Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

COVID-19 подхранва най-големия вегетариански бум от десетилетия

2020 г. ще е втората поредна година с намалена консумация на месо на глава от населението - повратна точка за раздираната от проблеми индустрия

COVID-19 подхранва най-големия вегетариански бум от десетилетия

Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалната коронавирусна пандемия помага на най-големия спад в консумацията на месо в света от десетилетия.

Приемът на глава от населението се очаква да намалее до най-ниското си ниво от девет години, понижението от 3% от миналата година е най-големият спад от поне 2000 г., показват данни на ООН. В същото време анализатори очакват понижението да не е само на глава от населението, но и като цяло в търсенето по отделни региони.

А това е значителна промяна за индустрия, която разчита до голяма степен на постоянния растеж, посочва Bloomberg в свой материал. Тя се случва почти на всеки водещ пазар, в това число и САЩ, където очакванията са потреблението на месо да не се върне към предпандемичните си нива поне до 2025 г.

Още по темата

Редица фактори допринасят за промяната. Икономическите последствия от коронавируса означават, че потребителите се опитват да харчат по-малко. Затварянето на ресторантите пък намали търсенето, тъй като повече хора ядат месо, когато се хранят извън къщи. В Китай – където е една трета от световната консумация, все повече нараства недоверието към животинските продукти, след като коронавирусната епидемия в страната бе свързана с консумацията им. Пречките в производството, като огнищата на коронавирус в заводите, които предизвикаха криза в индустрията в САЩ, също доведоха до проблеми със снабдяването и по-малка консумация на месо.

Екоактивистите от години призовават за намаляване на консумацията на месо. По някои параметри земеделието произвежда повече парникови газове в глобален мащаб, отколкото транспортният сектор, най-вече заради животновъдството. Само месото и млечните продукти са отговорни за до 18% от парниковите газове, произведени от човека.

Това, което предстои да стане ясно, е до каква степен промяната, причинена от пандемията, ще се задържи. Ако потребителите свикнат да ядат по-малко месо, то това ще постави ли началото на нова ера в начина ни на хранене?

Налице са известни сигнали за структурни промени – милиони хора приемат повече растителни протеини заради притеснения за околната среда. В същото време експлозията на коронавирус в кланици и преработвателни цехове – от САЩ през Бразилия до Германия, подчертава последствията за служителите на индустрията, които се занимават с рискова дейност за малко пари. Но и тук все още е рано да се каже дали новият фокус върху условията за работа във фабриките за се отрази на търсенето на месо.

В същото време покрай коронавируса все повече хора свикнаха да си готвят у дома – навик, който може да се задържи, особено като се има предвид, че хранителната индустрия ще се свие. Около 2,2 млн. ресторанта по света ще затворят врати, показват данни на консултантската компания Aaron Allen & Associates. Намаляването на предлаганите услуги в хранителния сектор е „голям шок за търсенето, за възстановяването от който ще е необходимо дълго време“, смята Алтин Кало, анализатор на Steiner Consulting Group.

Преди пандемията 50% от изяденото месо в САЩ се е консумирало извън дома, показват данни на Boston Consulting Group.

„Ако в бъдещето структурно ресторантите изглеждат по различен начин и храненето извън къщи е трайно занижено, то тогава според мен можем да кажем, че е възможно да има по-малко потребление на месо“, посочва земеделския експерт на Boston Consulting Group Декър Уокър. „Хората ще продължат да приемат същия обем калории, но ще го правят вкъщи, където количеството месо е по-малко“, допълва той.

Още по темата

Междувременно от американския Център за контрол и превенция на заболяванията съобщиха, че до края на май 16 233 работници в американски месокомбинати са били заразени с коронавирус, като 90% от тях са хора от малцинствата. От всички болни 86 души са загубили живота си.

Фактори за увеличаване на риска от зараза са продължителният близък контакт, както и общите работни пространства, транспорта и общуването с други работници, показва доклад на института.

Месният бизнес е един от най-тежко засегнатите сектори по време на бума на коронавирус в САЩ. Болните работници станаха причина за затварянето на редица обекти и намалените количества свинско, телешко и пилешко в търговската мрежа.  Докладът е изготвен на база данни от 239 обекта в 23 щата в САЩ.

Очакваният тази година спад в консумацията ще е налице, след като и миналата година имаше спад на потреблението на глава от населението. Тогава една от причините бе африканската чума по свинете, заради която бяха умъртвени милиони прасета във водещия производител Китай, а това на свой ред увеличи цените на дребно и сви търсенето. Понижението за две поредни години ще означава спад от около 5% в потреблението на глава от населението от 2018 г. насам, според данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН.

Въпреки всичко има шанс общото потребление на месо да се увеличи през тази година, тъй като населението може да се окаже, че нараства с по-бърз темп от производството на месо. Все пак намалението на глава от населението е повратна точка за индустрията.

В Европейския съюз консумацията на свинско се очаква да намалее до седемгодишно дъно през 2020 г., като тази на телешко и пилешко също намалява, показват прогнози на американското земеделско министерство.

Пандемията се появи във време, когато вече се наблюдава намалено търсене на месо в някои части на блока заради екологични или етични причини. Германия – родината на брадвурста и шницела, се превърна във вегетариански рай: проучвания на местното земеделско министерство от май показват, че 26% от респондентите консумират месо или наденица ежедневно спрямо 34% през 2015 г.

„Балансираният режим на хранене не включва месо или наденица всеки ден“, посочва германският земеделски министър Юлиа Кльокнер в изявление.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
0
 
0
 
13
cyclop до: фиг.1
преди 5 месеца
Продавачите на "месо" печатано на принтер, на пастет от щурци и прочие подобни ***, които скоро ще се опитат да ни принудят да ядем.
2
 
0
 
12
mrynmryn до: ing5rov
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
За разлика от теб, аз съм на "свинска сватба" 4 пъти, всяка зима. Сигурно си от ония смешници, които бленуват по "онова време", но не знаят от коя страна се държи мотиката.
0
 
0
 
11
ing5rov до: mrynmryn
преди 6 месеца
няма как да ядеш домашно месо и да ръсиш глупости тука ... ти си градско цвете ... личи си
2
 
2
 
10
фиг.1 до: mrynmryn
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Явно зеленчуково-веганската мафия е същинска Камора!
1
 
4
 
9
mrynmryn до: фиг.1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Наскоро гледах един филм за някакви веган бодибилдъри. Та след кратка проверка се оказа, че продуцентът на филма, е имала дял (беше жена) в компания за веган протеин. В тая сфера храни/хранителни добавки, почти всички публикации, са платени от някого, независимите проучвания са доста малко.

Още от Анализи
Съдебна победа на лидер на „Ку Клукс Клан“ може да предпази и Тръмп