IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Covid-19 попарва перспективите пред младото поколение

Този лош старт ще преследва абсолвентите в развитите държави за години напред

08:13 | 28.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Какво кофти време за дипломиране от университета. През тази година абсолвентите претърпяха отлагане на изпитите и прекрояване на схемите за оценяване. Те бяха лишени от празнични балове и церемонии по награждаване, пише Брук Мастърс за Financial Times.

Най-неприятното е, че те завършват в най-лошата икономика след Голямата депресия, при близо 15 процента безработица в САЩ и 36 милиона уволнени работници заради коронавируса. Във Великобритания намеренията за наемане са на най-ниското ниво от поне 15 години, като една пета от работодателите планират да освободят служители през следващите три месеца. Свободните работни места намаляват с две трети на годишна база, според Института за изследване на заетостта.

Завършващите вече страдат. Проучване на Prospects сред студентите в Обединеното кралство в последната им година установи, че 30 на сто са загубили работата си или имат отменена или отложена оферта. В САЩ на 35 процента от студентите в колежите бяха отменени предложените стажове, като повечето не са получили обезщетение, показва проучване на Yello.

Ситуацията е още по-лоша за онези, които нямаха алтернативен план. Две трети от завършилите във Великобритания имат оттеглено или задържано заради пандемията заявление за работа, според проучване на Bright Network.

Проблемът вероятно няма да бъде ограничен до тази година. Някои работодатели в САЩ казват на Националната асоциация на колежите, че набирането на персонал от випуск 2021 г. ще бъде засегнато заради намаляване на разходите, забраните за посещения в кампуса и съкращаването на списъците им с целеви училища.

Ако можем да съдим от историята, този лош старт ще преследва новозавършилите за години напред - Институтът за фискални изследвания установи, че британците, които са напуснали училище или университет в рецесия, печелят по-малко пари до пет години по-късно. В САЩ спадът на доходите е продължил цяло десетилетие. Неблагополучието се усеща като особено несправедливо, тъй като тази рецесия е причинена от карантина, предназначена да предотврати разпространението на заболяване, което засяга възрастните хора много по-тежко от младите.

Икономическото спиране засегна тежко и секторите на гостоприемството и развлеченията, като почти елиминира барманските и сервитьорски работни места, на които много млади хора традиционно разчитат, за да придобиват трудов опит и да се изхранват, докато кандидатстват за позиции по специалността. Те сега дори не могат да пътуват.

Това поставя тежестта върху компаниите, които могат да работят виртуално, за да предотвратят плащането на непропорционална цена от това поколение. По време на тази криза много говорихме за капитализма на заинтересованите страни и необходимостта да се предотвратят икономически белези. Това е един от онези моменти, в които ножът опира до кокала.

Засега реакцията е смесена. Счетоводната фирма BDO разпусна стажантите, които бяха в първата си година, а банките Santander и Lloyds прекратиха летните стажове във Великобритания.

Но големите банки от Уолстрийт, в това число Goldman Sachs, Citigroup и JPMorgan Chase, продължават с летните си онлайн програми и ще привлекат хиляди нови стажанти по график през есента. „Искаме да подкрепим нашите общности. Имаме нужда от нова кръв, за да сме сигурни, че можем да продължим напред“, казва Райлънд МакКлъндън, който ръководи програми за кариерно развитие в JPMorgan.

Citi също гарантира, че на участниците в съкратените й летни стажове ще бъдат предложени постоянни работни места през 2021 г., стига да отговарят на минималните изисквания. „Видяхме възможност да облекчим част от стреса, който много млади хора изпитват в момента, особено тези, които се готвят да навлязат на пазара на труда в условията на голяма икономическа несигурност“, обясняват ръководителите на банката в блог.

Това е не само заслужаващо уважение, но е и добър бизнес. Възстановяването от Covid-19 може да настъпи бавно. Но когато това стане някои компании ще разполагат с добре обучен млад персонал, готов да се залови за работа. Други ще имат само низ от разочаровани младежи с горчиви спомени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още