече получатели. Но средствата все още не са одобрени от правителството.

Критиците на схемата твърдят, че тя може да представлява пречка за хората, които искат да си намерят работа. Въпреки това обаче тъй като все повече и повече работни места в много индустрии са автоматизирани, други твърдят, че универсалният базов доход ще бъде необходим, ако просто в даден момент няма да има налични достатъчно работни места, пише и Deutsche Welle.

Финландия не е сама в опита си да намери решение. На референдум по-рано през тази година швейцарската общественост категорично отхвърли подобна универсална политика на доходите, при която се предлагаше месечното изплащане на 2500 швейцарски франка (2300 евро).

Въпреки това подобни идеи има в редица други страни, като Холандия, Кения и Индия.

В канадската провинция Онтарио също за 2017 г. се планира пилотна програма за универсален основен доход. Този експеримент се основава на проектодокумент за бюджета, написан от бившия консервативен сенатор Хю Сийгъл, който подчертава необходимостта да се "генерира доказателствена база за разработване на политики без пристрастие или предварително определен извод“.

Сийгъл предлага тригодишна програма, според която на получателите ще бъдат изплатени по 1 320 канадски долара (930 евро) на месец, или 1 820 канадски долара (1280 евро) за хора с увреждания.

С експеримента трябва да се установи дали „безусловен базов доход може да надгради успехите, които са били постигнати чрез политиката на минимална работна заплата и по-високите обезщетения за деца, и да предложи по-голяма стабилност и предвидима подкрепа за днешния динамичен пазар на труда". Пилотната програма е част от по-широкообхватен пакет от мерки, с които следва да се създадат по-хуманни условия в канадската провинция. 

Темата за въвеждането на безусловен базов доход е широко дискутирана и в България. Според повечето критици, сред които и икономистът Стоян Панчев, подобен вид подпомагане изкривява стимулите за работа – големи групи от населението ще бъдат насърчавани да не работят, а да чакат управляващите да се грижат за тях. 

Трябва да се отчете и цената на това преразпределение. Въвеждането на ББД, или на минимална работна заплата от например 800 лв., ще доведе до затварянето на всички малки хотели и магазини, което означава огромна безработица. Бизнесът освен това ще си изнесе производството – в ЕС или извън него, смята Божидар Данев от БСК

Безусловният базов доход ще гарантира регрес, заяви по-рано през 2016 г. и бившият социален министър Христина Христова в предаването Денят ON AIR по телевизия Bulgaria ON AIR. “Дават се доводи, че този метод ще донесе социална справедливост. Идеята е, че има достатъчно средства, за да се раздадат поравно на обществото, да не изпадат хората в лишения и да се развият обществените услуги, защото гражданите ще са платежоспособни и ще употребяват всякакви услуги с парите си", обяснява Христова същината на идеята.

Сред застъпниците на идеята е Тони Баждаров, предприемач с 22-годишен опит в търговията. "ББД от една страна е спасителен пояс за всички хора. Ако човек не работи по една или друга причина – намира се в детска възраст или пък е пенсионер, той получава доход,  който му осигурява достоен живот. Но тъй като всички хора са равни, този доход се полага на цялото население, в това число и на работещите. От друга страна ББД е един пазар за стоките и услугите, които са включени в базовия пакет", каза той в интервю за Investor.bg.

Какво е Вашето мнение за въвеждането на ББД? Пращайте мненията си на info@investor.bg. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

