IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черният ден за златото

Някои акции на златодобивни компании загубиха по 15% от стойността си за часове

15:44 | 21.07.15 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Рос Норман е объркан. Ръководителят на богатия на традиции дилър на ценни метали Sharps Pixley не разбира защо китайското правителство омаловажава своите златните запаси. Защото точно това се е случило според него, когато през уикенда централната банка обяви запас от 1 658 тона злато.

Това все пак е ръст от 60 на сто в сравнение с 2009 г., когато бяха представени последните данни. Но и тази цифра дава на Китай пето място след САЩ (8 133 тона), Германия (3 383 тона), Италия и Франция. Всички анализатори очакваха повече. Подобно на Норман, според когото Китай разполага със златен резерв от около 4 000 тона, пише в свой анализ DPA. 

От това объркване може да са се възползвали спекулантите в Шанхай и Ню Йорк, за да изпратят цената на златото към дъното. The Telegraph цитира Норман с неговия анализ, че в неделя вечерта на Globex Exchange в Ню Йорк в рамките само на две минути са били сключени 7 600 контракта за общо 24 тона злато.

Практически в същото време се парализират продажбите на контракти за над 33 тона злато на местния пазар в Шанхай. По същото време борсата в Япония е затворена заради почивни дни, а Европа още спи. "Тънък пазар",  който реагира силно. Норман подозира, че зад всичко това се крият целенасочени "къси" продажби. При тях някои участници на пазара се опитват да натиснат пазар, на който държат например сертификати, за да може след това да се възползват непропорционално от спада в цените.

В дългосрочен план фундаменталната тенденция обаче може да се отрази негативно за жълтия метал. Защото въпреки теорията на Норман акциите на производителите на злато реагират с масивен срив на цените.

Особено силно се срива първоначално цената на акциите на Australian Newcrest Mining на австралийската борса. Книвата се сриват с 10,3%. Northern Star Resources, която през юли представи рекордни финансови резултати, загуби 9,6% от пазарната си капитализация. Regis Resources отчете спад от 7,2%.

В САЩ разпродажбите продължиха. Newmont Mining от Колорадо, която има многобройни мини, включително в Австралия, Перу и Мексико, отчете на борсата в Ню Йорк спад от 12,25% до 18,16 долара. Цената на акциите на Barrick Gold се срина с 15,9% до 7,39 долара - до 52-седмично дъно.

Goldcorp, един от най-големите производители, в края на сесията се котираше с 12,25% по-ниско ниво до 12,89 долара. Изненадващо стабилна остана акцията на Randgold на Nasdaq в Ню Йорк с отстъпление от "едва" 5,37%.

Последна актуализация: 08:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 8 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
"Хора разберете - ЕДИН ГРАМ ЗЛАТО СТРУВА ЕДИН ГРАМ ЗЛАТО !!! Златото може само да бъде добивано и е ясно, че е ограничено количество находищата се изчерпват или поне тези, които са достатъчно богати, за да си струва да се разработват." Намам възможности и желание но, вариантът изкпуване за вторична преработка настройване канали за доставка и т.н.на /каквото се сетите, съдържащо жълто/ и за неговото извличане, си е нещо от вида на златотърсаческите кооперативи. А кооперативът, както знаем, е частно предприятие /всеки има своята част/. КЪПИталъзиъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
Обясни им го, Импи! Че някои тук, вместо да се замислят, току се пенятвят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
Немой се корка, тоя е в абстинентна криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 0
horhe7
преди 8 години
супер.откога чакам срив!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 17 rate down comment 2
dr.5rov
преди 8 години
Първи и основен признак по който ще познаеш истинския червен другар е неговата непоносимост към други, различни от неговите разбирания. Направо пяна им избива от устата, губят самоконтрол и са готови да се хвърлят в яростна битка, па макар и само словесна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 17
StraightForward
преди 8 години
Ей *** червен, кога ще ти дойде акъла, знаеш ли???? А ***??Долара расте защото има си статии в блоомберг, чети преди да си проличи колко си зле и с мозъка си и с живота си явно. От къде изпълзяхте, толкова много *** с празни червени глави????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 3
sssaaa
преди 8 години
"Аргументът с поскъпването на долара отслабва растежа и дава на Фед повече време. Но след това растежът се забавя, а доларът ще се срине", заяви пазарният стратег в Morgan Stanley Джонатан Мъкей.Ще перифразирам - 16$ трил дълг на САЩ ==>нямат интерес от дефлация, а инфлация;Сега се борят да направят инфлацията от 1 - 2%;Когато $ се срине, ще дойде "бял ден", за тези които имат капчица от златния басейн.If all the gold ever mined was melted into a solid cube,the cube with sides of 20.5m would fit in an Olympic Swimming Pool.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 25 rate down comment 7
dr.5rov
преди 8 години
Всичко, което може да застраши възхода на долара в следващите няколко години трябва да бъде елиминирано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 17 rate down comment 2
rainmaker
преди 8 години
в ранните часове на понеделник сутринта когато пазара е наи тънък някои продаде 22т злато за 30сек. това е 1% от световния добив на злато за 1година. всеки сам да си направи изводите защо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 20 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
Златото, Мотовилка е един 6000г. балон .... още преди царе и царици, пичове и девици ...... още онея дет са прайли пирамидите са боравили с него не е от как NYSE e там ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още