IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за инфлацията в САЩ са коректни. Тя наистина е ниска

Като участници в дебата за фискалните стимули американците трябва да знаят кое е инфлация и кое - не

15:59 | 11.01.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	The haves, the have nots and the have yachts...&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

The haves, the have nots and the have yachts... Снимка: Bloomberg

От време на време се появяват опасения, че инфлацията в САЩ е много по-висока от официалните правителствени данни. Понякога хората твърдят, че повишаването на цените на активите или относителните промени в разходите за издръжка при някои подгрупи американци представляват скрита инфлация. Други могат да посочат алтернативен индекс на инфлация, който показва много по-високи увеличения на цените. Но няма причина за паника. Официалните правителствени числа вършат добра работа при измерването на инфлацията, пише Ноа Смит за Bloomberg.

Инфлационните цифри са важни, защото ако инфлацията действително е по-висока от правителствените доклади, това означава, че или Федералният резерв трябва да повиши лихвените проценти, или Конгресът да намали дефицита, или и двете. Много вероятно е да чуем тези аргументи през първите няколко години от управлението на Джо Байдън - особено като причина за ограничаване на разходите. Така че ето ви малко информация, за да навлезем по-подготвени в дебата.

Всички официални измерители показват, че инфлацията от години е ниска - точно около официалната цел на правителството от 2%. 

Но дали тези цифри са коректни? Да. За да разберем защо, първо трябва да сме наясно защо икономистите изобщо се опитват да измерват инфлацията.

Да предположим, че Конгресът е приел закон, който слага една нула отзад на всички цени. Наем, който е бил 2000 долара на месец, сега би бил 20 000. Галон бензин, който е бил 3 долара, сега ще бъде 30. Някой, който е изкарал 50 000 долара годишно, сега ще спечели 500 000 и т.н. Тази операция не би променило нищо в реалната икономика; разходите за наем и бензин спрямо заплатите биха били абсолютно същите като преди.

Точно това се очаква да измерва инфлацията: това е номинален растеж на цените в икономиката, който не влияе на реалните процеси. Инфлацията е начинът, по който определяме доколко растеж на номиналния брутен вътрешен продукт представлява реално увеличение на производителната мощ на икономиката. Тя ни казва каква част от ръста на заплатите представлява действително увеличение на покупателната способност. Ето защо, когато коригираме заплатите или БВП заради инфлацията, наричаме новите стойности „реални“.

Едно нещо, което инфлацията не включва, са цените на финансовите активи, като акциите например. Книжата на Apple нямат вътрешна стойност (в тесния смисъл имат - бел. прев.) като жилищата, бензина или човешкия труд. Те са част от финансовата икономика, но не и от реалната. Друг начин да се каже това е, че ако заплатите останат неизменни, а цената на храната се покачи, то хората ще са по-бедни, но ако при равни заплати акциите на Apple поскъпнат, хората няма да са по-бедни от преди (в относителен план обаче ще обеднеят спрямо акционерите - бел. прев.) При жилищните цени е малко по-сложно, тъй като една къща е както финансова инвестиция, така и реална потребителска стока. Затова икономистите използват термина фактически наем, за да отделят едното от другото.

Последна актуализация: 22:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
наистина, ама наистина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още