IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Часът на адвокатите: Американците подават искове заради коронавируса

Големите корпорации засега са по-скоро пожалени, някои американци искат да съдят и Китай и комунистическата партия на народната република

08:33 | 13.04.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Прокурорът на Мисури Ерик Шмид. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Прокурорът на Мисури Ерик Шмид. Снимка: Bloomberg LP

Ако има за какво да подадете иск, американските адвокати веднага са на разположение. Не е по-различна ситуацията и при пандемията на коронавируса. Хиляди дела от предполагаеми жертви на коронаввируса вече са висящи в САЩ. Според индекса за проследяването на жалбите заради Covid на адвокатската кантора Hunton Andrews Kurths от началото на пандемията има почти 10 000 жалби, свързани с Covid-19.

Повечето от ищците са служители, които предприемат правни действия срещу своите работодатели. Непосредствено след това следват исковете срещу застрахователи. Това са предимно ресторанти, барове и магазини, които трябваше да затворят и искат застрахователи да покрият загубите.

Фактът, че в момента има бум на исковете, се дължи на това, че благодарение на успешната кампания за ваксинация бавно се вижда края на пандемията. Повечето от жертвите разполагат със срок до една година, за да подадат жалба. Това означава, че сега е високият сезон за американските адвокатски кантори, пише в свой анализ германският Handelsblatt.

Сред многото дела са няколкостотин срещу операторите на круизни линии и старчески домове. Именно там са се случили най-многото случаи на заразени и смъртни случаи в началото на пандемията. В случая с круизните линии обаче повечето съдилища отхвърлиха жалбите. В процеса на Diamond Princess Cruise, например, когато 700 души бяха заразени в началото на пандемията, съдиите твърдят, че е трудно случаите на зараза да се отдадат на небрежност на оператора.

Засега няма ясна индикация за това как съдилищата ще решават по застрахователните дела. Решенията в полза на ищеца и ответника са приблизително балансирани. „Все още няма ясна съдебна практика дали пандемията е „непреодолима сила“, или не“, обяснява професорът по право Стивън Тапия от университета в Сиатъл. „Теоретично ресторантите и баровете биха могли да се застраховат срещу такова явление“.

Големите корпорации засега са пощадени

За американските стандарти съдебните дела срещу големи компании като Amazon, Tyson Foods или McDonald’s са по-скоро малко. Наблюдателите бяха очаквали значително повече от приблизително 2000-те дела, заведени до момента.

Но има основателна причина за това: „В почти всички щати има независими трудови съдилища, където перспективата за обезщетение е малка част от това, което иначе е възможно в американските съдилища“, обяснява адвокат Тапия. В трудовите съдилища жертвите биха могли да се надяват само на поемане на медицински разходи и малък размер на обезщетение.

От друга страна, съдебен иск в щата Ню Йорк може да бъде доста опасен за Amazon: Главният прокурор Летиция Джеймс обвинява там онлайн търговеца. Тя обвинява Amazon, че не е защитил адекватно служителите си в два склада в Куинс и Стейтън Айлънд. Освен това се твърди, че групата е наказвала онези, които се оплакват от липсата на защитни мерки.

Amazon отхвърля обвиненията и се опита да предотврати съдебния процес с мотива, че безопасността при работа не е в прерогативите на щата, но без резултат.

Тапия не вярва, че много жертви на коронавируса ще заведат дела срещу отделни власти или щати, както в Ишгл. „Повечето щати затвориха всичко много бързо. Ако въобще има дела, ще ги видим в Тексас, Флорида, Джорджия или Аризона “, казва той. Властите там много бързо отмениха затварянето на магазините и не наложиха изисквания за носене на маски.

Американците подават искове и срещу Китай

Едва ли някой в САЩ съди собственото си правителство. Има обаче няколко групови искове срещу Китай. Благодарение на закон от 1976 г. в САЩ е възможно да се съдят чужди държави и правителства пред федерални съдилища. Законът за чуждестранния суверен имунитет е приет предимно заради борбата с тероризма и предвижда някои изключения, при които нормално приложимият имунитет на държавите вече не е приложим.

Поради тази причина няколко адвокатски кантори подадоха колективни искове през миналата пролет, в които могат да участват не само жертвите на Covid, но и медицински сестри и хора, загубили работата си.

Първата адвокатска кантора, която заведе дело срещу Китай, беше Berman Law Group. Нейните аргументации са: Тъй като Китай омаловажава опасността от Covid-19 и заглушава гласовете на лекарите, вирусът успя да се разпространи по целия свят. Следователно адвокатската кантора съди както страната, така и комунистическата партия, но също така и лабораторията, от която коронавирусът може да произхожда.

Китай обаче не иска и да чуе нищо това. Китайското министерство на правосъдието съобщи на ищците, че разглежда съдебния иск като нарушение на нейния собствен суверенитет и че Китай не попада под юрисдикцията на американските съдилища. „Продължаваме да настояваме Китай да носи отговорност и да заплати за това, което е направил, а Китай може да си позволи да плати“, казва Матю Мур от юридическата група Berman Law Group. „Имат активи в размер на милиарди долари тук, в САЩ, които са обект на американското законодателство“.

„Ние поддържаме нашите твърдения, че всеки от подсъдимите, посочени в делото, е отговорен за развихрянето на тази пандемия в САЩ и останалия свят“, твърди още Мур.

Очакванията за успех са по-скоро минимални

Засега обаче шансовете за успех се оценяват като доста ниски. Известният израелски адвокат и ръководител на юридическия център Shurat Hadin – Israel Law Center Ницана Даршан-Лайтнер, която съветва американски адвокатски кантори, които сега възнамеряват да предприемат действия срещу Китай през лятото, сега е песимист.

Трудно е Китай да бъде намерен за отговорен от съда за щетите от коронавируса, казва правозащитничката, която в миналото е съдила терористични организации, но също така и държави като Иран и Северна Корея, от името на жертвите на тероризъм.

За целта първо трябва да бъде премахнат държавният имунитет на Китай. За да бъде допуснат иск срещу Китай в американски съд, трябва да се докаже, че нарушението на Китай е било толкова сериозно, че държавата губи имунитета си. Това не само е доста трудно от юридическа гледна точка, но и чуждестранните политици се обявяват против повдигане на обвинения срещу Народната република, защото не искат да се забъркват в сериозни спорове с Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
2-3 дела да спечелят за да има прецедент и след това ще е интересно. Успех! Дано да осъдят успеят да стигна и до такива като Били инжекцията, Фаучи, Гавин Нюсом, Куомо и други долни гадове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още