112
rate up comment 3 rate down comment 1
toni.bajdarov
преди 7 години
Румъния, Унгария, Чехия, Полша, Дания и Швеция са членове на ЕС и имат свободни валути. Ще следваме техния пример и най-вече Дания, която освен свободна национална валута прилага данъчна тежест в размер от 57% от БВП, но чрез преки данъци и осигуровки и помощи/добавки. Ние ще прилагаме свободен лев, данъчна тежест 60% от БВП предимно чрез косвени данъци (обратно начислен ДДС и акцизи), евентуално оставане на ДДФЛ, символичен имуществен данък върху определени активи на физическите лица (МПС и недвижими имоти) и символичен данък върху капитала за юридическите лица (върху нетния капитал). Всички други данъци и задължителните осигуровки отпадат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
111
rate up comment 5 rate down comment 1
toni.bajdarov
преди 7 години
Общините и държавата нямат интерес да предоставят земя при привилегировани условия. Това противоречи на икономическата логика и е предпоставка за злоупотреби. ББД е изпълнение на държавния ангажимент по член 25 от Всеобщата декларация за правата на човека, а другото трябва да се подчини на икономическата логика и на пазара!Вярно е, че днес над 60% от потреблението е от внос. Но това се дължи на фиксирания курс. Валутният борд е пречка за развитието на националната икономика и затова ще бъде премахнат от първия ден на въвеждане на ББД. При свободен курс това поведение на потребление от внос ще доведе до понижаване на курса на лева към чуждите валути, а това ще оскъпи вноса и ще създаде конкурентни предимства за местното производство, което днес не може дори да започне заради субсидирания и контрабанден внос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
110
rate up comment 2 rate down comment 3
toni.bajdarov
преди 7 години
Ромите не можеш да ги възпитаваш с камшика, нито сега нито в условията на ББД - трябва да ги третираш наравно с другите. Но с ББД ромите няма да живеят в гетата като досега, а ще могат да се интегрират, ако мнозинството ги допусне до себе си. Досега те са изключени и е нормално да се държат агресивно към мнозинството и системата. Това може да се промени само с равно третиране и задължително образование, което формира едно ново съзнание и култура, каквито имаме ние българите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
109
rate up comment 2 rate down comment 3
toni.bajdarov
преди 7 години
Отговорил съм откъде ще дойдат парите за ББД - първо емитираме нужните пари по специални кредитни карти, после пазаруваме за потребление, начисляваме и плащаме ДДС и акцизи, после в началото на новия месец БНБ прави сетълмент и закрива служебно салдата за сметка на приходите в ДБ. Проблем имаме с инфлацията, която не подлежи на контрол. В този модел тя е под контрол - ставката ДДС служи на преразпределението, но също така натиска вътрешните цени надолу след началното установяване. Курсът на лева е свободен и той работи за българските производители за разлика от фиксирания курс, който работи за вносителите - инфлацията от неговото колебание е полезна за националната икономика, защото създава конкурентни предимства за местното производство спрямо вноса. Размерът на ББД се определя веднъж годишно, като се правят и прогнози за развитието, но по изключение можем да направим корекции през годината - важни са ни хората и националната икономика, а не абстрактни ценности!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
108
rate up comment 1 rate down comment 3
senzor
преди 7 години
Защо малки парчета земя, в много страни има положителен опит в колективна обработка на земя. Кооперативите в Полша, кибуците в Израел и много други. Освен това не става дума за раздаване на парчета земя а за предоставяне за обработка на свободни площи или площи за които държавата да заплаща определен наем на собствениците които не могат да ги обработват. Друг недостатък на ББД е че у нас се внасят огромна част от хранителните продукти. При евентуално увеличение на потреблението им ще се увеличат валутните разходи и ще се влоши външно-търговският баланс. Това директно ще застраши валутния борд с непредвидими последици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
107
rate up comment 3 rate down comment 0
Dies Irae
преди 7 години
И така и не отговори с цифри от къде ще дойдат парите за това ББД (печатане на хартия без покритие си го избий от главата защото това се нарича хиперинфлация и всички знаем до какво води). Просветли нас неуките. Данъци забрави защото това което предлагаш 100-150% ДДС е математически невъзможно и просто всички ще спрат да внасят ДДС. Така,че от къде. И тези приказки за автоматизация също ги забрави защото има много производства където колкото и да ти се иска да автоматизираш машините не са достатъчно напреднали и просто си трябва хора. Това с ***, че ще почнат да учат и ще станат едва ли не хора тия толерантски простотии ги гледаме вече 20 години и резултата е отчайващ. На всички ни е ясно, че този етнос трябва като влиза да ражда да се кастрира и да се заличи. Където и да са по света те навсякъде се държат по един и същ начин и на всякъде искат да ги разкарат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
106
rate up comment 2 rate down comment 0
toni.bajdarov
преди 7 години
България е член на ЕС и правилата са по-скоро като за Германия. Виж какво се случва там и си прави изводите за бъдещето на България, ако не въведе ББД.В Русе и на много други места има места за шивачки и други рабортници, но заплащането не компенсира разходите за живота и отсъствието на личен живот. С трици маймуни не се ловят... Работодателите се подчиняват на конкуренцията, но държавата има свои функции и трябва да ги изпълни, без да товари икономиката с тежести! Това става с потребителски данъци и ББД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
105
rate up comment 2 rate down comment 0
toni.bajdarov
преди 7 години
Липса на мотивация и мързел не са едно и също! Мързелът е обвинение към индивида, а липсата на мотивация е обвинение към системата и/или работодателя. Резултатът е един и същ. Раждаемостта на *** съм дискутирал в коментар номер 107. Оставянето им без помощи ще доведе до радикализация и/или до международна изолация и дори окупация на България по линия на ООН и ЕС. Социалният мир и държавността имат цена и тя важи не само за ***, но и за бедните българи. ББД е най-балансираното решение с оглед новите реалности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
104
rate up comment 2 rate down comment 1
toni.bajdarov
преди 7 години
Упражняващите непривлекателни професии ще могат да се договорят за друго заплащане на труда си или техните работни места ще бъдат автоматизирани. При невъзможност е приемливо да внесем работна сила отвън срещу заплата+ББД+работна виза... Този принцип важи и за всички останали видове труд. Но има и принудителни мерки за нетните бенефициенти в трудоспособна възраст - да приемат трудови отношения от местни работодатели срещу допълнително заплащане в случай на криза на пазара на труда. Но дори тези мерки не отменят ББД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
103
rate up comment 2 rate down comment 0
toni.bajdarov
преди 7 години
Осигуряването на обработваема площ е същото безумие като създаване на никому ненужните работни места! Обработката на дребни парчета земя е нерентабилно начинание - отдавна имаме разделение на труда и всички потребяваме продукти, произведени от друг. Нужни са ни само пари, за да платим за тях. ББД не отменя задълженията по другите закони и това е достатъчна котва. С другите закони не отменяме ББД, но можем да поставяме условия във връзка с гражданството и/или пребиваването на чужденците - например владеене на български език писмено и говоримо, поне средно образование от нов тип, което да служи на развитието на хората в новата система и т.н... Това е посоката, в която трябва да се мисли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още