Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Дали пазарите не са балон, защото трейдърите живеят в такъв?

Липсата на разнообразие сред инвестиционните мениджъри допринася за стадното поведение

Дали пазарите не са балон, защото трейдърите живеят в такъв?

Снимка: Bloomberg

Неотдавнашните понижения в цените на акциите пораждат опасения, че американският фондов пазар, подкрепен от стадо бикове, откъснати от икономическата реалност, е в състояние на балон, пише за Financial Times Доминик Миел, бивша партньорка в хедж фонда Canyon Capital.

Още по темата
Определението за балон - свят, изолиран от разнообразни взаимодействия или възгледи - ми напомня за професионалистите на пазара, с които се сблъсках през 20-те ми години като хедж фонд инвеститор. Срещнах само още една жена партньор. Повечето инвестиционни екипи изглеждат като мъжки екипажи по гребане в университет от Бръшляновата лига. Ако фондовият пазар е балон, това е така, защото трейдърите живеят в такъв.

Финансовите балони не са новост. Манията по лалета от 1637 г., когато цените на луковиците, тъкмо навлезли в Холандия, се е изстреляла в космоса и после сгромолясала, е ранен пример. Но оттогава насам те продължават редовно да се появяват. Нереалистичен възглед за растежа на индустриалния сектор през 20-те години на миналия век предшества срива на фондовия пазар в САЩ през 1929 г., а използването на интернет в началото на този век наду дотком балона. Дерегулация, висок ливъридж, ниски лихвени проценти и излишък на пари са други възможни съставки.

Но един фактор е общият знаменател: наречете го стадно поведение, групово мислене или опасение, че изпускате купона - в зависимост от това колко готино искате да звучите пред децата си. Ценовият балон си остава лошо решение, взето от тълпата.

Изследване, публикувано през 2014 г. от Националната академия на науките на САЩ, заключава, че „балоните се характеризират от етническа хомогенност на пазара и могат да бъдат предотвратени чрез диверсификация“. Звучи логично. Финансовите пазари се предполга, че се самокоригират, така че, за да се появят балони, грешките в ценообразуването трябва да бъдат повсеместни.

Каква по-плодородна почва за подобни грешки от хомогенна група, в която участниците са склонни да приемат решенията на колегите си и е малко вероятно да поставят под съмнение поведението им? Животински импулси в действие.

Делът на жените фонд мениджъри в САЩ намалява след 2000 г. Компаниите за управление, собственост на жени или хора от малцинствата, ръководят по-малко от 1,5 на сто от активите.

Тези изключения са не само редки, но и често пренебрегвани. Докато бях на среща, където всички останали бяха мъже, веднъж поправих участник, който погрешно бе оценил опция върху лихвен процент като неструваща нищо. Не е такава, казах аз, а просто е извън пари. „Ти си жена, аз съм мъж“, отвърна той. "Да не спорим!"

Помислих да изтъкна, че твърдението ми е на базата на модел, донесъл Нобелова награда на двама бели учени. Но се очакваше да преглътна забележката. Така и направих, въпреки че ръководех срещата.

Като старши портфолио мениджър открих също така, че когато яростно се противопоставях на решения, бивах пренебрегната като „твърде емоционална“. В нощта, когато Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ през 2016 г., анализатор попита дали „ще бъда сломена, ако Хилари загуби“. По-късно той каза, че това е било „шега“.

Промяната изисква тласък и стимули. Днес много специалисти по подбор на персонал в сектора на инвестициите я възприемат неправилно. Търсач на професионалисти от Long Ridge Partners се изрази по следния начин: „Повечето фондове искат да наемат най-талантливия. Не ги интересува дали е мъж или жена." Той не гледа ли спорт? Не най-големият талант печели, а най-добрият отбор. Понастоящем търговията на дребно предлага огромна възможност за инвестиции в затруднени компании. Инвестиционен тим, който например не отчита клиентската база, трудно ще оцени тези бизнеси.

Освен ако клиентите не изискват разнообразие от своите инвестиционни екипи, няма да има стимул за промяна. Има прецедент обаче. Накъде през 2017 г. State Street и BlackRock започнаха да настояват за диверсификация в бордовете на публичните компании, в които инвестират. Те заплашиха, че ще гласуват срещу списъци с кандидати, съставени само от мъже. Последният изцяло мъжки корпоративен борд в индекса S&P 500 добави жена през 2019 г. Институционалните клиенти трябва да изискват същото от хедж фондовете и инвестиционните мениджъри.

Генерирането на некорелирана възвръщаемост, или „алфа“, изисква да се разграничите от стадото. Със сигурност това е по-лесно за разнообразна група от хора. Алтернативата е капсулирана общност, злощастно неподготвена да разпознае безразсъдната еуфория на пазара.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
2
 
2
преди 4 седмици
При нулеви лихви, какво да се случва с цените на активите, които носят някаква, по-висока от 2-3 % възвращаемост? Чака ни бичи пазар.
0
 
4
 
1
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Помните ли рухването на финансовите пирамиди, които се бяха нароили у нас през 90-те? Смяташе се, че "жертвите" са пострадали заради наивността си и ниската финансова култура, но когато медиите ги интервюираха, някои казваха, че през цялото време са били наясно с това за пирамидите, но са се надявали да успеят да си изтеглят парите навреме, преди те да се сринат. Трейдърите днес мислят по същия начин, което принципно не е грешка. Голяма част от изкуството на трейдинга се състои от това, да прецениш точното време за влизане и излизане. Със сигурност някои от тях (повечето) ще си загубят парите, но други ще спечелят. Такъв е живота.

Още от Анализи
Отслабването на демокрацията е друга вреда от технологичните гиганти