Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Данните вещаят трудно възстановяване на трудовия пазар в САЩ

Сега изглежда все по-невероятно, че структурното му увреждане ще бъде премахнато бързо

Данните вещаят трудно възстановяване на трудовия пазар в САЩ

Снимка: Bloomberg

Последните данни за заетостта в САЩ показват, че значителното възстановяване на трудовия пазар е продължило през юни, макар че едва около една трета от загубените работни места по време на коронавирусния шок са възстановени, пише Гавин Дейвис за Financial Times. 

Още по темата
Подобрението е добра новина, но не бива да се подразбира, че пазарът на труда бързо ще се върне към нормалното, било то в макроикономически смисъл или като предоставяне на възможности за работа сред населението. Жените бяха засегнати по-силно от загубата на работни места - ситуация, различна от предишните рецесии. Пълното завръщане към заетостта отпреди коронавируса ще бъде дълго и трудно.

Първо, макро картината. В допълнение към регулярните източници на официални икономически данни, има нови източници на информация от частния сектор, които значително подобряват разбирането ни за настоящата рецесия.

Например, Радж Чети от Харвардския университет, водещ привърженик на допълнителните данни за подобряване на икономическите изследвания, пусна впечатляващ уебсайт, който предоставя ежедневна информация за потребителските разходи в САЩ и много други, използвайки частни източници. Предвид значението на потребителските разходи за управление на текущия цикъл, това може да е най-добрият начин за проследяване на активността в САЩ през следващите месеци.

Данните на професор Чети показват, че американската икономика е достигнала дъното около 1 април, когато номиналните потребителски разходи бяха с почти една трета под нивата от януари. След кратък период на малка промяна, предоставянето на чекове на населението през април предизвика период на изключително рязко възстановяване до 9 май. В тази фаза темпът на растеж на потреблението беше със забележителните около 0,9% на ден. След това възстановяването се забави, отчитайки темп на растеж от около 0,2% на ден до последните данни от 17 юни.

Забавянето е напълно вероятно да продължи, след като Калифорния, Тексас, Флорида и Аризона, заедно представляващи около 30 на сто от американската икономика, страдат от тревожен ръст в случаите на Covid-19.

Това наложи подновяване на блокажите и връщане към избягващото риска поведение, според статистиката на Open Table за храненето в ресторантите. Твърде вероятно е подобрението в американската икономика и на пазара на труда да спре или дори да се обърне. По-нататъшното облекчаване на блокажите по политически причини вероятно ще бъде неуспешно, или защото вирусът ще се възобнови, или защото поведението ще остане избягващо риска.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Европейският банков надзор иска от банките 10-годишни климатични планове