IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дали ваксините срещу Covid-19 ще изградят стаден имунитет?

Експерти се съмняват, че това е постижимо, първите ограничени запаси от ваксини се препоръчва да се използват за защита на уязвимите членове на обществото

20:24 | 18.11.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Marco Bello/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marco Bello/Bloomberg

Правителствата и длъжностни лица изразяват надежди, че ваксините за COVID-19 могат да доведат до изграждане на „стаден имунитет“. Някои изчисляват, че имунизирането на само две трети от населението може да спре пандемията и да защити цели общности или нации.

Тази концепция обаче идва с предупреждения и големи изисквания за това какво ваксините могат да бъдат в състояние да предотвратят. Някои експерти казват, че подобни очаквания са погрешни и нереалистични, пише Ройтерс в свой анализ.

За да разберем какво е необходимо за постигане на стаден имунитет с ваксини срещу COVID-19, трябва да имаме предвид фактори, някои от които са още неизвестни, посочва агенцията. Сред тях са например каква е скоростта на разпространение на вируса, ще могат ли първите ваксини да спрат предаването на вируса или просто няма да позволяват на хората да се разболяват, както и колко души от населението ще приемат ваксина. Друг въпрос е ще предлагат ли ваксините еднаква защита на всички.

„Стадният имунитет понякога погрешно се разбира като индивидуална защита“, казва Йосеп Янса, експерт по подготовка и реагиране при извънредни ситуации в здравеопазването в базирания в Стокхолм Европейски център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC). „Неуместно е да си мислим, че„ аз самият няма да бъда засегнат, защото има стаден имунитет“. Стадният имунитет се отнася до защитата на общността, а не до това как даден човек е защитен“, допълва той.

ECDC използва праг за стаден имунитет от 67% за своите модели. Същевременно  канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви този месец, че ограниченията заради коронавируса в Германия могат да бъдат премахнати, ако 60% до 70% от населението придобие имунитет заради прекарана инфекция или чрез ваксинация.

Експертите на Световната здравна организация също посочват 65% -70% степен на покритие на ваксините като начин за достигане на популационен имунитет чрез ваксинация.

„Идеята на стадния имунитет е да защити уязвимите“, казва Елинор Райли, професор по имунология и инфекциозни болести в Университета в Единбург. „Идеята зад това е, че ако, да речем, 98% от населението са ваксинирани, в общността ще има толкова малко вирус, че останалите 25 ще бъдат защитени. Това е смисълът“, посочва тя.

От основно значение за изчисленията на общественото здраве по тази концепция е скоростта на възпроизводство или R стойност, на вируса. Това е мярка за това на колко други хора средно се предава патоген от заразен човек при нормални обстоятелства. Ако приемем, че ефикасността на ваксината е пълна, праговете на процента на стадния имунитет за инфекциозни заболявания се изчисляват чрез разделяне на 1 на стойността на R, изваждане на резултата от 1 и умножаване по 100.

Последна актуализация: 16:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Дали ваксините срещу Covid-19 ще изградят стаден имунитет? Ваксините срещу Covid-19 ще изградят стадо... при толкова лаене на кучетата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Стаден имунитет е изграден отдавна. Ваксините ще влошат нещата.https://***.dw.com/en/police-break-up-large-berlin-protests-as-germany-passes-tougher-coronavirus-laws/a-55644706
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още