Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Covid-19 дава шанс за съживяване на публичните пазари

Правителствата трябва да подхранят свързания с коронавируса ентусиазъм към акциите

Covid-19 дава шанс за съживяване на публичните пазари

Снимка: Bloomberg

Пандемията от коронавирус, благодарение на смес от блокажи и парична криза, вдъхна нов живот на глобалните фондови пазари, пише за Financial Times Мерин Самърсет Уеб, главен редактор на MoneyWeek.

Разгледайте този пример: миналия понеделник само 9300 трейдъри, използващи платформата без комисионни Robinhood, притежаваха акции в Kodak, като книжата се търгуваха на цена от 2,20 долара за брой. До петък, след като Kodak обяви, че ще започне да произвежда съставки за лекарства, свързани с Covid-19, 133 000 трейдъри притежаваха акции на компанията - и цената беше 36 долара.

Може да погледнете с насмешка на това и да кажете, че тълпата от ирационални дребни инвеститори на Robinhood е превърнала пазара във видео игра. Но това би било грешно. Около половината от 10-те милиона потребители на Robinhood (средна възраст около 30 години) са начинаещи инвеститори, а други брокери също отчитат рязко увеличение на новите акаунти.

Още по темата

Кризата също напомни на компаниите, че основната цел на публичното търгуване - достъпът до финансиране от акционери с дългосрочен хоризонт - е много полезна, когато спешно имате нужда от пари. Цифрите са красноречиви. В световен мащаб компаниите, регистрирани на борсата, са набрали 129,5 млрд. долара само през май тази година - двойно повече от май 2019 г. През първата половина на 2020 г. американските фирми са набрали 125,6 млрд. долара - най-много от 30 години, според PwC. Във Великобритания Peel Hunt отбелязва 92 сделки, свързани с Covid от март насам. Допълнителна добра новина е, че досега средната възвръщаемост за инвеститорите, участвали в тези набирания на капитал, е около 16%. Всички печелят.

Това напомняне идва тъкмо навреме. Броят на листнатите компании спадаше по неприятен начин. В края на юни 2 004 компании се търгуваха на Лондонската фондова борса, което е намаление от 2 428 през 2000 г. Миналата година само 36 компании осъществиха първоначални публични предлагания (IPO) във Великобритания - най-малкият брой от десетилетие.

В САЩ изследване на Александър Люнгквист, Ларс Персон и Йоаким Таг отбелязва, че „прекомерното делистване“ - компаниите спират да се търгуват публично - е довело до срив в степента на участие на фондовите пазари. Броят на фирмите, регистрирани за борсова търговия в САЩ, достигна максимум от 7 428 през 1997 г., но до 2019 г. спадна до 4 400, по-малко, отколкото в Китай. Към 2018 г. непубличният капитал осигуряваше пет пъти по-голямо финансиране за компаниите от IPO. Днес непубличните фирми в САЩ са повече от листнатите.

Регистрирането за търговия на борсата си има недостатъци: досадни срещи с анализатори, сърдити пенсионери, които присъстват на годишните общи събрания, намеса от страна на акционери активисти и безмилостни изисквания за регулиране и прозрачност. Добавете вероятността за по-строго регулиране, изискващо разкриване на информация и предприемане на действия относно климата и други проблеми, и делистването може да изглежда още по-привлекателно от сега. Защо да не си спестите главоболията и да не почерпите директно от морето от кеш, предлагано от непубличния капитал?


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
4
 
1
преди 5 месеца
Ma тоя Ковид бил мнооо възможен бе!
Колко възможности чета тука, вай-вай!
-32,9% от БВП е най-дъ-бест на таа гадъ :)

Още от Анализи
Повече финансови шефки ще са от полза за всички