Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Да, Тръмп не започна войни, но дългът и при него скочи

През неговия мандат дългът нарасна с близо 40% до 27,8 трлн. долара, или около 100% от БВП. Далеч не само заради пандемията

Да, Тръмп не започна войни, но дългът и при него скочи

Снимка: Bloomberg

Едно от по-малко известните, но много вредни наследства на Доналд Тръмп ще бъде експлозивният ръст на държавния дълг, настъпил в неговия мандат. Финансовото бреме, което той стовари на нашето правителство, ще тежи десетилетия наред, натоварвайки децата и внуците ни с дългове, пишат за ProPublica Алън Слоун и Чезари Подкул.

Националният дълг се увеличи с почти 7,8 трилиона долара при управлението на Тръмп. Тази стойност е почти два пъти повече от задълженията на американците под формата на студентски заеми, кредити за покупка на автомобили, кредитни карти и всеки друг вид дълг, различен от ипотеките, взети заедно, показват данни на клона на Федералния резерв в Ню Йорк. Това се равнява на около 23 500 долара в нов федерален дълг на всеки човек в страната.

Растежът на годишния дефицит при Тръмп се нарежда на трето място в историята като дял от БВП, според изчисления на бюджетния ескперт от Вашингтон Юджийн Стърл, съосновател на Центъра за данъчна политика Urban-Brookings. И за разлика от Джордж Буш-младши и Ейбръхъм Линкълн, при които бяха най-големите ръстове в дефицита, Тръмп не започна две войни, нито трябваше да плаща за гражданска война.

Икономистите са съгласни, че страната имаше нужда от огромни дефицити по време на кризата с COVID-19, за да предотврати икономически катаклизъм, но федералните финанси при Тръмп се бяха влошили много още преди пандемията. Това се случи, въпреки че икономиката процъфтяваше, а безработицата беше на исторически ниски нива. Според описанието на самата администрацията на Тръмп нивото на националния дълг преди пандемията вече бе „кризисно“ и „сериозна заплаха“.

Комбинацията от намаляване на данъците при Тръмп през 2017 г. и липсата на сериозно ограничаване на разходите помогнаха както на дефицита, така и на дълга да скочат. Така че, когато вирусното бедствие, което се случва веднъж в живота, удари страната и ние наляхме повече от 3 трилиона долара в икономически стимули, вече нямаше никаква възможност за грешки.

Националният ни дълг достигна огромни нива спрямо икономиката - почти толкова висок, колкото беше в края на Втората световна война. Но за разлика отпреди 75 години, огромната финансова тежест, завещана от здравната програма Medicare (на Обама) и социалното осигуряване, ще направи фискалното изплуване неимоверно по-трудно.

Пропадането по-дълбоко на червено е обратното на това, което „Кралят на дълга” Тръмп каза, че ще се случи, ако стане президент. В интервю от 31 март 2016 г. пред Боб Уудуърд и Робърт Коста от Washington Post той заяви, че може да изплати националния дълг, тогава в размер на около 19 трилиона долара, „за период от осем години“ чрез предоговаряне на търговски сделки и стимулиране на икономическия растеж.

След като встъпи в длъжност, Тръмп прогнозира, че икономическият растеж, създаден от данъчните съкращения през 2017 г., в комбинация с приходите от митата, които той наложи върху широк спектър от стоки от много страни, ще помогнат за премахването на бюджетния дефицит и ще позволят на САЩ да започнат да изплащат своя дълг. На 27 юли 2018 г. той заяви пред Шон Ханити от Fox News: „Имаме 21 трилиона долара дълг. Когато намалението на данъците от 2017 г. окаже своето въздействие, ще започнем да изплащаме този дълг, сякаш е вода."

Девет дни по-късно той написа в Twitter: „Поради митата ще можем да започнем да изплащаме съществени суми от натрупания 21 трлн. долара дълг, голяма част от него - от администрацията на Обама.“

Не се случи така. Когато Тръмп встъпи в длъжност през януари 2017 г., надпартийната Бюджетна служба към Конгреса (CBO) прогнозира, че дефицитът на федералния бюджет ще бъде 2-3% от американския брутен вътрешен продукт по време на мандата на Тръмп. Вместо това дефицитът достигна близо 4% от БВП през 2018 г. и 4,6% през 2019 г.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
2
 
7
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Защо да работят, като могат да печатат на корем и да изкупуват работещите?

Те откриха философския камък и няма да се откажат от него, напротив - ще го използват все повече и повече.
0
 
2
 
6
evlogi до: vzhekoff
преди 1 месец
За 10 не знам, но 3-4 ми се струват напълно реалистчини.Той още не е поел и вече се кани да прокара в конгреса нови 1.9 трилиона, в добавка към 900 млрд. които гласуваха преди нова година.
1
 
1
 
5
преди 1 месец
първия рабптен ден на Некролога и веднага 52хил. безработни с прекъсването на нефтопровода Кейстоун и стената на границата с Мексико ....
3
 
9
 
4
vzhekoff до: evlogi
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Абсолютно си прав. За съжаление и тукашните ОФ-медии (в каквата бавно се превръща и тази) не са по-назад. Апропо, имаше прогноза, че Байдън се кани да изпляка около 10 трлн. нов дълг само за 2021.
2
 
10
 
3
преди 1 месец
Обама натрупа 8 трлн $ дълг( с което почти удвои сумата на общият дълг) по време на неговите години начело на САЩ , но тогава това на прогресивните сили не им пречеше.В тези 7.8 трлн, които сега са приписват на Тръмп, 3 трлн са от последната година и са основно (2.2 трилиона от тях) резултат от антипандемийнисте мерки.Дългът по целият свят скочи най-вече заради огромните разходи покрай коронакризата.И въобще не е нещо присъщо само на САЩ.В много страни в Европа и Япония ситуацията е дори по зле.Между другото подобна е и в Китай, само дето там дългът е замаскиран като дълг на държавни структури и провинциалните власти, и се проявява по-малко в държавния бюджет.
Сега отечественият фронт в Щатите, предвождан от CNN и Ню Йорк Таймс ше направи всичко възможно да изкара де що има негативно че е причина от Тръмп. и разбира се , ще се положат максимални усилия населението да забрави, че в началото на 2020 година икономиката на САЩ беше в блестящо състояние и безработицата беше паднала на нива , каквито не беше имало откакто се води статистика там ,и най-вече ще се постараят да заличат факта че за пръв път от много години насам през 2019 година ножицата в богатството между най-богатите и най бедните се сви.

Още от Анализи
Лихвите губят значението си за монетарната политика