Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Данните на ОПЕК за търсенето на петрол оправдаха оптимизма на инвеститорите

Негативното влияние на омикрон щама върху търсенето на „черно злато“ е по-слабо от очакваното

Данните на ОПЕК за търсенето на петрол оправдаха оптимизма на инвеститорите

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Данните от ежемесечния доклад на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) оправдаха оптимизма на инвеститорите на пазара на петрол. В последните дни цената на суровината се покачи вследствие на залозите на играчите на пазара, че омикрон щамът не е оказал силно влияние върху световното търсене на „черното злато“.

Още по темата

Докладът на ОПЕК, публикуван във вторник, показа, че търсенето на суров петрол е било по-силно от очакваното през последното тримесечие на 2021 г., пише The Wall Street Journal. Тогава новите случаи на заразени с коронавирус се увеличиха, но не успяха да намалят световния апетит за петрол или да доведат до значителни ограничения върху пътуванията.

Организацията повиши прогнозите си за търсенето с 260 хил. барела дневно за последните три месеца на 2021 г., тъй като търсенето на суровината в по-богатите страни, особено за транспортни горива, е било по-силно от очакваното въпреки ръста в новозаразените.

Очакванията за цялата година остават без промяна – според организацията търсенето се е увеличило с 5,7 млн. барела на ден, което е средно 96,4 млн. барелно дневно. Въпреки че появата на омикрон щама е имало слаб ефект върху търсенето в четвъртото тримесечие на 2021 г., според ОПЕК търсенето в предходното тримесечие е било с 240 хил. барела дневно по-малко, отколкото се е очаквало.

Още по темата

Без промяна са и прогнозите за ръста на търсенето през настоящата година, който ще достигне 4,2 млн. барела дневно. От ОПЕК обаче предупреждават, че появата на други варианти на коронавируса представлява продължаващ риск пред очакванията и търсенето.

"Въпреки че се очаква влиянието на омикрон да е слабо и краткотрайно, несигурността около новите варианти [на коронавируса] и възобновените ограничения за пътувания остава насред иначе стабилно световно икономическо възстановяване“, посочват експертите в документа.

Във вторник цената на петрола се повиши до 7-годишен връх.

 

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Анализи
Фед трябва да осигури пари там, където те наистина са необходими